Konya ereğli tatlıkuyu mahallesi arazi toplulaştırmasının tarımsal altyapı hizmetlerine etkisi
Effect of land consolidation of Konya Ereğli tatlikuyu neighbourhood on agricultural infrastructures
- Tez No: 987412
- Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arazi Toplulaştırması, Ereğli Bölgesi, Arazi Toplulaştırma Oranı, Parsel Büyüklüğü, Sulama, Ulaşım Erişilebilirliği, Land Consolidation, Ereğli Province, Land Consolidation Rate, Parcel Size, Irrigation, Transportation Accessibility
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma ile, Konya Ereğli Tatlıkuyu Mahallesi (Köyü)' nde yapılan arazi toplulaştırmanın tarımsal alt yapı hizmetlerine etkisi incelenmiştir. AT ile; 1.AT ile 442 parselin 365 parseli AT ye alınmış yeni parselasyonla 218'e düşürülmüştür, Parsel sayılarında %40,27 azalma meydana gelmiş dolayısıyla toplulaştırma oranı %40,27 dir. Bu oranda toplulaştırma için önemli bir değerİ ifade etmektedir. 2. Ortalama parsel büyüklüğü (AT sonrası) 72,27 da, ortalama işletme büyüklüğü ise AT öncesi 76,43 da AT sonrası 73,62 da olmuştur. 3. AT ile toplam hakediş 10.387,07 m², toplam yeni parsel 15.754.398,56 m², kayıp miktarı 384.972,49 m², toplam AT ye giren alan 16.355.178,86 m² dir. 4. Toplulaştırma öncesi sıfır adet (%0) olan dikdörtgen şekilli parseller, toplulaştırma sonrası 100 (%45,90) adete çıkmış, yamuk şekilli parseller 8 (%1,81) adet iken 42 (%19,30) adete yükselmiş, üçgen şekilli 1 (%0,23) adet iken AT sonrasında 3 (%1,40)'e yükselmiş, çokgen şekilli parseller AT öncesinde 11 (%2,49) adetten 54(%24,80)'e ve arazi toplulaştırma öncesi şekilsiz parsel varlığı 422 (%95,48) adetten AT sonrasında 19 (%8,60) adete düşürülmüştür. Toplulaştırma ile dikdörtgen şekilli parsel oranlarında ciddi bir artış sağlanmış olup, arazi toplulaştırması ile şekilsiz parsellerin azalması bu parsellerdeki tarımsal hizmetlerin daha verimli daha ekonomik yapılmasına imkân sağlamaktadır. iv 5. AT sonrası ana stabilize yollar ve tarla içi yollar planlanmış ve tüm blok ve parseller yollardan faydalanacak şekilde planlanmıştır. Böylece Köy halkının tarlalarına kolayca erişimi sağlanmıştır. 6.Toplulaştırma yapılan Tatlıkuyu mahallesinde sulama kooperatif ve çiftçilerin tarımsal suyu kendi imkanlarıyla tesis ettikleri yeraltı kuyularından sağlandığından AT planlamasında ayrıca bir sulama şebekesi projelenmemiştir. Ülkemizdeki arazi toplulaştırma uygulamaları kimi zaman güç ve zor, ancak sonuçları çoğunlukla başarılı projelerdir. Araştırmada incelenen Konya Ereğli Tatlıkuyu toplulaştırması da başarılı uygulamalardan birisi olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the impacts of land consolidation on agricultural infrastructure services in Tatlıkuyu Neighborhood (Village) of Ereğli district in Konya were examined. With the land consolidation (LC), following results were obtained: 1. Out of 442 parcels, 365 were included in the LC project. Number of parcels was reduced to 218 with new parceling. Consolidation ratio (CR) was calculated as 40.27% representing a notable value. 2. After land consolidation, average parcel size (APS) was found as 7.227 ha while the average farm size (AFS) was 7.643 ha before consolidation and 7.362 ha after consolidation. 3. Through LC, total entitlement area was 10,387.07 m², total new parcel area was 15,754,398.56 m², land loss was 384,972.49 m², and total area included in the consolidation was 16,355,178.86 m². 4. Before consolidation, no rectangular parcels (0%) were present whereas after consolidation, number of rectangular parcels increased to 100 (45.90%). Trapezoidal parcels increased from 8 (1.81%) to 42 (19.30%), triangular parcels increased from 1 (0.23%) to 3 (1.40%), and polygonal parcels increased from 11 (2.49%) to 54 (24.80%). Irregular-shaped parcels decreased remarkably from 422 (95.48 %) before consolidation to 19 (8.60 %) after LC application. The notable increment in rectangular shaped parcels and decrement in irregular parcels due to vi LC have facilitated provision of agricultural services in a more efficient and cost-effective manner. 5. After LC, main stabilized roads and in-field roads were planned in such a way that all blocks and parcels could benefit from road access. Thus, farmers were ensured easy access to their fields. 6. Since irrigation in Tatlıkuyu Neighborhood is provided by wells built by irrigation cooperatives and farmers themselves, no additional irrigation network was designated in LC project. Land consolidation practices are sometimes challenging and complex in Türkiye, but results are satisfactory in generally. This current study, land consolidation project implemented in Tatlıkuyu location of Ereğli province, can be considered one of these successful applications in Türkiye.