Iron and uterine contraction: An experimental investigation of the effect of iron deficiency anemia on myometrial contraction
Demir ve uterus kasılması: Demir eksikliği anemisinin miyometriyum kasılması üzerine etkisine yönelik deneysel bir inceleme
  1. Tez No: 988393
  2. Yazar: MAHINDOKHT ROUHIKIA
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. AHMET AYAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Uterus kontraksiyonları, Uterine contraction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Demir eksikliği anemisi (DEA) gebelikte en sık görülen beslenme bozukluklarından biridir ve anne-fetal sonuçları olumsuz etkiler. Ancak DEA'nın gebeliğin son döneminde miyometriyumun pasif tonu ve kendiliğinden kasılma dinamikleri üzerindeki doğrudan etkisi yeterince nicel olarak ortaya konmamıştır.. Mevcut literatür aktif kasılma yanıtlarına odaklanırken, DEA'nın pasif rahim tonusu ve ritmik faz kasılma işine (AUC) etkisini, (başlangıç stres-relaksasyon dönemi dışlanarak ve dengeye ulaşıldıktan sonra), karşılaştıran çalışmalar sınırlıdır. Bu tez, diyetle oluşturulan DEA'nın geç gebelik sıçan miyometriyumunda (i) pasif bazal tonusu düşürüp düşürmediğini ve (ii) ritmik fazda toplam (AUC) azaltıp azaltmadığını test etmektedir. Hipotez, DEA grubunda bazal gerilimin daha düşük ve ritmik faz AUC'nin daha düşük olacağı yönündedir. Sprague–Dawley damlarda (geç gestasyon) kontrol ve DEA diyetleri uygulandı. Uzunlamasına miyometriyum şeritleri organ banyosunda izometrik olarak kaydedildi ; denge döneminden sonra bazal tonus ve AUC analiz edildi. Beş ardışık fazdan (Başlangıç, Bazal, Ritmik, Final) bazal ve ritmik kesitler analiz edildi. Birincil sonlanım 600 saniyelik ritmik faz |AUC|; ikincil ölçümler ortalama gerilim, tepe kuvvet ve frekanstı. Dağılıma göre parametrik veya nonparametrik testler kullanıldı. Teknik gürültüyü azaltmak için her dâmdan en iyi tek kanal seçildi; odaklı karşılaştırmada kontrol n=6, DEA n=6 kullanıldı. Tüm kanallar dahil edildiğinde sıfıra yakın AUC değerlerinin fazlalığı nedeniyle grup farkı istatistiksel olarak belirginleşmedi. Kontrol grubunda bazal→ritmik geçişte ortalama gerilim ve |AUC| anlamlı arttı; DEA'da yalnızca az sayıda şeritte düşük genlikli aktivite gözlendi. Frekans ölçütü, DEA'daki çok küçük genlikli“titreme”lerin sayımı nedeniyle ayırt edici olmadı. Bu çalışma, maternal DEA'nın miyometriyal pasif tonu ve spontan kasılma işini derin biçimde azalttığını nicel olarak göstermektedir. Bulgular, DEA'nın doğum eyleminde yetersiz uterus gücüne ve olası ilerlememe sorunlarına katkıda bulunabileceğini desteklemektedir. Klinik açıdan gebelikte DEA'nın erken taranması ve düzeltilmesi, yalnızca hematolojik değil, uterin biyomekanik açıdan da kritik olabilir.
Özet (Çeviri)
Iron-deficiency anemia (IDA) is highly prevalent in pregnancy and linked to adverse outcomes, yet its direct impact on late-gestation myometrial passive tone and spontaneous contractility has not been quantified rigorously. Prior work emphasizes stimulated or amplitude-based responses, with limited, artifact-controlled comparisons of passive uterine tone and rhythmic-phase contractile work (AUC) under IDA versus iron-replete conditions. This thesis tests whether diet-induced IDA (i) lowers baseline passive tension and (ii) markedly reduces spontaneous contractile work during the rhythmic phase in late-pregnant rat myometrium. The priori hypothesis predicted lower resting tone and smaller rhythmic-phase AUC in IDA than in controls. Pregnant Sprague–Dawley dams received control or IDA diets. Longitudinal myometrial strips were recorded isometrically in organ baths across five sequential phases; analyses focused on Baseline and Rhythmic segments. The primary endpoint was the absolute 600-s rhythmic-phase |AUC|; secondary metrics were mean tension, peak force, and frequency. Assumption-appropriate tests were used (paired t/Wilcoxon within strips; Mann–Whitney or Welch t between groups). To minimize technical noise and within-animal duplication, one best strip per dam (highest rhythmic |AUC|) was selected; the focused comparison used n=6 controls vs n=6 IDA. When all channels were pooled, numerous near-zero AUC records (especially in IDA) obscured group differences. Controls showed significant baseline-rhythmic increases in mean tension and |AUC|, consistent with robust spontaneous activity. IDA strips were largely quiescent; in a minority, very high counts of tiny twitches inflated frequency but contributed negligible work, making frequency a poor discriminator. The study demonstrates that maternal IDA profoundly depresses myometrial passive tone and spontaneous contractile work in late pregnancy. This biomechanical deficit offers a mechanistic basis for labor dysfunction associated with IDA and underscores the clinical importance of early detection and correction of iron deficiency to support effective uterine performance at term.