Tüketicilerin satın alma davranışına çocuk giysi reklamlarının etkisi
The effect of advertisements on consumer purchasing in children's clothing products
  1. Tez No: 987569
  2. Yazar: MEHMET NİYAZİ DURUKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hazır giyim, Çevrimiçi reklamcılık, İnternet reklamları, Ready made clothing, Online advertising, Internet advertisings
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşme ile birlikte sosyal medya reklamları, çocuk hazır giyim sektörünün hem marka görünürlüğünü artıran hem de tüketici kararlarını şekillendiren temel pazarlama kanallarından biri hâline gelmiştir. Özellikle ebeveynlerin çevrim içi alışverişe yönelmesi ve çocuk ürünlerine ilişkin bilgi arayışını sosyal medya üzerinden yürütmesi, bu mecralarda karşılaşılan reklamların satın alma davranışı üzerindeki etkisini artırmaktadır. Bu çalışma, sosyal medya platformlarında yayımlanan çocuk hazır giyim reklamlarının tüketicilerin algıları, değerlendirmeleri ve satın alma niyetleri üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, sektörün temel özellikleri gereği öne çıkan reklam eğlencesi, içerik kişiselleştirmesi, reklam güvenilirliği, dürtüsel satın alma eğilimleri ve çocuk ısrarı gibi faktörlerin tüketici davranışını nasıl şekillendirdiği değerlendirilmiştir. Nicel araştırma yöntemi kapsamında geliştirilen çevrim içi anket ile Türkiye genelinde 852 katılımcıdan veri toplanmıştır. Katılımcılara yönelik ölçekler, sosyal medya kullanım alışkanlıkları, çocuk giyim alışveriş düşünceleri ve reklam bileşenlerine ilişkin algılarını ölçmek üzere yapılandırılmıştır. Analizler, sosyal medya reklamlarının özellikle görsel çekicilik, eğlence unsuru ve trend odaklı içerikler aracılığıyla ebeveynlerde ilgi uyandırdığını göstermiştir. Ayrıca kişiselleştirilmiş reklamların markalara yönelik olumlu tutumu güçlendirdiği, güvenilir olarak algılanan reklamların satın alma niyetini artırdığı belirlenmiştir. Çalışmanın dikkat çekici bulgularından biri, çocukların sosyal medya içerikleri üzerinden beğeni ve talep oluşturmasıyla ortaya çıkan“çocuk ısrarı”etkisinin ebeveyn kararlarını belirgin biçimde yönlendirmesidir. Bununla birlikte, sosyal medya ortamının yapısı, ebeveynlerde dürtüsel satın alma davranışının da güçlenmesine yol açmaktadır. vii Sonuç olarak araştırma, çocuk hazır giyim sektöründe sosyal medya reklamlarının tüketici davranışı üzerinde çok boyutlu ve güçlü etkiler yarattığını göstermektedir. Elde edilen bulgular, sektörde faaliyet gösteren markaların reklam stratejilerini eğlence, güvenilirlik ve kişiselleştirme ekseninde oluşturmalarının önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
With digitalization, social media advertising has become one of the key marketing channels for the children's ready-to-wear sector, both increasing brand visibility and shaping consumer decisions. In particular, parents' shift towards online shopping and their search for information about children's products via social media increases the impact of advertisements encountered on these platforms on purchasing behavior. This study aims to examine the effects of children's ready-to-wear clothing advertisements published on social media platforms on consumers' perceptions, evaluations, and purchase intentions. The study evaluates how factors such as advertising entertainment, content personalization, advertising credibility, impulsive buying tendencies, and children's insistence, which are prominent due to the fundamental characteristics of the industry, shape consumer behavior. Data was collected from 852 participants across Turkey through an online survey developed using quantitative research methods. Scales were designed for participants to measure their social media usage habits, thoughts on children's clothing shopping, and perceptions of advertising components. The analyses showed that social media advertisements attract parents' attention, particularly through visual appeal, entertainment elements, and trendfocused content. It was also determined that personalized advertisements strengthen positive attitudes toward brands, and that advertisements perceived as reliable increase purchase intent. One of the study's notable findings is that the“pester power”effect, which arises from children creating likes and demand through social media content, significantly influences parental decisions. Furthermore, the structure of the social media environment also leads to an increase in impulsive purchasing behavior among parents. ix In conclusion, the research shows that social media advertisements in the children's readyto-wear sector have multidimensional and powerful effects on consumer behavior. The findings highlight the importance for brands operating in the sector to develop their advertising strategies around the axes of entertainment, reliability, and personalization.