Endometriozis dokusunda MMP-2, PD-L1, NF-κB markerlarınınimmünhistokimyasal olarak incelenmesi
Immunohistochemical analysis of MMP-2, PD-L1, and NF-κB markersin endometriosis tissue
- Tez No: 987791
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYDA SANCAKLI USTA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriozis, MMP-2, NF-κB, PD-L1, Protein ekspresyonu, Endometriosis, MMP-2, NF-κB, PD-L1, Protein expression
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, endometriozis dokusunda inflamasyon (NF-κB), immün kaçış (PD-L1) ve doku invazyonu (MMP-2) ile ilişkili immünohistokimyasal belirteçlerin primer ve nüks endometriozis olgularında ekspresyon düzeylerini karşılaştırarak hastalık biyolojisi ve nüks ile olan ilişkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya primer endometriozis, nüks endometriozis ve benign kontrol grubundan elde edilen doku örnekleri dahil edildi. NF-κB, PD-L1 ve MMP-2 belirteçleri immünohistokimyasal yöntemle değerlendirildi. Klinik ve histopatolojik veriler ile belirteç ekspresyonları karşılaştırıldı; gruplar arası farklar uygun istatistiksel testlerle analiz edildi. Ayrıca belirteç düzeyleri ile nüks arasındaki ilişki nükssüz sağkalım analizleri ile incelendi. Bulgular: NF-κB, PD-L1 ve MMP-2 ekspresyonları hem primer hem nüks endometriozis grubunda benign kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek bulundu. NF-κB ve MMP-2 arasında pozitif ilişki saptanırken, NF-κB ve PD-L1 arasında daha güçlü pozitif korelasyon belirlendi. PD-L1 ve MMP-2 yüksekliği nüks grubunda da devam etti. NF-κB düzeylerinin artışı ile daha erken nüks eğilimi arasında sınırda anlamlı bir ilişki gözlendi. Sonuç: Endometriozis dokusunda NF-κB, PD-L1 ve MMP-2 belirteçlerinin artmış ekspresyonu, inflamasyon, immün kaçış ve invazyon eksenlerinin hastalığın biyolojisinde eşzamanlı aktifleştirildiğini göstermektedir. Bu belirteçler özellikle nüksün öngörülmesi ve bireyselleştirilmiş tedavi stratejilerinin geliştirilmesi açısından potansiyel biyobelirteç adaylarıdır. Daha geniş ve çok değişkenli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the immunohistochemical expression levels of inflammation related (NF-κB), immune escape (PD-L1), and tissue invasion (MMP-2) markers in endometriosis tissue and to compare their profiles between primary and recurrent cases, assessing their potential association with recurrence. Materials and Methods: Tissue samples obtained from primary endometriosis, recurrent endometriosis, and benign control groups were examined. Immunohistochemical staining was performed for NF-κB, PD-L1, and MMP-2. Clinical and histopathological data were analyzed together with marker expression patterns. Group differences were assessed using appropriate statistical tests, and recurrence-related outcomes were investigated using recurrence-free survival analyses. Results: NF-κB, PD-L1, and MMP-2 expressions were significantly higher in both primary and recurrent endometriosis groups compared with benign controls. A positive correlation was identified between NF-κB and MMP-2, while NF-κB showed an even stronger correlation with PD-L1. Elevated PD-L1 and MMP-2 levels persisted in recurrent cases. Higher NF-κB expression showed a borderline association with shorter recurrence-free intervals. Conclusion: Increased expression of NF-κB, PD-L1, and MMP-2 in endometriosis tissue indicates simultaneous activation of inflammatory, immune-escape, and invasive pathways in disease biology. These markers may serve as promising biomarker candidates for predicting recurrence and guiding individualized therapeutic strategies. Further large-scale, multi-variable studies are needed.