Bankacılık sektöründe risk odaklı müfettiş atama problemi: Matematiksel model önerisi
A risk based inspector assignment problem in the banking sector: A mathematical modeling approach
  1. Tez No: 987328
  2. Yazar: ELİF YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL AYYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atama problemi, Personel atama, Assignment problem, Personnel assignment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde şube denetimlerinin sistematik ve yetkin kişilerce yapılmasının gerekliliği büyük bir dikkat noktası haline gelmiştir. Özelikle riskli şubelere ekstra önem gösterilmesi hususu en kritik konulardan biridir; sistematik bir teknik olmadığı durumda bankaların karşılaşabileceği büyük kayıpların yanı sıra repütasyonlarındaki bozulmaları düzeltebilmeleri çok uzun yıllar almakla birlikte büyük mali kayıplar doğurabilmektedir. Bu çalışmada X Bankası'nda halihazırda manuel olarak yürütülmekte olan müfettişleri şubelere atama sürecini iyileştirmeye yönelik risk odaklı iç denetim anlayışı çerçevesinde bir matematiksel model geliştirilmiştir. Çalışmanın temel amacı, farklı deneyim düzeylerine sahip müfettişlerin çeşitli risk profillerine sahip şubelere atanmasında denetim etkinliğini arttırmak, kaynak kullanımını eniyilemek ve müfettişler arasındaki adil iş yükü dağılımını gözetmektir. Model, IBM ILOG CPLEX ortamında çözülmüş ve 2026-2030 yıllarına ait 5 yıllık atama takvimleri oluşturulmuştur aynı zamanda farklı senaryolar altında yapılan duyarlılık analizleri ile sonuçların kararlılığı değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, risk odaklı denetim planlamasında optimizasyon temelli yaklaşımların uygulanabilir olduğunu ve denetim kaynaklarının daha etkin bir şekilde yönetilmesine katkı sağladığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the necessity of conducting branch audits in a systematic manner and by competent professionals has become a critical point of attention. In particular, placing additional emphasis on high risk branches stands out as one of the most crucial issues; in the absence of a systematic methodology, banks may face substantial financial losses, and restoring reputational damage can take many years while also imposing significant economic costs. Within this context, this study develops a mathematical model based on a risk-based internal auditing framework to improve the inspector to branch assignment process, which is currently conducted manually at X Bank. The primary objective of the study is to enhance audit effectiveness by assigning inspectors with varying levels of experience to branches with different risk profiles, to optimize the use of limited resources, and to ensure a fair distribution of workload among inspectors. The model solved using IBM ILOG CPLEX Optimization Studio and five year assignment schedules covering the period 2026-2030 are generated. The findings indicate that optimization based approaches are applicable to risk based audit planning and contribute significantly to the more effective management of audit resources.