Kâğıt paraların yüzeyindeki parmak izlerinden DNA geri kazanımı için en uygun yöntemin belirlenmesi
Determining the most suitable method for DNA recovery from fingerprints on paper currency surfaces
- Tez No: 988293
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA ÜNSAL SAPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Adli Tıp, Genetics, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli genetik, Banknotlar, Parmak izi, Forensic genetics, Banknotes, Fingerprint
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Adli bilimlerde sıklıkla karşılaşılan materyallerden biri de kâğıt paralardır. Yaygın dolaşımda olmaları nedeniyle, suç mahallinde failin üzerinde bulunabilen veya olayla temas edebilen bu nesneler, parmak izi ve DNA gibi biyolojik izlerin taşınmasında önemli bir potansiyele sahiptir. Bununla birlikte, kâğıt paraların gözenekli yapısı ve biyolojik kalıntılara karşı hassasiyeti, bu yüzeylerden hem parmak izi hem de DNA geri kazanımını güçleştirmektedir. Dolayısıyla, hangi yöntemlerin bu tür yüzeylerde daha etkin olduğu, elde edilen DNA'nın kalitesi ve çevresel koşulların sürece etkisi, adli bilimler açısından kritik araştırma konuları arasında yer almaktadır. Bu tez çalışması, kâğıt para gibi zorlu yüzeylerde parmak izi görselleştirme ve temas DNA'sı geri kazanımı süreçlerini birlikte ele alarak, adli uygulamalarda en yüksek verimliliği sağlayabilecek yöntemleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda, on gönüllüden elde edilen toplam 90 kâğıt para üç farklı parmak izi görselleştirme tekniği (Ninhidrin, 1,8-Diazafluren-9-one ve DNA'ya özgü floresan boya) ile işlenmiş ve sonuçlar VSC 8000 cihazı kullanılarak değerlendirilmiştir. Görünür hale getirilen bölgelerden bant, swab ve kesme yöntemleriyle örnekler toplanmış; DNA izolasyonu ticari bir izolasyon kiti aracılığıyla gerçekleştirilmiş ve miktar tayini Qubit™ 4.0 cihazı ile yapılmıştır. Elde edilen bulgular, özellikle DFO ile görselleştirilen izlerden bant yöntemiyle yapılan örneklemenin en yüksek DNA verimini sağladığını göstermiştir (0,296 ng/µL). Bant yöntemi, yüzeydeki hücreleri topluca transfer edebilmesi sayesinde swab ve kesme yöntemlerine kıyasla daha yüksek verimlilik sunmuştur. Buna karşın, swab ve kesme yöntemleri de DNA elde edilmesini mümkün kılmış, ancak daha düşük miktarlarda sonuç vermiştir. Sonuç olarak, bu çalışma kâğıt para gibi gözenekli yüzeylerde dahi parmak izi görselleştirme ve hedefli örnekleme yöntemlerinin birlikte uygulanmasıyla kimliklendirmeye elverişli DNA profilleri elde edilebileceğini ortaya koymaktadır. Bulgular, temas DNA'sı analizinde görselleştirme yöntemlerinin ve uygun izolasyon stratejilerinin birlikte kullanımının önemini vurgulamakta, ayrıca bu yaklaşımın rutin adli uygulamalara katkı sunabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Banknotes are among the forensic materials frequently encountered in criminal investigations. Due to their widespread circulation, they may be present at crime scenes either through direct contact with suspects or as incidental evidence, carrying biological traces such as fingerprints and DNA. However, the porous structure and sensitivity of paper currency make the recovery of both fingerprints and DNA particularly challenging. Therefore, identifying effective visualization and recovery techniques, assessing their impact on DNA quality, and understanding the influence of environmental conditions are critical research questions in forensic science. This thesis aims to evaluate the combined processes of fingerprint visualization and touch DNA recovery from the challenging surface of banknotes to identify methods that maximize efficiency in forensic applications. In this study, a total of 90 banknotes obtained from ten volunteers were processed using three fingerprint visualization techniques (ninhydrin, 1,8-diazafluoren-9-one, and a DNA-specific fluorescent dye), and the results were assessed with the VSC 8000 system. From the visualized regions, samples were collected using lifting tape, swabbing, and cutting techniques. DNA isolation was performed using a commercial kit, and quantification was conducted with the Qubit™ 4.0 system. The findings revealed that the combination of DFO visualization and the lifting tape method produced the highest DNA yield (0.296 ng/µL). The lifting approach proved more effective than swabbing or cutting, as it facilitated the collective transfer of cellular material from the surface. Although swabbing and cutting enabled DNA recovery, the yields were notably lower. In conclusion, this study demonstrates that even porous surfaces such as banknotes can yield DNA profiles suitable for identification when fingerprint visualization is combined with targeted sampling methods. The results highlight the importance of integrating visualization techniques with appropriate isolation strategies in touch DNA analysis, suggesting that this combined approach can contribute significantly to routine forensic practice.