Güray Süngü'nün romancılığı
The novelıstıc art of Güray Süngü
- Tez No: 988048
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞAH ŞİŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Roman, Süngü, Güray, Türk edebiyatı, Yeni Türk edebiyatı, Literature, Novel, Süngü, Güray, Turkish literature, New Turkish literature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Edebiyat, toplumsal yaşamdan ve insanın varoluş deneyiminden bağımsız bir alan değildir. Her dönemin estetik ve düşünsel iklimi, edebî eserlere doğrudan ya da dolaylı biçimde yansır. Bu bağlamda modernizm insanın kendisiyle, toplumla ve doğayla ilişkisini köklü biçimde dönüştüren bir dönüm noktasıdır. Modernizmin beraberinde getirdiği yalnızlık, yabancılaşma, kimlik bunalımı ve anlamsızlık gibi temalar, özellikle roman türünde derinlemesine işlenmiştir. Modern bireyin içsel çatışmalarını, aidiyet problemlerini ve varoluşsal sorgulamalarını merkeze alan bu edebî çizgi, Güray Süngü'nün romanlarında da belirgin biçimde hissedilir. Süngü, modernizmin doğurduğu bireysel sıkışmışlıkları anlatırken postmodern anlatım tekniklerinden yararlanır. Kurguların iç içe geçtiği, zaman ve mekânın kırıldığı bu romanlarda çoğulcu bakış açısı, metinlerarasılık ve karmaşık anlatım biçimleri aracılığıyla bireyin psikolojik derinlikleri görünür kılınır. Yazın hayatı boyunca öykü ve roman türlerinde önemli eserler veren Güray Süngü, edebiyat sahnesine 1998 yılında yayımladığı ilk öyküsüyle adım atar. Romancı kimliği ise 2006 yılında yayımlanan Dördüncü Tekil Şahıs adlı eserle belirginleşir. Bu çalışmada Süngü'nün Dördüncü Tekil Şahıs, Pencere'den, Düş Kesiği, Kış Bahçesi, Mehmet'i Sakatlayan Serçe Parmağı, İbrahim'in Kaybettiğini Bulmasıdır, Az Kalan Gölge ve Büyük Irmaklardan Bile adlı romanları incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, bu romanlar isim–içerik ilişkisi, olay örgüsü, anlatıcı ve bakış açısı, zaman, mekân ve şahıs kadrosu gibi yapı unsurları açısından değerlendirilmiştir. İkinci bölümde ise yabancılaşma, ölüm, yalnızlık, arayış, kaçış ve aşk gibi temalar belirlenmiş; bu temalar modern bireyin dünyasını temsil eden göstergeler olarak metin verileri doğrultusunda çözümlenmiştir. Bu inceleme, Güray Süngü'nün romanlarında modernizmin birey üzerindeki etkilerini hem yapısal hem de tematik düzlemde ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Literature is not an autonomous field detached from social life or the human experience of existence. Every era's aesthetic and intellectual climate is reflected, directly or indirectly, in literary works. In this context, modernism represents a crucial turning point that profoundly transformed the individual's relationship with the self, society, and nature. The themes brought forth by modernism are particularly prominent in the novel genre. Focusing on the inner conflicts, struggles for belonging, and existential inquiries of the modern individual, this literary trajectory is also distinctly visible in the novels of Güray Süngü. While portraying the tensions and disconnections of the modern subject, Süngü employs postmodern narrative techniques. His novels, characterized by interwoven plots, fractured time and space, and a multiplicity of perspectives, reveal the psychological depths of modern individuals through complex narrative structures and intertextual layers. Throughout his career, Güray Süngü has produced significant works in both short story and novel genres. He entered the literary scene with his first short story, published in 1998, and his identity as a novelist became evident with Dördüncü Tekil Şahıs published in 2006. This study examines Süngü's novels Dördüncü Tekil Şahıs, Pencere'den, Düş Kesiği, Kış Bahçesi, Mehmet'i Sakatlayan Serçe Parmağı, İbrahim'in Kaybettiğini Bulmasıdır, Az Kalan Gölge, and Büyük Irmaklardan Bile. The first part of the study analyzes these novels in terms of structural components such as the relationship between title and content, plot, narrator and point of view, time, space, and character organization. The second part focuses on major themes including alienation, death, loneliness, quest, escape, and love—interpreting them, in light of textual evidence, as reflections of the modern individual's inner world. This research aims to reveal how modernism's impact on the individual is represented in Güray Süngü's novels, both at the structural and thematic levels.