Asemptomatik apikal periodontitisli mandibular molar dişlerde rezin ve biyoseramik esaslı kök kanal patlarının postoperatif ağrı üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of resin-based and bioceramic root canal sealers on postoperative pain in mandibular molars with asymptomatic apical periodontitis
  1. Tez No: 988528
  2. Yazar: YUSUF EREL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİZ ŞAHİN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Apikal periodontitis, kök kanal patı, BioRoot RCS, AH Plus, postop ağrı, VAS, Apical periodontitis, root canal sealer, BioRoot RCS, AH Plus, postoperative pain, VAS
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, asemptomatik apikal periodontitis tanısı konmuş mandibular birinci ve ikinci molar dişlerde tek seansta gerçekleştirilen kök kanal tedavisinde kullanılan iki farklı kök kanal patının (AH Plus ve BioRoot RCS) postoperatif (post-op) ağrı düzeyleri üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmaya tedavi öncesi ağrısız toplam 70 hasta dahil edilmiştir. Hastalar kullanılan kök kanal patına göre rastgele iki gruba ayrılmıştır: BioRoot RCS (n=35) ve AH Plus (n=35). Kök kanalları standart dezenfeksiyon protokollerini takiben şekillendirilmiş ve soğuk lateral kondensasyon tekniği ile doldurulmuştur. Post-op ağrı değerlendirmesi; 6. saat, 12. saat, 24. saat, 48. saat, 72. saat, 5. gün ve 7. günde Görsel Analog Skala (VAS) kullanılarak yapılmıştır. Hastaların yaş, cinsiyet, sigara kullanım durumu, periapikal indeks ve analjezik kullanım bilgileri kaydedilmiş; grup içi ve gruplar arası istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Demografik veriler, sigara kullanımı, başlangıç periapikal indeks skorları ve analjezik kullanım oranları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Post-op ağrı düzeyleri hiçbir zaman diliminde iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir (p>0.05). Bununla birlikte, her iki grupta da preoperatif dönemde ağrısız olan hastalarda post-op 6. saatte ağrı düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış saptanmış; takip eden zaman noktalarında ağrı skorlarının düzenli olarak azaldığı belirlenmiştir (p<0.05). Sonuç: BioRoot RCS ve AH Plus kök kanal patlarının asemptomatik apikal periodontitisli mandibular molar dişlerde benzer post-op ağrı profili sergilediği görülmüştür. Her iki grupta da erken dönemde ağrı düzeylerinde geçici bir artış izlenmiş, takip eden günlerde ise ağrının kademeli olarak azaldığı ve kullanılan materyaller arasında klinik açıdan anlamlı bir fark bulunmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effect of two different root canal sealers— BioRoot RCS and AH Plus—on postoperative (post-op) pain levels following single-visit root canal treatment in mandibular first and second molar teeth diagnosed with asymptomatic apical periodontitis. Methods: A total of 70 patients who were pain-free before treatment were included in the study. The patients were randomly allocated into two groups according to the root canal sealer used: BioRoot RCS (n = 35) and AH Plus (n = 35). Root canals were shaped following standardized disinfection protocols and obturated using the cold lateral condensation technique. Post-operative pain levels were assessed using the Visual Analog Scale (VAS) at 6, 12, 24, 48, and 72 hours, as well as on the 5th and 7th days after treatment. Data regarding age, sex, smoking status, periapical index scores, and analgesic consumption were recorded, and both intra-group and inter-group statistical analyses were performed. Results: No statistically significant differences were observed between the groups in terms of demographic variables, smoking status, baseline periapical index scores, or analgesic consumption rates (p > 0.05). Post-operative pain levels did not differ significantly between the BioRoot RCS and AH Plus groups at any evaluated time point (p > 0.05). However, in both groups, a statistically significant increase in pain was observed between the preoperative pain-free status and the 6-hour post-operative evaluation, followed by a progressive decrease in pain scores over time (p < 0.05). Conclusion: BioRoot RCS and AH Plus root canal sealers exhibited similar postoperative pain profiles in mandibular molars with asymptomatic apical periodontitis. Although a transient increase in pain was observed in the early post-operative period in both groups, pain levels decreased steadily during the follow-up period, with no clinically significant difference between the two materials.