Mediastinal lenfadenopatilerin ayrımında PET-BT retansiyon indeksi değerinin EBUS-TBİA ile birlikte kullanımının tanısal değeri
Dıagnostıc value of PET-CT retentıon ındex value used wıth EBUS-TBNA ın dıstınguıshıng medıastınal lymphadenopathy
  1. Tez No: 986850
  2. Yazar: YUSUF HOMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDER ÇALIKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ebus-Tbia, Erken Suvmax, Geç Suvmax, Mediastinal Lenfadenopati, Retansiyon İndeksi, Ebus-Tbia, Early Suvmax, Late Suvmax, Mediastinal Lymphadenopathy, Retention Index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Mediastinal lenfadenopatilerin benign ve malign etyolojilerinin ayırıcı tanısı, klinik yönetim açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada amaçlanan, mediastinal lenfadenopatilerde Pozitron Emisyon Tomografisi- Bilgisayarlı Tomografi'de (PET-BT) erken ve geç SUVmax (Standardized Uptake Value Maximum; Maksimum Standardize Tutulum Değeri) değerlerinden hesaplanan Retansiyon indeksi (Rİ) değerinin, Endobronşiyal Ultrasonografi- Transbronşiyal İğne Aspirasyonu (EBUS-TBİA) ile elde edilen sitopatolojik sonuçlarla beraber değerlendirilmesinin benign-malign ayrımında ek katkı sağlayıp sağlamadığını değerlendirmektir. Ayrıca EBUS aracılığıyla elde edilen lenf nodu sonografik özelliklerinin tanısal değerleri birlikte değerlendirilmiştir. Çalışmaya retrospektif olarak 45 hasta dahil edildi. Bu çalışmada, mediastinal lenfadenopatilerin benign ve malign etiyolojilerinin ayırıcı tanısında PET-BT ile hesaplanan Retansiyon indeksi ve EBUS yoluyla elde edilen lenf nodu sonografik özelliklerinin tanısal rolleri birlikte değerlendirilmiştir. Rİ, benign ve malign lenf nodlarını ayırmada ek tanısal katkı sağlamadı. Ancak, akciğer malignitesi olan hastalarda küçük hücreli ve küçük hücreli dışı akciğer kanserlerinin ayrımında Rİ anlamlı farklılık göstermiştir. Benign etiyolojiler (sarkoidoz, antrakoz, tüberküloz) arasında Rİ açısından anlamlı fark izlenmemiştir. EBUS sonografik parametrelerinden yuvarlak şekil, hilus kaybı, vaskülarite varlığı,heterojen iç yapı, nekroz içermesi ve hipoekoik yapı, maligniteyle anlamlı ilişkili bulundu. PET-BT parametrelerinden geç SUVmax değeri malign grupta anlamlı şekilde daha yüksekti. Rİ değeri benign ve malign lenf nodlarının ayrımında tek başına güçlü bir belirteç olmamakla birlikte, Rİ'nin malign lenf nodları arasında yapılan alt grup analizinde, küçük hücreli ve küçük hücreli dışı akciğer kanserlerinin ayrımında anlamlı farklılık göstermesi, bu parametrenin özellikle malignite alt tiplerinin ayırt edilmesinde yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur. Rİ, sarkoidoz, tüberküloz ve antrakoz gibi benign etiyolojileri kendi arasında ayırmada istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Bu bulgu, Rİ'nin benign alt tip ayrımında tanısal katkısının olmadığını düşündürmektedir. EBUS ile elde edilen sonografik parametreler arasında lenf nodunun yuvarlak şekli, hipoekoik yapısı, vaskülarite varlığı, hilus kaybı, heterojen iç yapı ve nekroz bulguları malignite ile anlamlı şekilde ilişkili bulunmuştur. Bu özellikler, EBUS'un malign lenf nodlarını ayırt etmedeki tanısal gücünü desteklemektedir. Özellikle yuvarlak şekil ve hilus yokluğu, malignite lehine belirgin bulgular olarak öne çıkmıştır. Lenf nodu çaplarının malign grupta belirgin şekilde daha büyük olması, anatomik boyutun tanısal süreçte dikkate alınması gerektiğini göstermiştir. Ayrıca, geç SUVmax değerlerinin benign ve malign gruplar arasında farklılık göstermesi, çift zamanlı PET-BT görüntülemenin tek zamanlı ölçümlere kıyasla daha ayırt edici olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The differential diagnosis of benign and malignant etiologies of mediastinal lymphadenopathies is crucial for clinical management. The aim of this study was to evaluate whether the Retention Index (RI) calculated from early and late SUVmax (Standardized Uptake Value Maximum) values on Positron Emission Tomography-Computed Tomography (PET-CT) combined with cytopathological results obtained by Endobronchial Ultrasonography-Transbronchial Needle Aspiration (EBUS-TBNA) provides additional support in distinguishing benign from malignant lymphadenopathy. Furthermore, the diagnostic value of lymph node sonographic features obtained via EBUS was evaluated together. Forty-five patients were included in this retrospective study. This study evaluated the diagnostic roles of retention index calculated by PET-CT and lymph node sonographic features obtained by EBUS in the differential diagnosis of benign and malignant etiologies of mediastinal lymphadenopathies. RI did not provide additional diagnostic value in distinguishing benign from malignant lymph nodes. However, RI showed a significant difference in distinguishing small cell and non-small cell lung cancer in patients with lung malignancy. No significant difference was observed in RI among benign etiologies (sarcoidosis, anthracosis, tuberculosis). Among the EBUS sonographic parameters, round shape, loss of the hilum, presence of vascularity, heterogeneous internal structure, presence of necrosis, and hypoechoic structure were found to be significantly associated with malignancy. Among the PET-CT parameters, late SUVmax was significantly higher in the malignant group. Although the RI value alone is not a strong marker in distinguishing benign and malignant lymph nodes, the subgroup analysis of RI among malignant lymph nodes showed a significant difference in differentiating small cell and non-small cell lung cancers, demonstrating that this parameter may be particularly helpful in distinguishing malignancy subtypes. RI did not show a statistically significant difference in distinguishing benign etiologies such as sarcoidosis, tuberculosis, and anthracosis. This finding suggests that RI has no diagnostic contribution in distinguishing benign subtypes. Among the sonographic parameters obtained with EBUS, the round shape of the lymph node, its hypoechoic structure, the presence of vascularity, the loss of the hilum, heterogeneous internal structure, and signs of necrosis were found to be significantly associated with malignancy. These features support the diagnostic power of EBUS in distinguishing malignant lymph nodes. Round shape and the absence of a hilum, in particular, were prominent findings in favor of malignancy. The significantly larger lymph node diameters in the malignant group indicated that anatomic size should be considered in the diagnostic process. Furthermore, the difference in late SUVmax values between the benign and malignant groups suggests that dual-time PET-CT imaging may be more discriminatory than single-time measurements.