Fiber post uzaklaştırmada farklı rezin siman renklerinin dentin kaybı üzerine etkisinin mikro-BT kullanılarak değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of different resin cement shades on dentin loss following fiber post removal using micro-CT
  1. Tez No: 988374
  2. Yazar: GAMZE MERCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE BÜKER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fiber post, Rezin siman renkleri, Dentin hacim kaybı, Mikro-BT, Fiber post, Resin cement shades, Dentin volume loss, Micro-CT
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Fiber içerikli post sistemleri, geniş doku kaybına uğramış endodontik tedavili dişlerin restorasyonunda yaygın olarak tercih edilmektedir. Ancak klinik pratiğin bir gerçeği olarak, sekonder çürük, estetik beklentiler veya endodontik başarısızlık gibi nedenlerle bu postların sökülmesi gerekebilir. Post uzaklaştırma sırasında çevre dentinin korunması, dişin uzun dönem prognozu açısından kritik öneme sahiptir. Rezin simanların optik ve fiziksel özellikleri, post–kök dentin arayüzünde ışık geçirgenliği, bağlanma dayanımı üzerinde etkili olup uzaklaştırma aşamasındaki dentin kaybını da dolaylı olarak etkileyebilir. Panavia V5 (Kuraray Noritake, Japonya) rezin simanının A2 Universal, Brown ve White tonları, pigment yoğunluğu ve opaklık derecesi bakımından farklılık göstererek, fiber postların polimerizasyon derinliği ve dentinle olan bağlantı bütünlüğünü değiştirebilir. Söz konusu renk varyasyonlarının ultrasonik cihaz ile post sökümü esnasında kayıp dentin dokusuna etkisi literatürde yeterince aydınlatılamamıştır. Mikro-bilgisayarlı tomografi (mikro-BT) invaziv olmayan yüksek çözünürlüklü kesitler sunarak, dentin hacmindeki mikron düzeyindeki değişimleri ve kanalda kalan siman artıklarını üç boyutlu olarak niceliksel analiz etmeye imkân tanır. Bu teknoloji, farklı rezin simanlarla simante edilen fiber postların uzaklaştırılması sonrasında oluşan yapısal kayıpları objektif biçimde ortaya koymak için ideal bir yöntemdir. Bu in-vitro çalışmada, Panavia V5 rezin simanın üç farklı rengi (A2 Universal, Brown, White) ile simante edilen Over Cem fiber postların ultrasonik yöntemle uzaklaştırılması sırasında meydana gelen dentin hacmi kaybı, kanalda kalan rezin siman miktarı ve işlem süresinin mikro-bilgisayarlı tomografi (mikro-BT) ile nicel olarak karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmada, çürük veya fraktür içermeyen, kök gelişimi tamamlanmış 24 adet çekilmiş tek köklü mandibular premolar dişler kullanıldı. Kök kanalları standardize genişletme yöntemi ile şekillendirilmiş ve güta-perka ile soğuk lateral kondensasyon yöntemiyle dolduruldu. Bir haftalık bekleme süresinin ardından 1,3 mm'lik özel drilllerle 8 mm derinliğinde post boşluğu hazırlanıp Over Cem fiber postların uyumu periapikal radyografilerle doğrulandı. Numuneler rastgele üç gruba ayrılarak postlar, sırasıyla Panavia V5'in A2 Universal, Brown ve White tonlarıyla üretici firmanın talimatına uygun şekilde simante edildi. Post uzaklaştırma işlemi öncesinde, tüm örneklerde post boşluğu preparasyonunun tamamlanmasının ardından mikro-BT taramaları gerçekleştirildi. Görüntüleme işlemleri, 15 µm piksel boyutu ve 180 kV / 83 μA ayarlarında çalışan Nikon XT H 225 mikro-BT (Nikon Metrology NV, Tring, UK) cihazı ile yapıldı. Postların uygulanması ve yedi gün süreyle %100 nemli ortamda bekletilmesinin ardından, tüm örneklerde postlar sürekli su soğutması altında ED4 Woodpecker ultrasonik uç kullanılarak tek bir operatör tarafından uzaklaştırılıp işlem süreleri kronometre ile kaydedildi. Sökümün ardından gerçekleştirilen ikinci mikro-BT taramaları; (i) post boşluğu oluşturma öncesi ve sonrası dentin hacmi farkı, (ii) kanalda kalan rezin siman miktarı ve (iii) toplam işlem süresi parametreleri açısından karşılaştırmalı analiz için kullanıldı. İlk ve ikinci taramaların analizinde, SkyScan Data Viewer 1.6.0 64-bit (SkyScan, Kontich, Belçika) yazılımı ile koronal, sagittal ve aksiyal düzlemlerde 3D hizalamalar yapıldı. Görüntü analizi CTAn v1.20 (Bruker-microCT) yazılımıyla yürütüldü. Segmentasyon işlemlerinde sabit eşik değerleri uygulanıp; kök dentini, post + siman artıkları ve boşluklar ayrı ayrı belirlenerek hacimsel veriler mm³ cinsinden hesaplandı. İstatistiksel analizde Shapiro-Wilk, One-way ANOVA, Kruskal-Wallis ve post-hoc testler kullanıldı (α = 0.05). Brown grubunda, post söküm süresi White ve Universal gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha kısaydı (p=0.011). White grubunda işlem süresi en uzun bulundu(1182.14 ± 401.95 sn), Brown grubunda ise en kısa sürede söküm gerçekleştirildi (709.41 ± 136.60 sn). Dentin hacminde gözlenen yüzdelik değişime göre en fazla madde kaybı Universal grubunda görüldü(%9.21 ± 2.01), bunu sırasıyla White (%7.96 ± 2.21) ve Brown (%6.22 ± 1.76) grupları takip etti (p<0.05). Kanal duvarında kalan rezin siman hacimleri incelendiğinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05); ancak Brown grubunda bazı örneklerde hiç artık materyal kalmadığı gözlendi. Bu