Yenihayat barajı'nı besleyen rıfat suyu'nun su kalite analizi
Water quality analysis of rifat water feeding yeni̇hayat dam
- Tez No: 988348
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ SALUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Makrozoobenthos, Macrozoobenthos
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Çorum ili içme suyu temininde kritik rol oynayan Yenihayat Barajı'nı besleyen Rıfat Suyu'nun su kalitesini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma kapsamında, dört farklı mevsimi kapsayacak şekilde beş farklı örnekleme noktasında fizikokimyasal ve biyolojik izleme çalışmaları yürütülmüştür. Makrozoobentozlar familya düzeyinde tanımlanmış, BMWP, ASPT, FBI ve %EPT gibi ekolojik indekslerle analiz edilmiştir. Ayrıca çeşitli fizikokimyasal parametreler yerinde ölçülmüş, veriler yönetmelik kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Sonuçlar, RFT-3 ve RFT-4 noktalarında yüksek fosfor seviyeleri ve düşük biyotik indeks değerlerinin su kalitesinde ciddi bozulmaya işaret ettiğini göstermiştir. Buna karşılık, RFT-1 ve RFT-5 noktalarında gözlenen yüksek BMWP ve %EPT değerleri, daha sağlıklı habitat koşullarını yansıtmaktadır. Korelasyon analizleri, yüksek fosfor seviyeleri ile düşük %EPT oranları arasında negatif yönlü güçlü bir ilişki olduğunu; çözünmüş oksijenin ise ekolojik kaliteyi doğrudan etkileyen faktörlerden biri olduğunu ortaya koymuştur. Çalışma sonuçları, bölgedeki su kaynaklarının korunması, izlenmesi ve iyileştirilmesine yönelik yönetim stratejilerinin geliştirilmesinde bilimsel bir temel sunmakta; ayrıca benzer İç Anadolu geçiş bölgeleri için biyolojik izleme temelli uygulamalara örnek teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the water quality of the Rıfat Stream, which feeds the Yenihayat Dam, which plays a critical role in the drinking water supply of Çorum province. Physicochemical and biological monitoring studies were conducted at five different sampling points, covering four different seasons. Macrozoobenthos were identified at the family level and analyzed using ecological indices such as BMWP, ASPT, FBI, and %EPT. Various physicochemical parameters were also measured on-site, and the data were evaluated according to regulatory criteria. The results showed that high phosphorus levels and low biotic index values at RFT-3 and RFT-4 points indicate serious deterioration in water quality. In contrast, the high BMWP and %EPT values observed at RFT-1 and RFT-5 points reflect healthier habitat conditions. Correlation analyses revealed a strong negative correlation between high phosphorus levels and low %EPT rates, and that dissolved oxygen is one of the factors that directly affects ecological quality. The study results provide a scientific basis for developing management strategies for the protection, monitoring and improvement of water resources in the region; they also serve as an example for biological monitoring-based applications for similar Central Anatolian transition regions.