Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalına başvuran maluliyet olgularının değerlendirilmesi (2020-2023)
Evaluation of disability cases referred to the Department of Forensic Medicine, Faculty of Medicine, Ondokuz Mayıs University (2020–2023)
  1. Tez No: 988120
  2. Yazar: UMUT TECİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TURLA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Maluliyet, Adli Tıp, Yönetmelik, Hak kaybı, Disability, Forensic Medicine, Regulation, Loss of Rights
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Trafik kazaları ve iş kazaları, darp, ateşli silah yaralanmaları ile tıbbi uygulama hataları sonucunda bireylerde oluşan sekellerin değerlendirilmesi ve bu doğrultuda rapor hazırlanması, adli tıp pratiğinde giderek daha fazla yer almaktadır. Kişilerde ortaya çıkan bedensel ve ruhsal kayıplar detaylı ve kapsamlı bir biçimde ele alınarak, çok yönlü değerlendirmeler yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, maluliyet değerlendirmesi istenen vakaların sosyodemografik ve tıbbi özelliklerini araştırmak, ölçütleri incelemek ve uygulamaya katkı sağlayacak verileri ortaya koymaktır. Gereç Yöntem: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalına 01.01.2020-31.12.2023 tarihleri arasında maluliyet değerlendirmesi istenilen başvurular Anabilim Dalının arşivinden ve dosyalardan geriye dönük olarak incelenmiştir. Bulgular: Olguların %65,2'sinin erkek, %34,8'inin kadın olduğu, erkeklerin yaş ortalamasının 36,01±17,2, kadınların yaş ortalamasının 38,64±17,17 olduğu görülmüştür. En fazla olgunun 20-29 yaş grubunda olduğu, olguların ortalama raporlanma süresinin 27,1±68,81 gün olduğu, yüzde 50'sinin 8 günde raporlandığı görülmüştür. Olguların en sık (n: 219, %43,1) olaydan 3 yıl sonra başvurduğu görülmüştür. 66 (n: %13) olguya başka bir kurum tarafından rapor düzenlendiği, olguların %8 (n: 39)'ine müzekkere yazıldığı görülmüştür. En sık verilen geçici iş göremezlik süresinin 3-6 ay olduğu, olguların %76,2 (n: 387)'sinde bakıcı durumunun talep edilmediği görülmüştür. En sık trafik kazası olgularına rapor düzenlendiği, olguların %37,6 ile en sık üst ekstremite yaralanması olduğu, %41,2 (n: 121)'sinde eklem hareket kısıtlılığı olduğu görülmüştür. Olguların %61,8 (n: 314)'inde konsültasyon istendiği, en sık istenen bölümün Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü olduğu görülmüştür. Sonuç: Hak kayıpları ve raporlar arası çelişkilerin önüne geçilebilmesi ile standardizasyonun sağlanması için bireylerin mesleklerinin de değerlendirmeye dahil edildiği, takdir kullanımına ve subjektif değerlendirmeye olabildiğince engel olan, detaylı, ayrıntılı ve kapsayıcı maddeler içeren, belirli aralıklarla bilimsel gelişmeler ışığında revize edilen, uluslararası literatüre uygun, geçici iş göremezlik süreleri bakıcı ihtiyacı durumlarının da ele alındığı yeni bir yönetmelik hazırlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The evaluation of sequelae as a result of traffic and occupational accidents, assaults, firearm injuries, and medical malpractice, along with the preparation of corresponding reports, is increasingly becoming a part of forensic medicine practice. Physical and psychological losses are addressed in a comprehensive manner, allowing for multifaceted assessments. The aim of this study is to investigate the sociodemographic and medical characteristics of cases requiring disability evaluation, examine the criteria, and present data that will contribute to the practice. Material Method: Applications requesting disability evaluations submitted to the Department of Forensic Medicine at Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine between January 1, 2020, and December 31, 2023, were reviewed from the department's archives. Results: It was observed that 65.2% of the cases were male and 34.8% were female, with the average age being 36.01±17.2 years for males and 38.64±17.17 years for females. The majority of the cases were in the 20–29 age group. The average duration for reporting the cases was 27.1±68.81 days, with 50% of the cases being reported within 8 days. It was found that the highest number of cases (n: 219, 43.1%) applied three years after the incident. Reports had already been prepared by another institution for 66 cases (13%), and official correspondence was issued for 39 cases (8%). The most frequently issued temporary incapacity period was between 3 and 6 months, and it was noted that no caregiver request was made in 76.2% (n: 387) of the cases. Reports were most commonly prepared for traffic accident cases. The most frequent injury type was upper extremity injuries at 37.6%, and 41.2% (n: 121) of the cases had joint movement limitations. Consultation was requested in 61.8% (n: 314) of the cases, most commonly with the Department of Physical Therapy and Rehabilitation. Conclusion: In order to prevent loss of rights and contradictions between reports, and to ensure standardization, a new regulation should be prepared. This regulation should include the evaluation of individuals' professions, contain detailed, thorough, and comprehensive provisions that minimize the use of discretion and subjective assessments as much as possible, be revised periodically in light of scientific developments, conform to international literature, and also address temporary incapacity durations and situations requiring caregiver assistance.