Kültüre edilmiş retina pigment epitel hücreleri (ARPE-19) üzerine uygulanan farklı lüks değerlerindeki led ışığın oluşturduğu oksidatif stres ve inflamasyon düzeyinin belirlenmesi
Determination of oxidative stress and inflammation levels caused by led light at different lux values applied on cultured retinal pigment epithelial cells (ARPE-19)
  1. Tez No: 987455
  2. Yazar: MUSTAFA ASIM EROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA HEPOKUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ARPE-19, inflamasyon, LED, oksidatif stres, vitreoretinal cerrahi, LED ışığı, Retinal pigment epiteli, ARPE-19, inflammation, LED, oxidative stress, vitreoretinal surgery, LED lights, Retinal pigment epithelium
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: ARPE-19 hücreleri üzerinde farklı lüks değerlerindeki LED ışığın oluşturduğu oksidatif stres ve inflamasyon düzeyine belirlemek. Gereç ve Yöntemler: ARPE-19 hücreleri üzerine; 15 mm sabit mesafeden ve yüzeye dik açıyla, taşınabilir LED vitrektomi ışık kaynağı kullanılarak farklı şiddetlerde (%30, %60, %100) ve cerrahi süreleri simüle eden sürelerde (30 ve 60 dakika) ışık uygulanmıştır. Deney grupları arasında ELISA ve immünofloresan (İF) mikroskopi yöntemleri kullanılarak hücresel sitotoksisite (CCK-8), total oksidan seviye (TOS), total antioksidan seviye (TAS), oksidatif stres indeksi (OSI), IL-1β, TNF-α, kaspaz 3/7 aktivitesi, Annexin V, mitokondriyal JC-1 düzeyleri araştırılmıştır. Bulgular: Deney grupları arasında CCK-8, TOS, OSI, IL-1β, TNF-α düzeylerinde anlamlı farklılık saptanmamıştır. TAS düzeylerinde 30 dakika-%100 LED grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel anlamlılık saptanmıştır (p=0,001). Annexin V için yapılan İF mikroskopik görüntülemede gruplar arası istatistiksel anlamlılık saptanmazken ortalama %11,4 oranında Annexin V+ boyanma saptanmıştır. Kaspaz 3/7 aktivasyonu tespit edilmemiştir. JC-1 yöntemiyle mitokondriyal oksidatif stres tüm gruplarda düşük düzeyde saptanmıştır. Sonuç: PPV cerrahisinde sıkça kullanılan LED endoillüminasyon sistemlerinin ARPE-19 hücrelerindeki antioksidan sistemleri erken dönemde aktive ettiği görülmüştür. 30 ve 60 dakikalık sürelerde, LED ışığın farklı lüks düzeylerinde gruplar arasında hücresel sitotoksisite, oksidatif stres ve inflamatuar parametreler açısından fark saptanmamıştır. Düşük düzeyde saptanan Annexin V+ boyanmanın geçici bir stres yanıtı olduğu düşünülmektedir. ARPE-19 hücrelerinin antioksidan yanıtlarının daha iyi değerlendirilebilmesi için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the levels of oxidative stress and inflammation induced by LED light at different lux values on ARPE-19 cells. Materials and Methods: Light exposure was applied to ARPE-19 cells using a portable LED vitrectomy light source at a fixed distance of 15 mm and a perpendicular angle. The application was performed at different light intensities (30%, 60%, 100%) and for durations selected to simulate surgical practice (30 and 60 minutes). Cellular cytotoxicity (CCK-8), total oxidant status (TOS), total antioxidant status (TAS), oxidative stress index (OSI), IL-1β, TNF-α, Caspase 3/7 activity, Annexin V, and mitochondrial JC-1 levels were investigated between experimental and control groups using ELISA and immunofluorescence (IF) microscopy methods. Results: No statistically significant difference was observed between the experimental and control groups regarding CCK-8, TOS, OSI, IL-1β, and TNF-α levels. However, regarding TAS levels, a statistically significant difference was found between the 30-minute 100% LED group and the control group (p=0.001). While no statistically significant difference was detected between groups in IF microscopy imaging for Annexin V, a mean Annexin V (+) staining of 11.4% was observed. Caspase 3/7 activation was not detected. Mitochondrial oxidative stress evaluated by the JC-1 method was found to be at low levels in all groups. Conclusion: It was observed that LED endoillumination systems frequently used in PPV surgery activate antioxidant systems in ARPE-19 cells in the early period. No significant difference was detected between groups regarding cellular cytotoxicity, oxidative stress, and inflammatory parameters at different LED light intensities during 30 and 60-minute durations. The low level of Annexin V (+) staining detected is considered to be a transient stress response. More comprehensive studies are needed to better evaluate the antioxidant responses of RPE cells.