Sabit huzme genişliğine sahip çok geniş bantlı anten tasarımı
Constant beamwidth ultra wide-band antenna design
  1. Tez No: 988319
  2. Yazar: MUSTAFA PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SEÇMEN, DOÇ. DR. YAVUZ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Huni anten, Parabolik anten, Ultra geniş bant, Üç boyutlu baskı, Horn antenna, Parabolic antenna, Ultrawide-band, 3D printing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde radyo teleskop, çok geniş bantlı haberleşme, yön kestirim, ölçüm sistemleri gibi geniş bantlı yansıtıcı anten sistemlerinde kullanılmak üzere sabit huzme karakteristiğine sahip besleyici anten gereksinimine optimum çözümünün nasıl yapılacağı incelenmiştir. Tez kapsamında, çift bantlı çift polarizasyonlu dielektrik yüklü huni anten tasarımı ve geniş bantta çift polarizasyon sağlayan dört sırtlı huni anten (DSHA) tasarımı ele alınmaktadır. Çift bant anten tasarımında 17,7 - 18,7 GHz ve 71 - 86 GHz frekans bandında sabit huzme karakteristiği sağlanmıştır. Tasarım CNC ile işlenerek üretilmiş ve ölçüm sonuçlarıyla doğrulanmıştır. Ayrıca, yansıtıcı anten performansı ölçülmüş ve değerlendirilmiştir. Geniş banttaki anten tasarımının en önemli kriterlerinden biri anten huzme karakteristiğini etkileyen yüksek dereceli modların oluşmasını engelleyecek olan arka odacığın tasarımıdır. Konik ve piramit arka odacık yapıları ile yüksek dereceli modların 20 dB'ye kadar çok geniş bantta bastırılmasına çözüm aranmıştır. Huni antenin sırt yapıları üç boyutlu eğri profili ile belirlenerek açıklık modlarının hedeflenen huzme karakteristiğini elde edilmesi üzerine çalışılmıştır. Geniş bant anten tasarımında özellikle elektrik alan düzleminde 1,3 - 19 GHz (14,6:1) bandı aralığında sabit huzme elde edilmiştir. Tasarlanan anten 3 boyutlu metal yazıcı teknolojisi ile 5 parça halinde üretilmiş ve vidalanarak birleştirilmiştir. Simülasyon sonuçları ve ölçüm sonuçları karşılaştırılmıştır. Ayrıca, anten ölçüm sonuçlarına dayanarak olası yansıtıcı anten performansı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the optimum solution for a feed antenna with a constant beam characteristic, designed for use in wide-band reflector antenna systems such as radio telescopes, ultra-wideband communication systems, and direction estimation and measurement systems, has been studied. The design of dual-band dual-polarization dielectric loaded horn antenna and the design of wide-band dual-polarization quadruple-ridge horn antenna (QRHA) are presented. One of the most important criteria in designing an ultra-wideband antenna is the design of the back cavity part, which suppresses the generation of higher-order modes that affect radiation characteristics of the antenna. Solutions have been studied for suppressing higher-order modes by up to 20 dB over an ultra-wide bandwidth using conical and pyramidal back-cavity structures. The ridge structures of the horn antenna were defined using a three-dimensional spline profile, and studied to achieve the desired radiation characteristics. In the ultra-wideband antenna design, a stable beam characteristic was obtained over the 1.3–19 GHz (14.6:1) frequency range, especially in the electric field plane. The designed antenna was manufactured in 5 parts using 3D metal printing technology and assembled by screwing them together. The simulated and measured results have been compared. Additionally, based on the antenna measurement results, the possible reflector antenna performance has been evaluated. In the dual-band dual-polarized antenna design, a constant beamwidth was achieved in the frequency range of 17.7–18.7 GHz and 71–86 GHz. The designed antenna and OMTs were manufactured using CNC machining, and validated with measurements. Also, the performance of the antenna as a feed for the reflector has been evaluated.