İmplante edilebilir biyomedikal cihazların enerji ihtiyaçlarının sağlanması amacıyla enerji hasatçısı geliştirilmesi ve enerji üretim seviyelerinin analizi
Development of an energy harvester and analysis of its energy generation levels to meet the power requirements of implantable biomedical devices
  1. Tez No: 986929
  2. Yazar: OLCAY KAAN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN ŞENDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Defibrilatörler-implante edilebilir, Elektrokimyasal piller, Süperkapasitör, Defibrillators-implantable, Electrochemical cells, Supercapacitor
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
Özet
İmplante edilebilir kardiyovasküler elektronik cihazlar, özellikle kalp pilleri, çok sayıda hastanın yaşam kalitesini artırmakta ve hayati organların fonksiyonlarını düzenlemektedir. Ancak bu cihazların batarya ömürlerinin sınırlı olması (7-10 yıl), hastaların yaşamları boyunca birden fazla cerrahi müdahale geçirmelerini gerektirebilmektedir. Özellikle genç ve çocuk yaş grubunda bu durum, tekrar eden cerrahi operasyonların getirdiği riskler ve komplikasyonlar nedeniyle önemli bir klinik sorun oluşturmaktadır. Her batarya değişim operasyonu, enfeksiyon riski taşımakta ve hastaların bazılarında ölümle sonuçlanabilecek komplikasyonlara yol açabilmektedir. Bu tezde, implante edilebilir kalp pillerinin enerji ihtiyacını dışarıdan müdahaleye gerek kalmadan sağlamaya yönelik, piezoelektrik tabanlı bir enerji hasatçısı tasarlanıp üretilmiştir. Bu çift katmanlı kurşun zirkonat titanat piezoelektrik malzeme kullanılarak tasarlanan enerji hasatçısı, insan yürümesi sırasında vücudun yukarı-aşağı hareketinden enerji üretmek üzerine kurgulanmıştır. Öncelikle piezoelektrik tabanlı enerji hasatçısının kullanılabilirliğini göstermek için insan yürüyüşünün dikey yönlü hareketini modelleyen bir robot geliştirilmiştir. Yürüyüş hareketini z yönünde simüle eden bu robotik platform aracılığıyla 0.5-2 Hz frekans aralığında test edilmiştir. Deneysel çalışmalarda, 2 Hz frekansta maksimum açık devre gerilimi Vocmax=3.13 V, maksimum kısa devre akımı Iscmax=82.98 µA ve optimum yük direncinde (38.88 kΩ) maksimum güç çıkışı Pmax=24.7 µW olarak ölçülmüştür. Köprü doğrultucu devre ile AC çıkışın DC'ye dönüştürülmesi sonrası 100 µF kapasitörde 48 saniyede 242 µJ enerji depolanmıştır. Bu enerji miktarı, modern kalp pillerinin gereksinim duyduğu 15 µJ enerji miktarını karşılamaktadır. Elde edilen sonuçlar, bu piezoelektrik enerji hasatçısının düşük güç tüketimli kalp pillerini (1-10 µW) besleyebilecek kapasitede olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Implantable cardiovascular electronic devices, particularly pacemakers, significantly improve the quality of life for many patients and help regulate the functions of vital organs. However, the limited battery lifespan of these devices (7–10 years) often necessitates multiple surgical interventions over a patient's lifetime. This issue is especially critical in young and pediatric patient groups, where repeated surgical procedures pose substantial risks and complications. Each battery replacement surgery carries a risk of infection and may lead to complications that, in some cases, can result in death. In this thesis, a piezoelectric-based energy harvester was designed and fabricated to meet the energy demand of implantable pacemakers without requiring external intervention. The energy harvester, constructed using a dual-layer lead zirconate titanate (PZT) piezoelectric material, was engineered to generate energy from the vertical body motion occurring during human walking. To demonstrate the feasibility of the piezoelectric energy harvester, a robot capable of modeling the vertical displacement of human gait was developed. Using this robotic platform, which simulates walking motion along the z-axis, tests were conducted in the 0.5–2 Hz frequency range.Experimental results showed that at 2 Hz, the device produced a maximum open-circuit voltage of Vocmax = 3.13 V, a maximum short-circuit current of Iscmax = 82.98 µA, and a maximum power output of Pmax = 24.7 µW at the optimal load resistance of 38.88 kΩ. After converting the AC output to DC using a bridge rectifier circuit, 242 µJ of energy was stored in a 100 µF capacitor within 48 seconds. This stored energy meets the approximately 15 µJ required for modern pacemaker pacing pulses. The findings demonstrate that this piezoelectric energy harvester has the capacity to power low-power-consuming pacemakers (1–10 µW).