Sleeve gastrektomi uygulanacak hastalarda, total intravenöz anestezi (TİVA) ve inhalasyon anestezisinin postoperatif kognitif fonksiyonlara etkisi
The effect of total intravenous anesthesia (TIVA) and inhalation anesthesia on postoperative cognitive function in patients undergoing sleeve gastrectomy
- Tez No: 986962
- Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN BAKAN, DR. NURAY TURKUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Bariyatrik cerrahi, Total intravenöz anestezi, İnhalasyon anestezisi, Nöropsikolojik testler, Kognitif disfonksiyon, Obesity, Bariatric Surgery, Total Intravenous Anesthesia, Inhalational Anesthesia, Neuropsychological Tests, Cognitive Dysfunction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bariyatrik cerrahi uygulanan hastalarda anestezi yönteminin postoperatif kognitif fonksiyonlar üzerindeki etkisi tam olarak aydınlatılamamıştır. Bu çalışmada, sleeve gastrektomi uygulanacak obez hastalarda TİVA ile inhalasyon anestezisinin postoperatif kognitif fonksiyonlar ve derlenme üzerine etkilerinin karşılaştırılması ve bu etkilerin serum interlökin-6 (IL-6) düzeyleri ile olası ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, etik kurulu onayı sonrasında prospektif gözlemsel klinik çalışma olarak planlandı. Elektif sleeve gastrektomi planlanan, 18–65 yaş arası, VKİ 35–50 kg/m² olan, ASA II–III risk grubundaki 60 hasta iki eşit gruba ayrıldı: İnhalasyon anestezisi ve TİVA grubu. Tüm hastalara preoperatif dönemde MMSE ve ACE-R testleri uygulandı. Aynı testler postoperatif 1., 6., 12. ve 24. saatlerde, 3. ve 7. günlerde, 1. ve 3. aylarda tekrarlandı. Preoperatif, intraoperatif ve postoperatif IL-6 düzeyleri ile rutin laboratuvar parametreleri kaydedildi. Derlenme süreleri ve uyanıklık kriterleri, hemodinamik ve solunumsal parametreler, VAS skorları, postoperatif komplikasyonlar ile yoğun bakım ve hastanede kalış süreleri değerlendirildi. Bulgular: İnhalasyon anestezisi grubunda postoperatif 12. ve 24. saatlerde MMSE ve ACE-R skorları, hem preoperatif değerlere göre hem de TİVA grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (p<0,05). Her iki grupta da 3. günden itibaren kognitif test skorları preoperatif değerlere kıyasla daha yüksek saptandı. IL-6 düzeyleri postoperatif dönemde her iki grupta da artmış olup, inhalasyon anestezisi grubunda bu artış TİVA grubuna kıyasla daha belirgindi (p<0,05). Derlenme süreleri ve uyanıklık kriterleri ve diğer bulgularda anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: Her iki grupta nörokognitif fonksiyonlar geçici olarak etkilendi, inhalasyon anestezi alanlarda TİVA grubundakilere kıyasla postoperatif erken dönemde daha yüksek kognitif test skorları saptandı. Geç dönemde sonuçların benzerliği ve hiçbir hastada deliryum/POCD saptanmaması, iki anestezi yönteminin de bariyatrik cerrahide güvenle kullanılabileceğini düşündürmektedir. 3.günden itibaren kognitif test skorlarının artışı, obezite cerrahisinin kendisinin de nörokognitif fonksiyonların iyileşmesine katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir. IL-6'daki inflamatuvar artışın nörokognitif fonksiyonları etkileyebileceği gösterilmiş olmakla birlikte, anlamlı bir korelasyon saptanmadı. Bu alanda daha geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The impact of anesthetic technique on postoperative cognitive function in patients undergoing bariatric surgery has not yet been fully elucidated. This study aimed to compare the effects of TIVA and inhalational anesthesia on postoperative cognitive function and recovery in obese patients undergoing sleeve gastrectomy, and to evaluate the potential association of these effects with serum IL-6 levels. Materials and Methods: This prospective observational clinical study was conducted following institutional ethics committee approval. Sixty patients aged 18–65 years, with a BMI of 35–50 kg/m² and classified as ASA II–III, scheduled for elective sleeve gastrectomy were included. Patients were allocated into two equal groups according to anesthetic technique: inhalational anesthesia or TIVA. Cognitive function was assessed using MMSE and ACE-R preoperatively and postoperatively at 1, 6, 12, and 24 hours, as well as on postoperative days 3 and 7, and at 1 and 3 months. IL-6 levels were recorded during the preoperative, intraoperative, and postoperative periods. Recovery times, emergence criteria, hemodynamic and respiratory parameters, VAS scores, postoperative complications, and lengths of intensive care unit and hospital stay were also evaluated. Results: MMSE and ACE-R scores at postoperative 12 and 24 hours were significantly higher in the inhalational anesthesia group compared with both preoperative values and the TIVA group (p<0.05). From postoperative day 3 onward, cognitive test scores in both groups exceeded preoperative levels. Postoperative IL-6 levels increased significantly in both groups, with a more pronounced elevation observed in the inhalational anesthesia group compared with the TIVA group (p<0.05). No significant differences were found between groups regarding recovery times, emergence characteristics, hemodynamic and respiratory parameters, or other secondary outcomes. Conclusion: Postoperative neurocognitive function was transiently affected in both groups. Inhalational anesthesia was associated with higher early postoperative cognitive test scores compared with TIVA, while late postoperative outcomes were similar and no cases of delirium or POCD were observed. These findings suggest that both anesthetic techniques can be safely used in bariatric surgery. Although postoperative increases in IL-6 were observed, no significant correlation with neurocognitive outcomes was identified, highlighting the need for further studies with larger sample sizes.