Kameral bilimlerde yönetim düşüncesi
Administrative thought in cameral sciences
  1. Tez No: 989103
  2. Yazar: BURCU OLGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN ZENGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kameral Bilimler, Seckendorff, II. Friedrich, Justi, Mohl, Cameral Sciences, Seckendorff, Friedrich II, Justi, Mohl
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu tez, 17. yüzyıl ile 19. yüzyıl arasında Almanya'da yönetsel düşüncenin, bilginin ve bilimin tarihsel gelişimini ve değişimini Kameralizm üzerinden izlemeyi amaçlar. Çalışma, bu tarihsel dönemde yönetsel bilgi ve bilimlerin hangi toplumsal, siyasal ve iktisadi koşullar altında ortaya çıktığı; hangi kurumsal yapılar aracılığıyla üretildiği; hangi entelektüel ve kuramsal eğilimlerden beslendiği ve bu bilgi alanına hangi işlevlerin yüklendiği sorularına odaklanır. Tez, bu soruları bilim tarihindeki içsel (kuramsal içerik, metin incelemesi) ve dışsal (ekonomik, toplumsal, siyasal koşullar) yaklaşımları birlikte kullanarak yanıtlamaya çalışır. Bu bağlamda, Kameral Bilimler'in feodalizmin çözülmesi ile kapitalizmin kurumsallaşması arasında gösterdiği özellikler erken dönem, kurumsallaşma ve yükseliş, çözülme olmak üzere üç dönemde, Veit Ludwig von Seckendorff (1626-1692), II. Friedrich (1712-1786), Johann Heinrich Gottlob von Justi (1717-1771) ve Robert von Mohl (1799-1875) örnekleri üzerinden incelenerek Kameral Bilimler ve onun yönetim düşüncesi tarihselleştirilir.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to trace the historical development and transformation of administrative thought, knowledge, and science in Germany between the 17th and 19th centuries through the lens of Cameralism. The study focuses on the questions of under which social, political, and economic conditions administrative knowledge and sciences emerged during this historical period; through which institutional structures they were produced; from which intellectual and theoretical tendencies they drew; and what functions were attributed to this body of knowledge. The dissertation seeks to answer these questions by employing both internal (theoretical content, textual analysis) and external (economic, social, and political conditions) approaches from the history of science. In this context, the characteristics of Cameral Sciences situated between the dissolution of feudalism and the institutionalization of capitalism are examined in three stages as early formation, institutionalization and rise, and decline through the examples of Veit Ludwig von Seckendorff (1626-1692), Friedrich II (1712-1786), Johann Heinrich Gottlob von Justi (1717-1771), and Robert von Mohl (1799- 1875).Thus, Cameral Sciences and its administrative thought are situated in tehir historical context.