Minik yogiler yoga yapıyor programının okul öncesi dönemdeki çocuklara uyku alışkanlığı kazandırmaya etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of the little yogis doing yoga program on making sleep habits in preschool children: Randomized controlled study
- Tez No: 988492
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL İŞLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Çocuk, Uyku Alışkanlığı, Yoga, Pediatri Hemşiresi, Preschool Child, Sleep Habits, Yoga, Pediatric Nursing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Uyku, okul öncesi yaş dönemindeki çocuklarda kritik öneme sahiptir ve bu yaş döneminde uyku ile ilgili sorunlara sık rastlanmaktadır. Çalışmanın amacı“Minik Yogiler Yoga Yapıyor”Programı'nın, 5-6 yaş grubu çocuklara uyku alışkanlığı kazandırmaya yönelik etkisini belirlemektir. Yöntem: Bu randomize kontrollü deneysel çalışmanın örneklemini 15 Şubat-15 Haziran 2023 tarihleri arasında Antalya ilindeki bir okulun anasınıfına giden 5-6 yaş grubundaki 34 (girişim grubu:17, kontrol grubu:17) çocuk oluşturdu. Araştırmacılar tarafından oluşturulan“Minik Yogiler Yoga Yapıyor Programı”girişim grubundaki çocuklara iki grup halinde dört hafta boyunca haftada iki gün, 30'ar dakika uygulandı.“Çocuk ve Aile Tanıtım Formu”ve“Çocuk Uyku Alışkanlıkları Anketi (ÇUAA) ile toplanan veriler, Pearson Ki-Kare Testi, Fisher'ın Kesin Testi ve T testi ile analiz edildi. Araştırmada etik kurul onayı, kurum izinleri, ebeveynlerden aydınlatılmış onam ve çocuklardan da sözlü onam alındı. Bulgular: Araştırma gruplarındaki çocukların %47'si kız (n:16), %53'ü erkek (n:18), %41,2'i 5 yaş, %58,8'i 6 yaşında idi. Girişim ve kontrol grubundaki çocukların uyku alışkanlıkları genel düzeylerinin girişim öncesi ve sonrasında anlamlı bir farklılık göstermediği ancak uykuya geçiş alt boyutu puanları üzerindeki ortak etkisinin anlamlı olduğu belirlendi (p=0.001). Yoga sonrası çocukların kendilerini nasıl hissettikleri sorulduğunda; ”rahatlamış-sakinleşmiş“ (%35), ”uykusu gelmiş“ (%29), ”mutlu“ (%12), ”enerjik“ (%12) ve ”esnek“ (%12) hissettiklerini belirttiler. Sonuç: ”Minik Yogiler Yoga Yapıyor Programı'nın 5-6 yaş grubu çocukların uykuya geçişini kolaylaştırmada etkili olduğu ve yogaya ilişkin çocukların duygu ve düşüncelerinin olumlu yönde olduğu kanıtlandı.
Özet (Çeviri)
Objective: Sleep is critical for preschool children, and sleep-related problems are common in children in this age group. The study aims to determine the effect of the“Little Yogis Doing Yoga”Program on instilling sleep habits in children aged 5-6. Method: This randomized controlled trial consisted of 34 children (17 intervention and 17 control) aged 5-6 years who attended the kindergarten of a school in Antalya province between February 15 and June 15, 2023. The“Little Yogis Doing Yoga”Program within the scope of the study was completed in two groups for four weeks, two days a week, 30 minutes each. The data collected with the“Child and Family Introduction Form”and the“Child Sleep Habits Survey (CUAA) were analyzed with Pearson Chi-Square Test, Fisher's Exact Test, and t-test. Ethics committee approval and institutional permissions were obtained to conduct the research. Informed consent was obtained from the children's parents and verbal permission was obtained from the children. Results: Of the children in the study groups, 47% were girls and 53% were boys Additionally, 41.2% were aged 5 years, while 58.8% were aged 6 years. It was seen that the general levels of sleep habits of the children in the intervention and control groups did not differ but it was determined that the joint effect on the transition to sleep subscale scores was significant (p=0.001). Regarding the improvement in the performance of the participants after yoga, it was observed that 35% of them felt relaxed-calm, 29% felt sleepy, 12% responded that they were happy, %12 felt flexible and %12 felt energetic. Conclusion: It was observed that the ”Little Yogis Doing Yoga" Program had no effect on instilling sleep habits in the 5-6-year-old children but had positive effects on children feeling good.