Antenatal dönemdeki podcast dinletilerinin ve gebe okulu eğitimlerinin postpartum dönemde emzirme öz-yeterliliği ve bebek beslenme tutumuna etkisi
The effect of antenatal podcast sessions and prenatal education classes on breastfeeding self-efficacy and infant feeding attitudes in the postpartum period
- Tez No: 988529
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN HAMLACI BAŞKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Bebek beslenme tutumu, Emzirme eğitimi, Emzirme öz yeterliliği, Gebe okulu, Podcasting, Antenatal class, Breastfeeding education, Breastfeeding self-efficacy, Infant feeding attitude, Podcasting
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu araştırmanın amacı, gebeliğin son trimesterinde podcast ve gebe okulu aracılığıyla verilen emzirme eğitimlerinin postpartum dönemde annelerin emzirme öz yeterliliği ve bebek beslenme tutumlarına etkisini incelemek ve bu iki yöntemin etkililik açısından karşılaştırılmasını yapmaktır. GEREÇ ve YÖNTEM: Çalışma, Ocak–Ağustos 2025 tarihleri arasında Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gebe Polikliniği'ne başvuran gebelerle yürütülmüş, randomize kontrollü bir araştırmadır (NCT07124663). Veriler; Gebe Tanılama Formu, Antenatal Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği (Kısa Form), Bebek Beslenmesi Tutum Ölçeği, Lohusa Tanılama Formu ve Postnatal Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği (Kısa Form) kullanılarak toplanmıştır. Toplam 90 gebenin verileri analiz edilmiş, istatistiksel değerlendirmeler IBM® SPSS® Statistics 30 ve R programlarıyla gerçekleştirilmiştir. BULGULAR: Podcast aracılığıyla verilen emzirme eğitiminin, annelerin emzirme öz yeterliliği (χ²=23,337; p<0,001; W=0,259) ve bebek beslenme tutumları (χ²=19,902; p<0,001; W=0,221) üzerinde anlamlı etkiler oluşturduğu belirlenmiştir. Gebe okulunda yüz yüze verilen eğitimin ise yalnızca emzirme öz yeterliliği üzerinde etkili olduğu (χ²=18,190; p<0,001; W=0,202), beslenme tutumunu anlamlı düzeyde değiştirmediği saptanmıştır. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamakla birlikte, podcast grubundaki annelerin tüm ölçüm dönemlerinde daha yüksek ortalama puanlara sahip oldukları görülmüştür. SONUÇ: Prenatal eğitimlerin emzirme öz yeterliliğini artırdığı, podcast temelli eğitimin ise erişilebilir ve tekrarlanabilir yapısıyla öğrenmeye esneklik sağladığı görülmüştür. Bulgular, ebe rehberliğinde dijital eğitimlerin, emzirme danışmanlığında etkili bir alternatif olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: The aim of this study was to examine the effects of breastfeeding education provided via podcasts and antenatal classes during the third trimester of pregnancy on postpartum maternal breastfeeding self-efficacy and infant feeding attitudes, as well as to compare the effectiveness of these two methods. MATERIALS AND METHODS: The study was conducted between January and August 2025 with pregnant women attending the Antenatal Clinic of Sakarya Training and Research Hospital and was designed as a randomized controlled trial (NCT07124663). Data were collected using the Pregnancy Identification Form, the Short Form of the Prenatal Breastfeeding Self-Efficacy Scale, the Infant Feeding Attitude Scale, the Postpartum Identification Form, and the Short Form of the Postnatal Breastfeeding Self-Efficacy Scale. Data from a total of 90 pregnant women were analyzed, and statistical analyses were performed using IBM® SPSS® Statistics 30 and R programs. RESULTS: Breastfeeding education delivered via podcasts was found to have significant effects on maternal breastfeeding self-efficacy (χ²=23.337; p<0.001; W=0.259) and infant feeding attitudes (χ²=19.902; p<0.001; W=0.221). Face-to-face education in antenatal classes was effective only on breastfeeding self-efficacy (χ²=18.190; p<0.001; W=0.202) and did not significantly change feeding attitudes. Although no statistically significant differences were observed between groups, mothers in the podcast group had higher mean scores at all measurement points. CONCLUSION: Prenatal education increases breastfeeding self-efficacy, and podcast-based education offers flexible learning. The findings support midwife-guided digital education as an effective alternative in breastfeeding counseling.