Kedilerin kronik gingivostomatitisi üzerine patolojik incelemeler
Pathological investigation of feline chronic gingivostomatitis
- Tez No: 988394
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ÖZYILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Veteriner hekimlik, Veterinary medicine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Patolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, kedilerin kronik gingivostomatitisinin patogenezi, çeşitli molekül ve biyobelirteçlerin birbiriyle olan ilişkileri FCGS'li (Kedilerin kronik gingivostomatitisi) kedilerin oral mukozalarına ait biyopsi doku blokları üzerinden incelenmiştir. Çalışmanın amacı, mTOR (mammalian target of rapamycin) sinyal yolunun FCGS patogenezindeki rolü ve bu yolun FKBP12 proteini ile olan etkileşimini ortaya koyarak, mTOR inhibitörleri aracılığıyla alternatif terapötik stratejilere yeni bir bakış açısı kazandırmaktır. Bu amaçla çalışmada, 5'i kontrol olmak üzere 30 kediye ait oral biyopsi dokuları Toluidin Blue (TB), Periyodik Asit-Schiff (PAS) Hematoksilen-Eozin (H&E) ve immunohistokimyasal (IHC) olarak boyanarak incelenmiştir. Histopatolojik incelemelerde TB boyamalarda mast hücreleri gradelendirilmiş ve FCGS kesitlerinde kontrol grubuna kıyasla şiddetli bir artış olduğu gözlenmiştir. PAS boyalı kesitler kontrol grubu ile karşılaştırıldığında epitel katman ve yangısal hücrelerde belirgin bir PAS pozitifliği mevcudiyeti dikkati çekmiştir. İmmunohistokimyasal analizlerde, çalışma grubunda CD3, CD79a, IBA1, mTOR ve FKBP12 ekspresyonlarının kontrol grubuna kıyasla arttığı görülmüştür. CD3 ile CD79a ve mTOR ile FKBP12'nin istatiksel olarak pozitif yönlü korelasyonları dikkati çekmiş; mTOR ile FKBP12 arasındaki pozitif korelasyonun, istatistiksel anlamlılık eşiğine çok yakın olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki düzeyine ulaşamadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada, mTOR ve FKBP12 proteininin benzer lokalizasyonlarda ekspresyon göstermesinin ortaya konması bu benzerliğin FCGS patogenezinde önemli bir rol üstlenebileceğini, dolayısıyla mTOR inhibitörlerinin, FCGS hastalığının yönetiminde potansiyel terapötik ajanlar olarak değerlendirilebileceğini akla getirmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the pathogenesis of feline chronic gingivostomatitis (FCGS) and the interrelationships among various molecules and biomarkers were investigated using oral mucosal biopsy tissue blocks obtained from cats affected by FCGS. The aim of the study was to elucidate the role of the mammalian target of rapamycin (mTOR) signaling pathway in the pathogenesis of FCGS and its interaction with the FKBP12 protein, thereby providing a novel perspective on alternative therapeutic strategies involving mTOR inhibitors. For this purpose, oral biopsy tissues from a total of 30 cats, including 5 control animals, were examined using Toluidine Blue (TB), Periodic Acid–Schiff (PAS), Hematoxylin–Eosin (H&E), and immunohistochemical (IHC) staining methods. In histopathological evaluations, mast cells were graded in TB-stained sections, and a marked increase in mast cell numbers was observed in FCGS tissues compared with the control group. In PAS-stained sections, prominent PAS positivity was noted in both the epithelial layer and inflammatory cells in the FCGS group relative to controls. Immunohistochemical analyses demonstrated increased expression of CD3, CD79a, IBA1, mTOR, and FKBP12 in the FCGS group compared with the control group. Statistically positive correlations were identified between CD3 and CD79a, as well as between mTOR and FKBP12; however, although the positive correlation between mTOR and FKBP12 was very close to the threshold of statistical significance, it did not reach a statistically significant level. In conclusion, the demonstration that mTOR and FKBP12 proteins exhibit expression in similar localizations suggests that this similarity may play an important role in the pathogenesis of FCGS. Accordingly, these findings indicate that mTOR inhibitors may be considered as potential therapeutic agents in the management of FCGS.