Mevcut bir betonarme binanın TBDY 2018'e göre deprem performansının belirlenmesi ve güçlendirme önerileri
Seismic performance assessment of an existing reinforced concrete building and strengthening proposals according to TBDY 2018
  1. Tez No: 987017
  2. Yazar: İBRAHİM SAİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KEVSER DERDİMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sismik güçlendirme, Seismic strengthening
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
Özet
Son depremler, betonarme yapılarda tasarım kriterlerine uyulmaması nedeniyle taşıyıcı sistemlerde ciddi hasarlar oluştuğunu açıkça ortaya koymuştur. Bu durum gerek yeni yapı tasarımlarında gerekse mevcut binaların analizinde performans esaslı değerlendirme yaklaşımlarının önemini artırmıştır. Mevcut yapıların yetersiz performans gösterdiği durumlarda ise çeşitli yapısal güçlendirme teknikleri uygulanmaktadır. Bu çalışma kapsamında, 1997 Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmeliği'ne göre inşa edilmiş dört katlı bir okul binasının sismik performansı incelenmiştir. Binanın mevcut durumu, 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY 2018) esas alınarak, doğrusal olmayan çok modlu itme hesap yöntemi ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde, mevcut yapının Göçme Bölgesi'nde kaldığı ve DD-1 deprem yer hareketinde beklenen Kontrollü Hasar (KH) performans seviyesini karşılamadığı tespit edilmiştir. Bu yetersizlik doğrultusunda, binanın sismik performansını TBDY 2018 hedeflerine ulaştırmak amacıyla üç farklı güçlendirme yöntemi alternatif çözümler olarak karşılaştırılmıştır: içten perde eklenmesi, kolon mantolama (10 ve 15 cm kalınlık) ve dıştan perde eklenmesi. Karşılaştırmalı analizler sonucunda, içten ve dıştan perde ekleme yöntemlerinin her ikisi de DD-1 ve DD-3 deprem düzeyleri için hedeflenen performansı başarıyla sağlarken, kolon mantolama yöntemlerinin her iki kalınlıkta da performans hedeflerini tam olarak karşılamada yetersiz kaldığı belirlenmiştir. Uygulanabilirlik ve operasyonel devamlılık açısından yapılan değerlendirmede, dıştan perde eklenmesi yöntemi, binanın tamamen tahliyesini gerektirmemesi ve mimari dokuya minimum müdahale etmesi nedeniyle en avantajlı ve sürdürülebilir çözüm olarak önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recent earthquakes have clearly demonstrated that serious damage occurs in the structural systems of reinforced concrete buildings due to noncompliance with design criteria. This situation has increased the importance of performance-based assessment approaches in both new structural designs and the analysis of existing buildings. In cases where existing structures exhibit insufficient performance, various structural strengthening techniques are applied. In this study, the seismic performance of a four-story school building constructed in accordance with the 1997 Regulation on Buildings to be Constructed in Disaster Areas was investigated. The current condition of the structure was analyzed based on the 2018 Turkish Building Earthquake Code (TBDY 2018) using the nonlinear (multi-mode pushover) analysis method. The results of the analysis revealed that the existing structure remained in the Collapse Prevention (CP) performance zone and failed to meet the expected Controlled Damage (KH) performance level under the DD-1 earthquake ground motion. In light of this deficiency, three different strengthening methods were comparatively evaluated to achieve the seismic performance targets defined in TBDY 2018: addition of interior shear walls, column jacketing (10 cm and 15 cm thickness), and addition of exterior shear walls. Comparative analyses indicated that both the interior and exterior shear wall addition methods successfully achieved the targeted performance levels for DD-1 and DD-3 earthquake scenarios, whereas column jacketing at both thicknesses was insufficient to fully meet these targets. Considering applicability and operational continuity, the exterior shear wall addition method was identified as the most advantageous and sustainable solution, as it does not require complete evacuation of the building and minimally affects the architectural layout.