Aydınlatma/ optik laboratuvarlarının gelișimi ile kurulumve değerlendirme ölçütlerinin belirlenmesi
Determining the design and evaluation criteria forlighting/optics laboratories and their development
  1. Tez No: 987578
  2. Yazar: FERHAN KIZILTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. BUĞRU HAN BURAK KAPTAN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Akreditasyon, Aydınlatma, Aydınlatma ekipmanları, Aydınlatma sistemleri, Aydınlatma teknikleri, Laboratuvar tasarımı, Laboratuvarlar, Optik, Standartlar, İlke, Accreditation, Lighting, Lighting equipments, Lighting systems, Lighting techniques, Laboratory design, Laboratories, Optic, Standards, Principle
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
Özet
Bu tez çalışması, modern bilim ve teknoloji ekosistemindeki kritik rolüne rağmen, aydınlatma/ optik laboratuvarlarının tarihsel gelişim sürecinin sistematik olarak incelenmemiş olmasından ve bu alana özgü kapsamlı bir standardizasyon ile akreditasyon çerçevesinin bulunmayışından hareket etmektedir. Tezin amacı; aydınlatma/ optik laboratuvarlarının tarihsel gelişim sürecini incelemek; özelleşmiş bu laboratuvarlara özel ihtiyaçların karşılanmasında, mevcut uluslararası standart protokolleri ve akreditasyon düzenlemelerin yetersizliklerini tespit etmek ve nihayetinde disiplinlerarası ve sürdürülebilir bir kurulum ilke ve ölçütler bütünü önermektir. Üç ana hipotez üzerine kurgulanan araştırmada, kapsamlı literatür taraması, belge analizi ve meta analizi yöntemleri kullanılmıştır. Yapılan tez çalışmasının sonucunda, hem akademik bir boşluğu dolduracak tarihsel bir analiz hem de sektör paydaşları için rehber niteliğinde, verimliliği ve güvenilirliği artırmayı hedefleyen bir çerçeve sunulması hedeflenmektedir. Bu çaba, yalnızca aydınlatma/ optik laboratuvarları için değil; benzer konumda bulunan laboratuvarlar için de alana özelleşmiş metodolojik bir model teşkil edebilme kapasitesi bakımından önemli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is based on the fact that, despite their critical role in the modern science and technology ecosystem, the historical development process of lighting/optical laboratories has not been systematically examined, and no comprehensive standardisation or accreditation framework exists that is specific to this field. The aim of the thesis is to examine the historical development process of lighting/optical laboratories; to identify the inadequacies of existing international standards and accreditation protocols in addressing the specific needs of these specialised laboratories; and ultimately to propose a set of interdisciplinary and sustainable principles and criteria for their establishment. The research structured around three main hypotheses, utilised comprehensive literature review, document analysis, and meta-analysis methods. The thesis seeks to provide both a historical analysis that addresses a clear academic gap and a practical framework that serves as a guide handbook for industry stakeholders, with the goal of enhancing efficiency and reliability. This endeavour is significant not only for lighting/optical laboratories but also for laboratories in comparable positions, as it has the potential to offer a specialised methodological model for the field.