Özgül öğrenme güçlüğü olan çocukların annelerinin stresle başa çıkma düzeyleri ile çocukların özgüven ve aile ilişkileri algısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between coping with stress levels of mothers of children with specific learning difficulties and the children's self-esteem and perceptions of family relationships
- Tez No: 986928
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİYE FİGEN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme, Öğrenme bozuklukları, Learning, Learning disorders
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada 9-10 yaş arası Özgül Öğrenme Güçlüğüne sahip çocukların annelerinin stresle başa çıkma düzeyleri ile çocukların kendilerine duydukları öz güven ve aile ilişkileri algısı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Ankara ilinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde bireysel terapi alan ve gönüllü olarak katılmayı kabul eden 9 ve 10 yaş çocukları ve bu çocukların anneleri oluşturmaktadır. Araştırmada çocuğa ve aileye ilişkin özellikleri belirlemek için araştırmacı tarafından hazırlanan“Demografik Bilgi Formu”, annelerin stresle başa çıkma boyutlarını belirlemek için“Stresle Başa Çıkma Ölçeği”, çocukların kendilerine yönelik düşünce, duygu ve tutumlarını değerlendirmek için“Pier Harris'in Öz Kavram Ölçeği”ve çocukların aile işlevlerini nasıl algıladıklarını ölçümlemek için“Çocuklar İçin Aile İlişkileri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular anne stresinin ve başa çıkma stratejilerinin aile ilişkileri ve çocukların öz güveni üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermektedir. Annelerin demografik özelliklerine göre stresle başa çıkma alt boyutları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Annenin çalışma durumuna göre göre stresle başa çıkma stratejilerinin kaçınma alt boyutunda anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur. Annelerin stresle başa çıkma düzeyleri ile aile ilişkileri algısı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Annelerin stresle başa çıkma alt boyutlarının çocukların öz güven düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı bulunmuştur. Çocukların öz güven düzeylerinin destekleyici ve engelleyici aile ilişkileri üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the relationship between the stress-coping levels of mothers of 9–10 years old children with Specific Learning Disabilities (SLD) and the children's self-confidence and family relationships. The sample consisted of 9 and 10 years old children receiving individual therapy at a special education and rehabilitation center affiliated with the Ankara Provincial Directorate of National Education, along with their parents who voluntarily agreed to participate in the study. To collect data, the“Demographic Information Form”prepared by the researcher was used to determine the characteristics of the children and families; the“Coping with Stress Scale”was used to assess mothers' stress-coping dimensions; the“Piers-Harris Children's Self-Concept Scale”was used to evaluate children's thoughts, feelings, and attitudes about themselves; and the“Child–Parent Relationship Scale”was used to measure children's perceptions of family functioning. It is seen in this study that the effects of parental stress and coping strategies operate not directly on family relationships and children's self-confidence but rather through indirect and contextual mechanisms. There are no significant differences found between mothers' demographic characteristics and subdimensions of coping with stress. Mothers' employment status, however, was associated with a significant difference in the avoidance subdimension of coping strategies. No significant relationship emerged between mothers' stress coping levels and family relationships. Furthermore, subdimensions of mothers' coping with stress did not affect significantly children's self confidence. Children's self confidence levels were also not found to significantly affect their perceptions of supportive or inhibitive family relationships.