Türk ceza hukukunda göçmen kaçakçılığı suçu
The crime of migrant smuggling under Turkish criminal law
- Tez No: 989102
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Göçmen, Yasa dışı Göç, Göçmen Kaçakçılığı Suçu, Uluslararası Suçlar, Yabancı, Migrant, Irregular Migration, Crime of Migrant Smuggling, International Crimes, Foreigner
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
İnsanlık tarihi boyunca bireyler, yaşadıkları çevreyi terk ederek daha elverişli yaşam koşullarına ulaşma arayışı içerisinde göç hareketlerinde bulunmuşlardır. Bu hareketliliğin temelinde çoğunlukla ekonomik yetersizlikler, silahlı çatışmalar, siyasi baskılar, doğal afetler ve iklim değişiklikleri gibi sebepler yatmaktadır. Bu süreçte göçmenler, çoğu zaman yasa dışı yollarla sınır aşmakta ve bu tehlikeli geçişlerde, maddi menfaat karşılığında faaliyet gösteren kişiler ile organize yapılarla iş birliği içine girmektedir. Ancak bu tür yolculuklar, yalnızca hukuka aykırı nitelikleriyle değil; aynı zamanda bireylerin temel hak ve özgürlüklerine yönelen ağır ihlallerle de dikkat çekmektedir. Göçmenlerin karşı karşıya kaldığı riskler ve devletlerin egemenlik alanlarına yönelik tehditler, uluslararası toplumun dikkatini çekmiş; bu kapsamda çeşitli uluslararası sözleşmeler ve protokollerle göçmen kaçakçılığına karşı etkili önlemler geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede, Türk ceza mevzuatında da mülga 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 201/a maddesi ile başlayan düzenlemeler, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun“Uluslararası Suçlar”başlıklı Birinci Kısmında yer alan 79. madde ile devam ettirilmiştir. Özellikle yakın coğrafyamızda yaşanan iç karışıklıklar, siyasal çalkantılar ve ekonomik belirsizlikler neticesinde, Türkiye'nin yasa dışı göç rotasında bir transit ve hedef ülke olarak konumu daha da belirginleşmiştir. Bu bağlamda, göçmen kaçakçılığı suçu hem ulusal güvenlik açısından hem de insan haklarının korunması bakımından önemli bir hukuki mesele olarak karşımıza çıkmaktadır. Geri kabul anlaşmaları ve uluslararası iş birliği mekanizmalarıyla bu alandaki ihlallerin azaltılması amaçlanmakta ise de, uygulamada yaşanan sorunlar ve artan vaka sayıları bu çabaların yeterliliğini sorgulatmaktadır. Bu çalışmada, göçmen kaçakçılığı suçu; uluslararası belgeler ve Yargıtay içtihatları ışığında, ceza hukuku metodolojisi çerçevesinde detaylı olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout the history of humanity, individuals have migrated in search of more favorable living conditions, often abandoning their native environments. This mobility is primarily driven by economic hardship, armed conflict, political oppression, natural disasters, and climate change. In such circumstances, migrants frequently cross borders through unlawful means and cooperate with individuals or organized groups who facilitate these perilous journeys in exchange for financial gain. These migrations are not only legally problematic but also raise serious concerns regarding the infringement of fundamental rights and freedoms. The dangers faced by migrants and the threats posed to the sovereignty of states have drawn significant international attention. Consequently, various international conventions and protocols have sought to address and combat the crime of migrant smuggling. In this regard, Turkish criminal legislation first addressed the issue through repealed Article 201/a of the former Turkish Penal Code No. 765, and continues to regulate it under Article 79 of the current Turkish Penal Code No. 5237, within the section titled“International Crimes.”Particularly in recent years, regional instability, political unrest, and economic uncertainty have rendered Turkey a key transit and destination country within irregular migration routes. The crime of migrant smuggling has thus become a critical legal issue, both from a national security perspective and in terms of protecting human rights. Although return agreements and international cooperation mechanisms aim to reduce violations in this field, the persistence of practical challenges and the increasing number of incidents raise concerns regarding the effectiveness of these measures. This study examines the crime of migrant smuggling through the lens of international instruments, and the jurisprudence of the Turkish Court of Cassation, employing a criminal law methodology to assess the nature, structure, and legal implications of the offense.