Tematik güreş lisesi öğrencilerinin spora bağlılık nedenlerine ilişkin görüşlerinin incelenmesi
An examination of the views of thematic wrestling high school students on the reasons for commitment to sport
  1. Tez No: 988002
  2. Yazar: SÜLEYMAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN FATİH KÜÇÜKİBİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spora bağlılık, güreş, tematik spor lisesi, motivasyon, Davranışsal bağlılık, Duygusal bağlılık, Karakucak güreşleri, Kültürel bağlılık, Mesleki bağlılık, Sosyal bağlılık, Tutumsal bağlılık, Yağlı güreş, Çevresel bağlılık, Şalvar güreşi, Commitment to sport, wrestling, thematic sports high school, motivation, Behavioral commitment, Affective commitment, Karakucak wrestling, Cultural commitment, Occupational commitment, Social connectedness, Attitudinal commitment, Oil wrestling, Environmental commitment, Shalwar wrestling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türkiye'nin Sivas ilinde yer alan tematik güreş lisesinde öğrenim gören öğrencilerin güreş sporuna yönelik bağlılık nedenlerini nitel bir yaklaşımla incelemeyi amaçlamaktadır. Spora bağlılık, bireylerin seçtikleri spor dalına yönelik duygusal, bilişsel ve davranışsal adanmışlıklarını ifade eden çok boyutlu bir kavramdır. Araştırma, fenomenolojik çalışma deseni kullanılarak yürütülmüş ve amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilen, en az iki yıllık güreş deneyimine sahip 16 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama sürecinde, katılımcılara demografik bilgilerden oluşan Kişisel Bilgi Formu ile sekiz soruluk Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu uygulanmıştır. Görüşmeler gönüllülük esasına göre, yüz yüze ve birebir gerçekleştirilmiş; veriler betimsel analiz ve içerik analizi teknikleri ile çözümlenmiştir. Bulgular sonucunda, öğrenciler, güreşi yalnızca bir spor değil; kimliklerinin, yaşam disiplinlerinin ve geleceğe dair hedeflerinin önemli bir parçası olarak tanımlamıştır. Buna karşın sakatlık, aşırı antrenman yükü, zihinsel yorgunluk ve sosyal destek eksikliği gibi faktörler bağlılığı zayıflatabilmektedir. Genel olarak bulgular, güreş sporuna bağlılığın hem içsel motivasyonla hem dışsal desteklerle sürdürüldüğünü ve öğrencilerin sporla kurdukları bağın çok boyutlu bir yapıya sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun yanında, öğrencilerin spora bağlılıklarını değerlendirirken spora başlama nedenlerinin de bu sürecin önemli bir parçası olduğu anlaşılmıştır. Sonuç olarak, tematik güreş lisesi öğrencilerinin spora bağlılıkları hem bireysel motivasyon unsurları hem de aile, antrenör ve sosyal çevre gibi dışsal faktörlerin etkileşimiyle şekillenmektedir. Bu bulgular, güreş eğitiminin yalnızca fiziksel performans değil, aynı zamanda öğrencilerin psikososyal gelişimlerini de desteklediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine, through a qualitative approach, the reasons for commitment to wrestling among students enrolled in a thematic wrestling high school located in Sivas, Türkiye. Commitment to sport is a multidimensional concept that refers to individuals' emotional, cognitive, and behavioral dedication to their chosen sport. The research was conducted using a phenomenological research design and involved 16 students who were selected through purposive sampling and had at least two years of wrestling experience. Data were collected using a Personal Information Form consisting of demographic questions and a Semi-Structured Interview Form comprising eight questions. The interviews were conducted face-to-face and individually on a voluntary basis, and the data were analyzed using descriptive analysis and content analysis techniques. The findings revealed that students perceive wrestling not merely as a sport, but as an integral part of their identity, life discipline, and future goals. However, factors such as injury, excessive training load, mental fatigue, and lack of social support may weaken their commitment to the sport. Overall, the results indicate that commitment to wrestling is sustained through both intrinsic motivation and external support, and that the bond students establish with sport has a multidimensional structure. In addition, it was found that students' reasons for starting sport constitute an important component in evaluating their level of commitment. In conclusion, the commitment of thematic wrestling high school students to sport is shaped by the interaction of individual motivational factors and external influences such as family, coaches, and the social environment. These findings demonstrate that wrestling education supports not only physical performance but also the psychosocial development of students.