Yurtdışı görevlerin askeri organizasyona etkisinin emekli askerler üzerinden analizi
An analysis of the impact of overseas missions on military organization through the experiences of retired soldiers
- Tez No: 987660
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM BAŞPINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Askeri sosyoloji, Türk Silahlı Kuvvetleri, Military sociology, Turkish Military Forces
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Askeri Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Askeri Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yurtdışı görevlerin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) üzerindeki etkilerini emekli subayların deneyimleri üzerinden incelemektedir. Araştırma, orduların tarihsel dönüşüm sürecinden başlayarak Soğuk Savaş sonrası yeni güvenlik ortamında üstlendikleri barış, insani yardım ve istikrar operasyonlarının kapsamını tartışmakta ve ardından TSK'nın uluslararası harekât tecrübelerine odaklanmaktadır. Nitel araştırma yöntemiyle yürütülen bu çalışmada, farklı kuvvetlerden emekli otuz subay ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular, yurtdışı görevlerin askerler açısından yalnızca bireysel motivasyon ve profesyonel gelişim kaynağı olmadığını aynı zamanda ailevi, psikolojik, kültürel ve sosyal uyum süreçlerini de şekillendirdiğini ortaya koymuştur. Kurumsal düzeyde ise hazırlık ve eğitim süreçleri, seçim mekanizmaları, kurumsal hafıza ve organizasyonel adalet algısının, bu görevlerin askerî organizasyona yansımalarını belirleyen temel faktörler olduğu görülmüştür. Uluslararası etkileşim, çok uluslu işbirliği ve kültürel farklılıklar aracılığıyla asker kimliğinin yeniden tanımlanmasına katkıda bulunmuştur. Ayrıca, yurtdışı görevlerin Türkiye'nin uluslararası imajı ve tanıtımında önemli bir araç olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, barış operasyonları ve benzeri uluslararası görevlerin, TSK'nın profesyonelleşme sürecini hızlandıran, asker kimliğini dönüştüren ve kurumsal yapıyı yeniden şekillendiren çok boyutlu etkiler yarattığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the impact of overseas missions on the Turkish Armed Forces (TAF) through the experiences of retired officers. Starting from the historical transformation of armies, the study discusses the scope of peace, humanitarian assistance, and stabilization operations in the post-Cold War security environment, before focusing on Turkey's international operational engagements. Employing a qualitative research design, in-depth interviews were conducted with thirty retired officers from different branches of service, and the data were analyzed through thematic analysis. The findings reveal that overseas missions not only serve as a source of individual motivation and professional development for soldiers but also shape their family relations, psychological well-being, and processes of cultural and social adaptation. At the institutional level, preparation and training programs, selection mechanisms, organizational memory, and perceptions of justice emerge as key factors influencing how these missions affect the military organization. International interaction, encompassing both cooperation and cultural differences in multinational contexts, contributes to the redefinition of military identity. Moreover, the research demonstrates that overseas deployments function as an important instrument for Turkey's international image and representation. In conclusion, peacekeeping and related international missions are shown to accelerate the professionalization of the TAF, transform the identity of its officers, and reshape its organizational structure with multidimensional effects.