Uterus leiomyomlarında açık myomektomi sırasında turnike, uterin arter bulldog klemp ve kompresyonsuz tekniklerin kanama ve hemogram üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of tourniquet, uterine artery bulldog clamp, and non-compressure techniques on bleeding and hemogram during open myomectomy in uterine leiomyomas
- Tez No: 988119
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR KARAASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Hemoglobin Düşüşü, İntraoperatif Kanama, Miyomektomi, Randomize Kontrollü Çalışma, Uterin Arter Kompresyonu, Hemoglobin, Randomized Controlled Trial, Intraoperative Hemorrhage, Myomectomy, Uterine Artery Occlusion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Uterus Leiomyomlarında Açık Myomektomi Sırasında Turnike, Uterin Arter Bulldog Klemp Ve Kompresyonsuz Tekniklerin Kanama Ve Hemogram Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı, miyomektomi cerrahisi sırasında uygulanan farklı uterin arter kompresyon yöntemlerinin (turnike, bulldog klemp ve kompresyonsuz yaklaşım) intraoperatif kanama miktarı ve postoperatif hematolojik parametreler üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, randomize ve kontrollü klinik çalışmaya, 18–45 yaş aralığında, FIGO tip 3–6 intramural veya subseröz myomu bulunan ve miyomektomi planlanan toplam 120 hasta dahil edildi. Hastalar bilgisayar tabanlı blok randomizasyon yöntemi ile üç eşit gruba ayrıldı: uterin arter turnike grubu (n=40), bulldog klemp grubu (n=40) ve müdahalesiz miyomektomi grubu (n=40). Hematolojik parametreler preoperatif dönemde, postoperatif 1. ve 2. günlerde değerlendirildi. Ameliyat süresi ve intraoperatif kanama miktarı kaydedildi. Veriler uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edildi ve kanama miktarını etkileyen faktörler çoklu doğrusal regresyon analizi ile incelendi. Bulgular: Gruplar arasında yaş, vücut kitle indeksi, miyom sayısı ve FIGO myom tipi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (tümü için p>0.05). Preoperatif hemoglobin ve hematokrit değerleri gruplar arasında benzer bulundu (Hb için p=0.621, Htc için p=0.913). Postoperatif 1. günde hemoglobin düzeyleri turnike grubunda 11.1±1.3 g/dL, klemp grubunda 11.8±1.6 g/dL ve müdahalesiz grupta 10.5±1.5 g/dL olarak saptandı ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0.001). Aynı gün hematokrit değerleri de sırasıyla %33.0±3.9, %34.9±4.3 ve %31.5±4.1 olup anlamlı farklılık gösterdi (p=0.004). Postoperatif 2. günde hemoglobin düzeyleri turnike grubunda 10.3±1.4 g/dL, klemp grubunda 11.4±1.4 g/dL ve müdahalesiz grupta 9.8±1.5 g/dL olarak ölçüldü ve gruplar arasında anlamlı fark devam etti (p<0.001). Hematokrit değerleri de sırasıyla %30.4±4.2, %33.2±3.4 ve %29.5±3.6 olarak saptandı (p<0.001). Postoperatif trombosit değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi (p>0.05). İntraoperatif kanama miktarı turnike grubunda 248.8±60.4 mL, klemp grubunda 240.0±86.4 mL ve müdahalesiz grupta 295.0±73.2 mL olarak bulundu ve gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0.002). Ameliyat süresi açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0.891). Çoklu regresyon analizinde, cerrahi grup (B=22.129, p=0.011) ve ameliyat süresi (B=1.762, p=0.008) kanama miktarını bağımsız olarak etkileyen faktörler olarak belirlendi. Sonuç: Miyomektomi sırasında uterin arter turnike veya bulldog klemp uygulanması, kompresyonsuz miyomektomiye kıyasla intraoperatif kanama miktarını anlamlı düzeyde azaltmakta ve postoperatif hemoglobin ile hematokrit düşüşünü sınırlamaktadır. Bu yöntemlerin uygun hastalarda güvenli ve etkili kanama kontrol stratejileri olarak tercih edilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of the Effects of Tourniquet, Uterine Artery Bulldog Clamp, and Non-Compression Techniques on Bleeding and Hemogram During Open Myomectomy for Uterine Leiomyomas Objective: The aim of this study was to compare the effects of different uterine artery compression techniques applied during myomectomy (tourniquet, bulldog clamp, and no compression) on intraoperative blood loss and postoperative hematological parameters. Materials and Methods: This prospective, randomized, and controlled clinical study included a total of 120 women aged 18–45 years who were scheduled for myomectomy and had intramural or subserosal fibroids classified as FIGO types 3–6. Patients were randomly allocated into three equal groups using a computer-based block randomization method: uterine artery tourniquet group (n=40), bulldog clamp group (n=40), and non-compression myomectomy group (n=40). Hematological parameters were evaluated preoperatively and on postoperative days 1 and 2. Operative time and intraoperative blood loss were recorded. Data were analyzed using appropriate statistical methods, and factors affecting blood loss were investigated using multiple linear regression analysis. Results: No statistically significant differences were observed among the groups in terms of age, body mass index, number of fibroids, or FIGO fibroid type (all p>0.05). Preoperative hemoglobin and hematocrit levels were comparable between the groups (p=0.621 and p=0.913, respectively). On postoperative day 1, hemoglobin levels were 11.1±1.3 g/dL in the tourniquet group, 11.8±1.6 g/dL in the clamp group, and 10.5±1.5 g/dL in the non-compression group, showing a statistically significant difference among the groups (p<0.001). Hematocrit levels on the same day were 33.0±3.9%, 34.9±4.3%, and 31.5±4.1%, respectively, and also differed significantly (p=0.004). On postoperative day 2, hemoglobin levels were 10.3±1.4 g/dL, 11.4±1.4 g/dL, and 9.8±1.5 g/dL in the tourniquet, clamp, and non-compression groups, respectively (p<0.001). Corresponding hematocrit values were 30.4±4.2%, 33.2±3.4%, and 29.5±3.6%, with a significant difference among groups (p<0.001). No significant differences were observed in postoperative platelet counts (p>0.05). Intraoperative blood loss was 248.8±60.4 mL in the tourniquet group, 240.0±86.4 mL in the clamp group, and 295.0±73.2 mL in the non-compression group, with a statistically significant difference among the groups (p=0.002). Operative time did not differ significantly between the groups (p=0.891). Multiple linear regression analysis demonstrated that surgical group (B=22.129, p=0.011) and operative time (B=1.762, p=0.008) were independent predictors of intraoperative blood loss. Conclusion: The application of uterine artery tourniquet or bulldog clamp during myomectomy significantly reduces intraoperative blood loss and limits postoperative decreases in hemoglobin and hematocrit levels compared with non-compression myomectomy. These techniques appear to be safe and effective blood loss control strategies in appropriately selected patients.