Non-travmatik akut intrakranial kanamalı hastalarda sistemik immün inflamasyon indeksi, S100B protein ve peroksiredoksin 1'in hastane içi mortaliteyi öngörmede etkinliği
The effectiveness of the systemic immune-inflammation index, S100B protein and peroxiredoxin-1 in predicting in-hospital mortality in patients with non-traumatic acute intracranial hemorrhage
  1. Tez No: 987571
  2. Yazar: YİĞİT KURNAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BAYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Spontan intrakraniyal kanama, S100B protein, Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi, Peroksiredoksin-1, Glukoz/Potasyum oranı, Spontaneous intracranial hemorrhage, S100B Proteine, Systemic Immune-Inflammation Index, Peroxiredoxin-1, Glucose/Potassium ratio
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, spontan intrakraniyal kanama (İKK) olgularında S100B protein, Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi (SII) ve Peroksiredoksin-1 (PRDX-1) düzeylerinin mortalite ile ilişkisini değerlendirmek ve bu biyobelirteçlerin prognostik değerini ortaya koymaktır. Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya 38 spontan İKK hastası (11 mortal, 27 sağ kalan) alındı ve karşılaştırma amacıyla 30 sağlıklı erişkin kontrol grubu dahil edildi. Tüm olgularda S100B, SII ve PRDX-1 düzeyleri ile APACHE II skoru ve Glukoz/Potasyum oranı değerlendirildi. Mortalitenin belirleyicilerini incelemek için univariate ve multivariate lojistik regresyon analizleri yapıldı ve prognostik performans ROC eğrileri, Rule-out yaklaşımı ve Youden indeksi ile karşılaştırıldı. Tüm veriler IBM SPSS Statistics for Windows, Version 21.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) programı ile analiz edildi ve istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edildi. Bulgular: Yaptığımız çalışmada mortal seyreden olgularda PRDX-1 düzeylerinin mortal grupta anlamlı şekilde düşük olduğunu ve multivariate modelde bağımsız koruyucu etkiye sahip olduğunu saptadık (OR ≈ 0.57). S100B protein ve SII düzeylerinin mortalite ile ilişkili olduğunu, ancak PRDX-1'in prognostik performans açısından bu iki belirteci açık şekilde geride bıraktığını gözlemledik. Çalışma sırasında APACHE II skorunun da mortaliteyi artıran bağımsız bir klinik risk faktörü olduğu (OR ≈ 1.29), Glukoz/Potasyum oranının univariate düzeyde anlamlı olmakla birlikte multivariate analizde bağımsızlığını koruyamadığını belirledik. ROC temelli sınıflandırma modellerinde PRDX-1, Youden indeksine göre %81.82 duyarlılık, %80.77 özgüllük ve %81.08 doğruluk ile en güçlü biyobelirteç olarak öne çıktı; modelin genel doğruluk oranı %91.9 bulundu. Sonuç: Yaptığımız çalışma, PRDX-1'in spontan İKK'de mortaliteyi öngörmede hem biyolojik hem istatistiksel açıdan güçlü bir belirteç olduğunu göstermektedir. S100B ve SII düzeyleri prognozu belirlemede anlamlı katkı sunmakla birlikte, PRDX-1 çok değişkenli modellerde bağımsız üstünlük göstermektedir. Çalışma sırasında saptanan bulgular doğrultusunda APACHE II skorunun ek bir klinik risk göstergesi olduğu, glukoz/potasyum oranının ise sınırlı düzeyde prognostik değer sunduğu görülmüştür. Bu sonuçlar, PRDX-1'in spontan İKK'de erken dönem risk sınıflandırmasında kullanılabilecek güçlü bir aday biyobelirteç olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the association of S100B, the Systemic Immune-Inflammation Index (SII), and Peroxiredoxin-1 (PRDX-1) levels with mortality in patients with spontaneous intracranial hemorrhage, and to determine the prognostic value of these biomarkers. During the course of the study, it was additionally observed that APACHE II score and the glucose/potassium ratio demonstrated significant associations with mortality; therefore, these parameters were incorporated into the analysis. Patients and Methods: Thirty-eight spontaneous intracranial hemorrhage patients (11 non-survivors, 27 survivors) and 30 healthy adult controls were included. S100B, SII, and PRDX-1 levels, along with APACHE II score and glucose/potassium ratio, were assessed for all participants. Univariate and multivariate logistic regression analyses were performed to identify predictors of mortality. Prognostic performance was evaluated using ROC curves, the Rule-out approach, and the Youden index. All statistical analyses were conducted using IBM SPSS Statistics for Windows, Version 21.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA), and a significance level of p < 0.05 was accepted. Results: In our study, PRDX-1 levels were significantly lower in non-survivors, and PRDX-1 remained an independent protective factor in multivariate analysis (OR ≈ 0.57). Although both S100B and SII were associated with mortality, PRDX-1 demonstrated markedly superior prognostic performance. During the analysis, APACHE II score was found to be an independent clinical risk factor increasing mortality (OR ≈ 1.29), whereas the glucose/potassium ratio, despite showing significance in univariate analysis, did not retain independent significance multivariately. In ROC-based assessments, PRDX-1 achieved the highest overall performance with 81.82% sensitivity, 80.77% specificity, and 81.08% accuracy according to the Youden index; the overall model accuracy was 91.9%. Conclusion: Our findings demonstrate that PRDX-1 is a strong prognostic biomarker for predicting mortality in spontaneous intracranial hemorrhage, supported by both biological rationale and statistical robustness. While S100B and SII contribute meaningful prognostic information, Peroxiredoxin-1 exhibited clear independent superiority in multivariate modeling. Additionally, APACHE II emerged as an auxiliary clinical risk indicator, whereas the glucose/potassium ratio showed limited independent predictive value. Overall, PRDX-1 appears to be a promising candidate biomarker for early risk stratification in spontaneous intracranial hemorrhage.