Deneysel korneal neovaskülarizasyonda subkonjoktival faricimab ve aflibercept etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of subconjunctival faricimab and aflibercept in experimental corneal neovascularization
- Tez No: 988575
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN ÇAKMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Korneal neovaskülarizasyon, faricimab, aflibercept, Corneal neovascularization, faricimab, aflibercept
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ratlarda alkali yanık ile deneysel korneal neovaskülarizasyon modeli oluşturduktan sonra tedavide aflibercept ve yeni bir antiVEGF ajan olan faricimabın etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: 24 ratın sağ gözü uygun anestezi tekniğiyle koterize edildi ve rastgele 8'erli olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna 0,025 ml salin, bir gruba 0,025 ml aflibercept ve diğer gruba ise 0,025 ml faricimab subkonjonktival olarak uygulandı. Kornea koterizasyondan önce, koterizasyon sonrası 10. günde ve 21. günde stereomikroskop ile fotoğraflandı. Görüntüler yazılım programı Image J ile incelendi. Bulgular: Aflibercept KoNV alanında %13,54 ve faricimab %22,62 iyileşme sağlamıştır. Her iki tedavinin de kontrol grubuna göre KoNV'yi azalttığı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. (p:0,0063, p:0,0013). Faricimabın etkisinin ise aflibercepte göre istatistiksel olarak anlamlı üstün olduğu görülmüştür (F:20,16, p<0,001). Sonuç: Yeni bir anti-VEGF ajan olan faricimab KoNV tedavisinde etkili bulunmuştur. Bu etkisinin daha iyi anlaşılması için hem daha fazla hayvan ve insan çalışmalarına, hem de ek olarak immünhistokimyasal yöntemlerle desteklenmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to evaluate the effects of aflibercept and faricimab, a novel anti-VEGF agent, in the treatment of corneal neovascularization (CoNV) induced by alkali burn in rats. Methods: The right eyes of 24 rats were cauterized under appropriate anesthesia and randomly divided into three groups of eight rats each. The control group received 0.025 ml saline, one group received 0.025 ml aflibercept, and the other group received 0.025 ml faricimab via subconjunctival injection. Corneas were photographed with a stereomicroscope before cauterization, and on days 10 and 21 after cauterization. The images were analyzed using the ImageJ software. Results: Aflibercept provided a 13.54% reduction and faricimab a 22.62% reduction in CoNV area. Both treatments were found to significantly reduce CoNV compared to the control group (p:0.0063, p:0.0013). Furthermore, the effect of faricimab was statistically superior to that of aflibercept (F:20.16, p<0.001). Conclusion: Faricimab, as a new anti-VEGF agent, was found to be effective in the treatment of CoNV. Further animal and human studies, as well as additional immunohistochemical investigations, are needed to better elucidate its therapeutic potential.