Histerektomi uygulanan hastalarda intraoperatif ventilasyon modlarının perioperatif atelektazi gelişimi üzerine etkilerinin akciğer ultrasonografisi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of intraoperative ventilation modes on perioperative atelectasis development in patients undergoing hysterectomy using lung ultrasonography
  1. Tez No: 986963
  2. Yazar: TUĞÇE TÜRKAN TANMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN BAKAN, DR. TEMEL GÜNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer ultrasonografisi, Akım kontrollü ventilasyon, Atelektazi, Basınç kontrollü ventilasyon, Laparoskopik histerektomi, Mekanik güç, Oksijenasyon, Volüm kontrollü ventilasyon, Lung ultrasonography, Flow-controlled ventilation, Atelectasis, Pressure-controlled ventilation, Laparoscopic hysterectomy, Mechanical power, Oxygenation, Volume-controlled ventilation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Laparoskopik histerektomi sırasında pnömoperitoneum ve Trendelenburg pozisyonu nedeniyle atelektazi ve solunum mekaniğinde bozulma sık görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, laparoskopik histerektomi uygulanan hastalarda farklı ventilasyon modlarının (akım kontrollü ventilasyon (FCV), basınç kontrollü ventilasyon (PCV)ve volüm kontrollü ventilasyon (VCV))perioperatif solunum dinamikleri ve erken postoperatif dönem atelektazi gelişimi üzerine etkilerini ultrasonografi ile değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, prospektif ve gözlemsel olarak planlanan çalışmaya; ASA I–III, ≥45 yaş, VKİ ≤35 kg/m² olan ve TİVA altında laparoskopik histerektomi uygulanan hastalar dahil edildi. İntraoperatif ventilasyon moduna göre 75 hasta FCV, PCV ve VCV olmak üzere eşit üç grupta (n=25) incelendi. Akciğer ultrason skoru(Lung Ultrasound Score-LUS);preoperatif, PACU çıkışı, postoperatif 2.ve 24. saatlerde 12 bölgeli değerlendirme ile hesaplandı. Perioperatif dönemde hemodinamik veriler, SpO₂, EtCO₂ ve ventilatör parametreleri kaydedilerek mekanik güç ve kompliyans hesaplandı. Arter kan gazı analizleri ile PaO₂, PaCO₂, P/F oranı değerlendirildi; postoperatif ağrı VAS ile izlendi. İstatistiksel analizlerde p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Preoperatif, PACU ve postoperatif 2. saatte üç ventilasyon modu arasında LUS açısından anlamlı fark saptanmadı. Postoperatif 24. saatte ise PCV grubunda LUS, VCV'ye göre anlamlı olarak daha düşük bulundu; FCV grubunda LUS değerleri preoperatif, PACU ve postoperatif 2. saatte sayısal olarak en düşük olsa da istatistiksel anlamlı değildi. Oksijenasyon değerlendirmesinde, PaO₂ ve P/F oranları PACU'da FCV grubunda diğer gruplara göre daha yüksek seyretti. Mekanik güç, sadece pnömoperitoneum öncesinde FCV'de PCV'ye göre anlamlı yüksek bulundu; diğer zamanlarda gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Gruplar demografik özellikler, intraabdominal basınç ve vaka süreleri açısından benzerdi. Sonuç: VCV'de LUS tüm zamanlarda daha yüksek seyretti, anlamlı fark yalnızca postoperatif 24. saatte PCV'ye karşı saptandı; bu durum VCV'nin atelektazi açısından daha dezavantajlı olabileceğini düşündürmektedir. FCV'de LUS daha düşük eğilim gösterdi ancak anlamlı değildi (p>0,05); buna karşın PaO₂ ve P/F oranları daha yüksek bulundu (p<0,05). Bu bulgular, FCV'nin potansiyel avantaj sağlayabileceğini düşündürmekte; daha geniş, randomize çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Atelectasis and deterioration of respiratory mechanics are frequently observed during laparoscopic hysterectomy due to pneumoperitoneum and the Trendelenburg position. This study aimed to evaluate, using ultrasonography, the effects of different ventilation modes—flow-controlled ventilation (FCV), pressure-controlled ventilation (PCV), and volume-controlled ventilation (VCV)—on perioperative respiratory dynamics and early postoperative atelectasis in patients undergoing laparoscopic hysterectomy. Materials and Methods: In this single-center, prospective, observational study, patients with ASA physical status I–III, aged ≥45 years, with a body mass index ≤35 kg/m², who underwent laparoscopic hysterectomy under total intravenous anesthesia were included. According to the intraoperative ventilation mode, 75 patients were equally allocated into FCV, PCV, and VCV groups (n=25 each). Lung ultrasound score (LUS) was calculated using a 12-region assessment preoperatively, at discharge from the post-anesthesia care unit (PACU), and at postoperative 2 and 24 hours. During the perioperative period, hemodynamic variables, SpO₂, end-tidal CO₂, and ventilatory parameters were recorded to calculate mechanical power and respiratory system compliance. Arterial blood gas analysis was performed to evaluate PaO₂, PaCO₂, and the PaO₂/FiO₂ (P/F) ratio, and postoperative pain was assessed using the visual analog scale (VAS). A p value <0.05 was considered statistically significant. Results: No significant differences in LUS were observed among the three ventilation modes preoperatively, at PACU discharge, or at postoperative 2 hours. At postoperative 24 hours, LUS was significantly lower in the PCV group than in the VCV group. Although LUS values tended to be lower in the FCV group during early measurements, this difference did not reach statistical significance. Regarding oxygenation, PaO₂ and P/F ratios at PACU were higher in the FCV group compared with the other groups. Mechanical power was significantly higher in the FCV group than in the PCV group only before pneumoperitoneum, with no significant differences at other time points. Demographic characteristics, intra-abdominal pressure, and operative duration were similar among the groups. Conclusion: LUS values were higher in the VCV group at all time points, with a significant difference observed only at postoperative 24 hours compared with the PCV group, suggesting that VCV may be less favorable in terms of atelectasis. Although FCV was associated with a nonsignificant trend toward lower LUS values, higher PaO₂ and P/F ratios indicate potential advantages in oxygenation. However, larger randomized controlled studies are required to confirm these findings.