Yenidoğan yoğun bakım kliniğinde yatan prematüre yenidoğanlarda pda (patent duktus arteriozus) nedeniyle medikal ve cerrahi kapama uygulanan hastaların izlemi ve değerlendirilmesi
Follow-up and evaluation of premature neonates hospitalized in the neonatal intensive care unit who underwent medical or surgical closure for patent ductus arteriosus (pda)
  1. Tez No: 988110
  2. Yazar: MERVE KÖKKÜLÜNK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR MEŞE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: patent duktus arteriozus, prematüre, ibuprofen, parasetamol, yeniden açılma, patent ductus arteriosus, premature infants, ibuprofen, paracetamol, ductal reopening
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Duktus arteriozus, fetal yaşamda sistemik ve pulmoner dolaşım arasındaki fizyolojik dengeyi sağlayan temel yapılardan biridir. Doğumla birlikte oksijen basıncının artışı ve prostaglandin düzeylerinin azalmasıyla fonksiyonel kapanma beklenir; ancak prematüre bebeklerde bu süreç, immatür duktal düz kas yapısı ve farklı prostaglandin yanıtı nedeniyle sıklıkla başarısız olur. Patent duktus arteriozus (PDA), prematürelerde pulmoner hiperperfüzyon ve sistemik hipoperfüzyon yoluyla ciddi morbiditelere zemin hazırlar. Bu nedenle PDA'nın zamanında ve uygun yöntemle tedavisi, neonatal mortalite ve morbiditenin azaltılmasında kritik önem taşır. Amaç: Bu çalışmanın amacı, 37 gestasyon haftasından küçük prematüre bebeklerde PDA tedavisinde kullanılan ibuprofen ve parasetamolün kapatma etkinliklerini, güvenlik profillerini, tedaviye bağlı gelişen morbidite ve mortalite sonuçlarını ve yeniden açılma (reopening) sıklıklarını retrospektif olarak karşılaştırmak ve cerrahi kapama gerekliliği olan hastaların risk faktörlerinin değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya toplam 146 preterm bebek dahil edildi. Hastalar; parasetamol tedavisi, ibuprofen tedavisi, cerrahi kapama yapılanlar ve transkatater kapama yapılanlar olmak üzere dört gruba ayrıldı. Demografik veriler, antenatal ve postnatal klinik özellikler, ekokardiyografik bulgular ve tedavi sonuçları hasta kayıtlarından elde edildi. Patent duktus arteriozus çapı, eşlik eden morbiditeler (RDS, sepsis, NEK, BPD, IVK, ROP), cerrahi ligasyon gereksinimi ve tedavi yanıtı gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışma popülasyonunun %58,2'si erkek, %41,8'i kız olup ortalama gestasyon yaşı 29 hafta idi. İlk değerlendirmede 54 hastada küçük, 47 hastada orta/büyük PDA saptandı ve parasetamol ibuprofen grupları arasında başlangıç PDA boyutu açısından fark görülmedi. Tedavi dağılımı: 50 parasetamol, 87 ibuprofen, 22 cerrahi kapama ve 2 transkatater kapama şeklindedir. Gruplar arasında RDS, sepsis, pulmoner kanama, NEK ve ROP oranlarında anlamlı fark yoktu. Farmakolojik tedavi alan grupta BPD ve IVK oranları daha yüksek saptansa da, bu artış parasetamol ve ibuprofen arasında anlamlı farklılık göstermedi. Cerrahi kapama grubunun toplam oksijen gereksinimi daha kısa iken, parasetamol ve ibuprofen grupları birbirine benzerdi. Patent duktus arteriozusun kapanma oranları parasetamolde %82,4 ibuprofende %90,7 olup istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Cerrahi ligasyon gereksinimi yönünden gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu. Parasetamol grubunda reopening sıklığı ibuprofene göre 2,7 kat daha fazla olmasına karşın, fark istatistiksel anlamlılığa ulaşmadı. Tartışma: Elde edilen bulgular, prematüre bebeklerde PDA tedavisinde parasetamolün kapatma etkinliğinin ibuprofen ile karşılaştırılabilir düzeyde olduğunu göstermektedir. Her iki ajanın güvenlik profilleri benzer olmakla birlikte, parasetamol tedavisini takiben yeniden açılma eğiliminin daha yüksek olabileceğine işaret eden sonuçlar dikkate değerdir. Bununla birlikte bu verilerin yüksek örneklem hacimli, prospektif ve randomize kontrollü çalışmalar ile doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTİON: The ductus arteriosus is a physiological fetal vascular structure that maintains hemodynamic balance between the pulmonary and systemic circulations. after birth, the rise in oxygen tension and reduction in prostaglandin levels typically lead to functional closure. ın premature infants, however, immaturity of the ductal smooth muscle and altered prostaglandin responsiveness often impair this mechanism, resulting in persistent patent ductus arteriosus (pda). pda is associated with significant neonatal morbidity through pulmonary overcirculation and systemic hypoperfusion, making timely and effective management critical. Objective: This study aimed to compare the ductal closure efficacy, safety profiles, morbidity–mortality outcomes, and reopening rates of ibuprofen and paracetamol in premature infants born before 37 weeks of gestation. additionally, it sought to identify clinical and demographic risk factors associated with the need for surgical closure. Materials and methods: A total of 146 preterm infants diagnosed with pda were included in this retrospective study. patients were categorized into three groups: paracetamol therapy, ibuprofen therapy, and surgical closure. demographic characteristics, antenatal and postnatal features, echocardiographic data, and treatment outcomes were obtained from medical records. pda diameter, associated morbidities (rds, sepsis, nec, bpd, ıvh, rop), surgical ligation requirement, and treatment response were compared among the groups. Results: Among the study population, 58.2% were male and 41.8% were female, with a mean gestational age of 29 (29.75) weeks. ınitial echocardiographic assessment revealed 54 small pda and 47 moderate/large pda cases. there was no significant difference in baseline pda size between infants initially treated with paracetamol or ibuprofen. treatment distribution consisted of 50 paracetamol, 87 ibuprofen, 22 surgical ligation, and 2 transcatheter closures. rates of rds, sepsis, pulmonary hemorrhage, nec, and rop were comparable among groups. although bpd and ıvh were more frequent among pharmacologically treated infants, no significant difference was detected between paracetamol and ibuprofen. the surgical closure group demonstrated a shorter total oxygen requirement, whereas paracetamol and ibuprofen groups showed similar clinical courses. pda closure rates were 82,4% with paracetamol and 90,7% with ibuprofen, without significant statistical difference. surgical ligation requirements did not differ significantly. although pda reopening was 2.7-fold higher in the paracetamol group, this difference did not reach statistical significance. Conclusion: Paracetamol demonstrated ductal closure efficacy comparable to ibuprofen in premature infants with pda. while both agents exhibited similar safety and morbidity profiles, the trend toward higher reopening rates following paracetamol treatment is noteworthy. large-scale, prospective, randomized controlled trials are needed to further elucidate these findings and refine pda management strategies in premature infants.