çalışmanın bulguları, ultrasonik sistemle yapılan post söküm işlemlerinde siman renginin hem işlem süresi hem de dentin kaybı üzerinde etkili olabileceğini göstermektedir. Özellikle Brown siman grubunda daha kısa sürede ve daha az dentin kaybı ile postun uzaklaştırılabilmesi, bu rengin klinik uygulamalarda tercih edilmesi açısından avantaj sağlayabileceğini ortaya koymaktadır. Farklı siman renklerinin klinik etkinliğini daha iyi değerlendirmek için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Fiber-reinforced post systems are widely used in the restoration of endodontically treated teeth that have undergone extensive structural loss. However, in routine clinical practice, removal of these posts may become necessary due to secondary caries, esthetic demands, or endodontic failure. Preservation of the surrounding dentin during post removal is critical for ensuring the long-term prognosis of the tooth. The optical and physical properties of resin cements influence light transmission and bond strength at the post–root dentin interface, and may indirectly affect the amount of dentin removed during post retrieval. The A2 Universal, Brown, and White shades of Panavia V5 (Kuraray Noritake, Japan) differ in pigment density and opacity, potentially altering the depth of polymerization and interfacial integrity of fiber posts bonded to dentin. However, the effect of these color variations on dentin loss during ultrasonic post removal remains insufficiently clarified in the literature. Micro-computed tomography (micro-CT) provides non-invasive, high-resolution sectional imaging that enables three-dimensional quantitative evaluation of micron-level changes in dentin volume and residual cement. This technology is ideal for objectively assessing structural alterations following removal of fiber posts luted with different resin cement shades. This in vitro study aimed to quantitatively compare dentin volume loss, residual resin cement, and procedure time during ultrasonic removal of Over Cem fiber posts luted with three different shades (A2 Universal, Brown, White) of Panavia V5 resin cement, using micro-CT analysis. Twenty-four extracted single-rooted mandibular premolar teeth with fully developed apices and no caries or fractures were used. Root canals were shaped using a standardized preparation protocol and obturated with gutta-percha via the cold lateral condensation technique. After a one-week setting period, post spaces were prepared to a depth of 8 mm using 1.3-mm dedicated drills, and the fit of Over Cem fiber posts was confirmed radiographically. Specimens were randomly assigned to three groups and posts were luted with Panavia V5 A2 Universal, Brown, or White according to manufacturer instructions. Pre-removal micro-CT scans were performed after completion of post space preparation. Imaging was conducted using a Nikon XT H 225 micro-CT system (Nikon Metrology NV, Tring, UK) operating at 180 kV, 83 μA, with a pixel size of 15 µm. After cementation, all samples were stored at 100% humidity for seven days. Post removal was performed by a single operator using an ED4 Woodpecker ultrasonic tip under continuous water cooling, and procedure time was recorded with a digital stopwatch. Following removal, post-removal micro-CT scans were obtained. These pre- and post-removal images were compared to evaluate (i) dentin volume differences, (ii) volume of residual cement, and (iii) total removal time. Image alignment in coronal, sagittal, and axial planes was performed using SkyScan Data Viewer 1.6.0 64-bit (SkyScan, Kontich, Belgium), and volumetric analyses were conducted in CTAn v1.20 (Bruker-microCT). Fixed threshold values were applied for segmentation, isolating root dentin, post + cement residues, and voids, with volume values calculated in mm³. Statistical analyses were performed using Shapiro–Wilk, One-way ANOVA, Kruskal–Wallis, and post-hoc tests (α = 0.05). Post removal time was significantly shorter in the Brown group than in the White and Universal groups (p = 0.011). The longest procedure time was observed in the White group (1182.14 ± 401.95 s), whereas the Brown group showed the shortest duration (709.41 ± 136.60 s). Based on the percentage change in dentin volume, the greatest dentin loss occurred in the Universal group (9.21% ± 2.01), followed by the White (7.96% ± 2.21) and Brown (6.22% ± 1.76) groups (p < 0.05). Although no statistically significant differences were found among groups regarding the volume of residual cement (p > 0.05), some Brown group specimens exhibited complete absence of cement remnants. The findings of this study indicate that the shade of resin cement may influence both the duration and the invasiveness of ultrasonic post removal. The significantly shorter removal time and reduced dentin loss associated with the Brown shade suggest that this cement color may offer clinical advantages during retreatment procedures. Further studies are needed to better elucidate the clinical implications of resin cement shade variations.