Stokastik seyahat süreli çok amaçlı tesis yeri seçimi modeli
A multi-objective facility location model with stochastic traveltimes
- Tez No: 988001
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN BAYTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Endüstri mühendisliği, Industrial engineering
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Samsun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Samsun ili sınırları içerisinde yeni bir beton santralinin en uygun konumunun belirlenmesini amaçlamaktadır. Beton santrallerinin stratejik olarak konumlandırılması, lojistik maliyetlerin minimize edilmesi, müşteri taleplerinin etkin bir şekilde karşılanması ve operasyonel verimliliğin artırılması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda, çok kriterli karar verme (ÇKKV) yöntemleri ile optimizasyon modelleri bir arada kullanılarak en uygun tesis yeri belirlenmiştir. Öncelikle, yer seçimi sürecinde dikkate alınan kriterler Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) yöntemi ile ağırlıklandırılmıştır. Daha sonra, kriterlere göre mahallelerin önceliklendirilmesi için TOPSIS yöntemi uygulanmış ve uygun olmayan alternatifler elenmiştir. Bu ön eleme süreci sonucunda kalan mahalleler, tesis yer seçimi için matematiksel modelleme yöntemleri olan P-Medyan ve P-Center modellerine dahil edilmiştir. P-Medyan modeli, toplam ulaşım maliyetini minimize etmeyi, P-Center modeli ise en uzak talep noktasına olan maksimum mesafeyi minimize etmeyi hedeflemektedir. Bu modellerin uygulanmasıyla, Samsun'daki en uygun tesis lokasyonları belirlenmiş ve lojistik açıdan en verimli konumlandırma gerçekleştirilmiştir. Çalışma, çok kriterli karar verme yöntemleri ile optimizasyon tekniklerinin entegre kullanımının, tesis yeri seçiminde etkin kararlar alınmasını sağladığını ortaya koymaktadır. Elde edilen sonuçlar, beton santralleri başta olmak üzere farklı sektörlerde tesis yeri seçimi kararlarına rehberlik edebilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the optimal location for a new concrete batching plant within the borders of Samsun province. The strategic positioning of concrete batching plants is of great importance in minimizing logistics costs, efficiently meeting customer demands, and enhancing operational efficiency. In this context, multi-criteria decision-making (MCDM) methods and optimization models have been integrated to determine the most suitable facility location. Firstly, the criteria considered in the site selection process were weighted using the Analytic Hierarchy Process (AHP) method. Subsequently, the TOPSIS method was applied to prioritize the neighborhoods based on these criteria, and unsuitable alternatives were eliminated. Following this preliminary screening process, the remaining neighborhoods were analyzed using the P-Median and P-Center models, which are mathematical modeling methods for facility location selection. The P-Median model aims to minimize the total transportation cost, while the P-Center model seeks to minimize the maximum distance to the farthest demand point. Through the application of these models, the most optimal facility locations in Samsun were identified, ensuring an efficient and effective logistics network. This study demonstrates that the integration of multi-criteria decision-making methods and optimization techniques enables effective decision-making in facility location selection. The findings can serve as a guide for decision-makers in various industries, particularly in determining the optimal locations for concrete batching plants.