Emile Durkheim ile Albert Camus'nun intihar olgusuna ilişkin teorilerinin karşılaştırılması
Comparison of Emile Durkheim and Albert Camus theories on the phenomenon of suicide
  1. Tez No: 987145
  2. Yazar: SAFİYE SEHER DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH DURAKOĞLU, PROF. DR. HAMİT COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Camus, Albert, Durkheim, Emile, İntihar, Camus, Albert, Durkheim, Emile, Suicide
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Fransız filozof Albert Camus ile Fransız sosyolog Emile Durkheim'ın intihar olgusuna ilişkin teorileri nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi tekniği kullanılarak karşılaştırılmıştır. Bu çerçevede, Durkheim'ın“İntihar”adlı eseri ile Albert Camus'nun“Sisifos Söyleni”adlı eserleri ayrıntılı bir şekilde analiz edilmiştir. Çalışma, Durkheim'ın intiharı sosyolojik bir perspektiften ele alarak bilimsel yöntemlere başvurduğunu; Camus'nun ise intiharı daha çok varoluşsal bir perspektiften ele aldığını ortaya koymuştur. Camus,“Sisifos Söyleni”adlı eserinde intiharı“felsefi bir problem”olarak değerlendirir ve yaşamın absürtlüğü bağlamında ele alır. Durkheim ise bilimsel verilerden yola çıkarak felsefi değerlendirmelerde bulunur. Çalışmanın sonunda, Durkheim'ın sosyolojik yaklaşımı ile Camus'nun felsefi yaklaşımının birbirini tamamlayan iki farklı bakış açısı sunduğu ve intihar olgusunun daha iyi anlaşılabilmesi için yalnızca bilimsel verilere değil, aynı zamanda felsefi sorgulamalara da başvurulması gerektiği ortaya konmuştur. Çalışmanın sonunda ayrıca Camus ile Durkheim'ın farklı disiplinlerden hareket etseler ve farklı düşüncelere sahip görünseler de intihara en çok neden olan faktör konusunda her ikisinin de hayatın anlamının sorgulanması sorununu öne çıkardıkları, ancak Durkheim'ın bunu 'melankoli', Camus'nun ise 'absürd' kavramı çerçevesinde ele aldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study compares the theories of French philosopher Albert Camus and French sociologist Émile Durkheim on the phenomenon of suicide, using the qualitative research method of content analysis. In this context, Durkheim's Suicide and Camus's The Myth of Sisyphus were examined in detail. The study reveals that Durkheim approached suicide from a sociological perspective by employing scientific methods, while Camus treated it as an existential problem. In The Myth of Sisyphus, Camus describes suicide as“a philosophical problem”and discusses it within the framework of the absurdity of life. Durkheim, on the other hand, drew on scientific data to arrive at philosophical reflections. In conclusion, Durkheim's sociological approach and Camus's philosophical approach offer two complementary perspectives on the phenomenon of suicide. Accordingly, understanding suicide requires not only scientific data but also philosophical inquiry. Furthermore, although the two thinkers stem from different disciplines and employ different concepts, both highlight the issue of“questioning the meaning of life”as one of the main factors leading to suicide. However, Durkheim explains this issue through the concept of“melancholy,”whereas Camus addresses it within the framework of the“absurd.”