Çocukluk çağı epilepsi hastalarında gastrointestinal mikrobiyota özelliklerinin incelenmesi
Investigation of gastrointestinal microbiota characteristics inpediatric epilepsy patients
  1. Tez No: 987946
  2. Yazar: PERİHAN SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT BORA ÇARMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: epilepsi, bağırsak mikrobiyotası, disbiyozis, bağırsak-beyin aksı, Mikrobiyota, Pediatri, epilepsy, gut microbiota, dysbiosis, gut-brain axis, Microbiota, Pediatrics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Epilepsi, çocukluk çağının en sık görülen kronik nörolojik hastalıklarından biri olup, patofizyolojisinde bağırsak-beyin aksının rolü giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Çalışmamızın amacı, epilepsi tanısı alan çocukların bağırsak mikrobiyota özelliklerini sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırarak hastalığa özgü potansiyel bir mikrobiyal imzanın varlığını araştırmaktır. Çalışmamıza, 4-12 yaş aralığında 20 epilepsi tanılı çocuk ile 20 sağlıklı çocuk dahil edildi. Katılımcılardan toplanan gaita örneklerinde, 16S rRNA gen dizileme yöntemiyle mikrobiyota analizi yapıldı. Demografik veriler açısından gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Mikrobiyal çeşitlilik analizlerinde (alfa ve beta) gruplar arasında istatistiksel bir farklılık gözlenmezken, taksonomik kompozisyonda belirgin değişimler tespit edildi. Epilepsi grubunda, sağlıklı gruba kıyasla Bacteroidota filumunda (%33.9'a karşılık %23.6) ve Bacteroides cinsinde (%26.4'e karşılık %15.4) anlamlı bir azalma saptandı. Buna karşılık, immün modülasyonla ilişkili Bifidobacterium (%4.98'e karşılık %13.02) ve Akkermansia (%4.07'e karşılık %9.43) cinslerinin göreli bolluğu epilepsi grubunda belirgin şekilde arttı. Doğrusal Ayırt Edici Analiz Etki Büyüklüğü (LEfSe) analizi, sağlıklı grubu en güçlü şekilde Bacteroides vulgatus'un (Doğrusal Ayırıcı Analiz (LDA) skoru: 5.02), epilepsi grubunu ise Bifidobacterium longum'un (LDA skoru: 4.80) karakterize ettiğini ortaya koydu. Sonuç olarak, çalışmamız pediatrik epilepsinin genel mikrobiyal çeşitlilikte bir kayıp olmaksızın, kendine özgü bir disbiyotik imza ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Bu durum, Bacteroides gibi temel faydalı cinslerin azalması ve immün sistemi etkileyebilen cinslerin artması ile karakterizedir. Çalışmamız, ülkemizde bu alanda yapılan öncü çalışmalardan biri olup, elde edilen bulgular bağırsak-beyin aksının epilepsi patofizyolojisine katkıda bulunduğu hipotezini güçlü bir şekilde desteklemektedir. Bu sonuçların, gelecekte mikrobiyotayı hedef alan tanısal biyobelirteçler ve terapötik stratejiler geliştirilmesi konusunda farkındalığın artırılmasına katkı sağlayacağını öngörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is one of the most common chronic neurological diseases of childhood, and the role of the gut-brain axis in its pathophysiology is gaining increasing importance. The aim of our study is to investigate the presence of a potential disease-specific microbial signature by comparing the gut microbiota characteristics of children diagnosed with epilepsy with those of a healthy control group. Our study included 20 children diagnosed with epilepsy and 20 healthy children, aged 4-12 years. Microbiota analysis was performed on fecal samples collected from participants using the 16S rRNA gene sequencing method. No significant difference was found between the groups in terms of demographic data. While no statistical difference was observed between the groups in microbial diversity analyses (alpha and beta), significant changes were detected in taxonomic composition. The epilepsy group showed a significant decrease compared to the healthy group in the phylum Bacteroidota (23.6% vs. 33.9%) and the genus Bacteroides (15.4% vs. 26.4%). Conversely, the relative abundance of the genera Bifidobacterium (13.02% vs. 4.98%) and Akkermansia (9.43% vs. 4.07%), which are associated with immunomodulation, was markedly increased in the epilepsy group. Linear Discriminant Analysis Effect Size (LEfSe) analysis revealed that the healthy group was most strongly characterized by Bacteroides vulgatus (Linear Discriminant Analysis [LDA] score: 5.02), whereas the epilepsy group was characterized by Bifidobacterium longum (LDA score: 4.80). In conclusion, our study has shown that pediatric epilepsy is associated with a distinct dysbiotic signature without a loss in overall microbial diversity. This is characterized by a decrease in key beneficial genera such as Bacteroides and an increase in genera that can influence the immune system. Our study is one of the pioneering studies in this field in our country, and its findings strongly support the hypothesis that the gut- brain axis contributes to the pathophysiology of epilepsy. We anticipate that these results will contribute to the future development of microbiota-targeted diagnostic biomarkers and therapeutic strategies.