Apne-hipopne indeksi, NREM evre 3 süresi ve arousal indeksinin bilişsel fonksiyonlarla ilişkisi: Obstrüktif uyku apne sendromlu bireylerde PSG temelli bir değerlendirme
Relationship of apnea-hypopnea index, NREM stage 3 duration, and arousal index with cognitive functions: A PSG-based assessment in individuals with obstructive sleep apnea syndrome
- Tez No: 988578
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KÜLAHLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Obstrüktif Uyku Apne Sendromu, Bilişsel Fonksiyon, Mini Mental Durum Testi, Polisomnografi, Obstructive Sleep Apnea Syndrome, Cognitive Function, Mini-Mental State Examination, Polysomnography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Apne-Hipopne İndeksi, NREM Evre 3 Süresi ve Arousal İndeksinin Bilişsel Fonksiyonlarla İlişkisi: Obstrüktif Uyku Apne Sendromlu Bireylerde PSG Temelli Bir Değerlendirme Amaç: Bu çalışmanın amacı, obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS) tanısı almış bireylerde polisomnografi (PSG) ile değerlendirilen apne-hipopne indeksi (AHI), NREM Evre 3 süresi, REM süresi, arousal indeksi ve ST90 süresi gibi parametrelerin Mini Mental Durum Testi (MMSE) skorları ile olan ilişkisini retrospektif olarak incelemektir. Çalışmamız OSAS'ın sadece solunumsal değil, bilişsel fonksiyonlar üzerindeki etkisini de ortaya koyarak, hastaların nörokognitif açıdan düzenli olarak değerlendirilmesi gerekliliğine dikkat çekmeyi hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif kesitsel nitelikte planlanan bu çalışmaya, polisomnografi testi ile OSAS tanısı doğrulanan 90 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, PSG verileri kayıt altına alınmış ve tüm hastalara Mini Mental Durum Testi uygulanmıştır. Veriler arasında korelasyon analizi yapılarak uyku parametreleri ile bilişsel performans arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma bulgularına göre, AHI ile MMSE arasında anlamlı negatif korelasyon bulunmuştur (r=-0.256; p=0.015). Arousal indeksi de MMSE skorlarıyla negatif ilişki göstermiştir (r=-0.219; p=0.038). st90 ile MMSE skorları arasında anlamlı negatif korelasyon saptanmıştır (r=-0.300; p=0.004). NREM Evre 3 süresi (p=0,587), REM süresi (p=0,237) ve uyku etkinliği yüzdesi (p=0.129) ile bilişsel performans arasında pozitif yönlü ilişki olmakla birlikte istatistiksel anlam saptanmamıştır. Sonuç: OSAS'lı bireylerde bilişsel fonksiyonlarda azalma, yaş, eğitim durumu gibi sosyodemografik faktörler ve OSAS şiddeti, OSAS'a maruziyet süresi, hipoksik yük ve uyku fragmantasyonu ile ilişkilidir. Uyku etkinliği yüzdesi, NREM Evre 3 süresi ve REM süresindeki azalma anlamlı olmasa da, genel bilişsel performans üzerinde olumsuz etki eğilimi göstermektedir. Bu bulgular, OSAS'ın sadece solunum sistemi hastalığı olarak değil, nörokognitif sonuçları açısından da ele alınması gerektiğini ortaya koymaktadır. Erken tanı ve multidisipliner yaklaşım hem yaşam kalitesinin artırılması hem de olası demans gelişiminin önlenmesi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Relationship of Apnea-Hypopnea Index, NREM Stage 3 Duration, and Arousal Index with Cognitive Functions: A PSG-Based Assessment in Individuals with Obstructive Sleep Apnea Syndrome Objective: The aim of this study is to retrospectively investigate the relationship between polysomnography (PSG) parameters—such as apnea hypopnea index (AHI), NREM stage 3 duration, REM duration, arousal index, and ST90 duration—and Mini-Mental State Examination (MMSE) scores in individuals diagnosed with obstructive sleep apnea syndrome (OSAS). Our study aims to reveal that OSAS affects not only respiratory but also cognitive functions, emphasizing the necessity of regular neurocognitive evaluation in these patients. Materials and Methods: This retrospective cross-sectional study included 90 patients diagnosed with OSAS based on PSG findings. The demographic characteristics and PSG data of the patients were recorded, and all participants underwent the Mini-Mental State Examination. Correlation analyses were performed to evaluate the relationships between sleep parameters and cognitive performance. Results: According to the study findings, a significant negative correlation was found between AHI and MMSE (r=-0.256; p=0.015). The arousal index also showed a negative correlation with MMSE scores (r=-0.219; p=0.038). A significant negative correlation was detected between ST90 and MMSE scores (r=- 0.300; p=0.004). NREM stage 3 duration (p=0.587), REM duration (p=0.237), and sleep efficiency percentage (p=0.129) were positively but not significantly correlated with cognitive performance. Conclusion: In individuals with OSAS, decreased cognitive function is associated with sociodemographic factors such as age and education level, as well as OSAS severity, duration of exposure to OSAS, hypoxic burden, and sleep fragmentation. Although reductions in sleep efficiency percentage, NREM stage 3 duration, and REM duration were not statistically significant, they tended to negatively affect overall cognitive performance. These findings indicate that OSAS should be considered not only as a respiratory disorder but also in terms of its neurocognitive consequences. Early diagnosis and a multidisciplinary approach are important for improving quality of life and preventing potential dementia development.