Katman kalınlığı, kürleme süresi ve termal yaşlandırmanın 3B baskılı daimî kuron rezininin fiziksel ve mekanik özelliklerine etkisi
The effect of layer thickness, curing time, and thermal aging on the physical and mechanical properties of a 3D-printed permanent crown resin
- Tez No: 989214
- Danışmanlar: PROF. DR. İPEK ÇAĞLAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: 3B Baskı, 3B Daimî Rezin, Baskı Sonrası Kürleme, CAD/CAM, Eklemeli Üretim, Additive Manufacturing, CAD/CAM, 3D Permanent Resin, 3D Printing, Post-Printing Curing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Katman Kalınlığı, Kürleme Süresi ve Termal Yaşlandırmanın 3B Baskılı Daimî Kuron Rezininin Fiziksel ve Mekanik Özelliklerine Etkisi Amaç: Üç boyutlu baskı teknolojileri, dental materyallerin üretiminde hız, hassasiyet ve kişiselleştirme açısından önemli avantajlar sunmaktadır. Bu tez çalışması, katman kalınlığı, kürleme süresi ve termal yaşlandırmanın üç boyutlu baskı ile üretilmiş daimî kuron rezininin su emilimi/çözünürlük, yüzey pürüzlülüğü ve eğilme dayanımı üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve yöntem: Daimî kuron rezini VarseoSmile TriniQ (BEGO GmbH & Co. KG, Bremen, Almanya) kullanılarak 90° baskı açısıyla, 50 ve 100 µm katman kalınlıklarında, her katman kalınlığında 60 adet olacak şekilde toplam 120 adet disk örnek (15 mm çap, 1.5 mm yükseklik) Asiga MAX 2 UV (Asiga, Sydney, Avustralya) cihazı ile üretildi. Üretim sonrası yıkama işlemleri %99 izopropil alkol (IPA) kullanılarak Pro-Sonic 600® (Sultan Healthcare, Salt Lake City, UT, ABD) cihazında gerçekleştirildi. Örnekler rastgele üç gruba ayrıldı (n=20) ve Otoflash G171 (NK-Optik GmbH, Baierbrunn, Almanya) cihazı ile 2000, 4000 ve 8000 atım kürleme uygulandı. Kürleme sonrası her grubun yarısı 24 saat distile suda bekletildi (Grup 1), diğer yarısı 5–55 °C'de 5.000 döngü termal yaşlandırmaya tabi tutuldu (Grup 2; n=10). Yüzey pürüzlülüğü ölçümleri mekanik profilometre (Taylor Hobson, Leicester, Birleşik Krallık) ile yapıldı, yüzey topografileri taramalı elektron mikroskobu (JSM-6610; JEOL Ltd., Tokyo, Japan) ile incelendi. Eğilme dayanımı, universal test cihazında (Instron 3344, Metalinspec, Canton, ABD) çift eksenli eğilme testi kullanılarak değerlendirildi. Veriler SPSS (SPSS Inc., Chicago, IL, ABD) yazılımı ile analiz edildi. Normal dağılım gösteren iki grubun karşılaştırılmasında bağımsız örneklem t testi, normal dağılmayanlarda Mann–Whitney U testi; üç ve daha fazla grup için normal dağılımda ANOVA, normal dağılmayanlarda Kruskal–Wallis testi uygulandı. Anlamlılık düzeyi α = 0.05 olarak belirlendi. Bulgular: Katman kalınlığı ve kürleme süresinin su emilimi ve çözünürlük üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunmadığı görüldü (p>0.05). Yüzey pürüzlülüğü açısından, her iki katman kalınlığında da 4000 atım kürleme yapılan örneklerin en düşük değerleri gösterdiği belirlendi (p<0.05). Eğilme dayanımının genel olarak 100 µm katman kalınlığında daha yüksek olduğu saptandı, ancak bu etkinin yalnızca 8000 atım kürleme koşulunda istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi (p<0.05). En düşük eğilme dayanımının 2000 atım kürleme grubunda gözlendiği saptandı (p<0.05). Termal yaşlandırmanın eğilme dayanımı ile su emilimi/çözünürlük üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı görüldü, yalnızca 100 µm–2000 atım koşulunda yüzey pürüzlülüğünde anlamlı bir azalma oluşturduğu belirlendi (p<0.05). Sonuç: 4000 atım kürleme süresinde daimî kuron rezininin daha yüksek fiziksel ve mekanik özellikler gösterdiği saptanmıştır. 2000 atım kürleme süresinde materyalin fiziksel ve mekanik özelliklerinin düşük olduğu belirlenmiştir. 8000 atım kürleme süresinde ise belirgin ve tutarlı bir iyileşme ya da bozulma eğilimi gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
The Effect Of Layer Thickness, Curing Time, and Thermal Aging On The Physical and Mechanical Properties Of a 3D-Printed Permanent Crown Resin Aim: Three-dimensional printing technologies provide significant advantages in the fabrication of dental materials in terms of speed, precision, and customization. This study aimed to investigate the effects of layer thickness, post-printing curing time, and thermal aging on the water sorption/solubility, surface roughness, and flexural strength of a 3D-printed permanent crown resin. Material and Method: A permanent crown resin (VarseoSmile TriniQ; BEGO GmbH & Co. KG, Bremen, Germany) was printed at a 90° build orientation using 50 and 100 µm layer thicknesses. A total of 120 disc-shaped specimens (15 mm diameter, 1.5 mm thickness; n = 60 per layer thickness) were fabricated using an Asiga MAX 2 UV printer (Asiga, Sydney, Australia). Post-processing cleaning was performed in 99% isopropyl alcohol (IPA) using a Pro-Sonic 600® ultrasonic cleaner (Sultan Healthcare, Salt Lake City, UT, USA). The specimens were randomly divided into three curing groups (n = 20) and post-cured using an Otoflash G171 unit (NK-Optik GmbH, Baierbrunn, Germany) at 2000, 4000, and 8000 flashes. Following curing, half of the specimens from each group were stored in distilled water for 24 h (Group 1), while the remaining specimens were subjected to thermal aging for 5,000 cycles between 5–55 °C (Group 2; n = 10). Surface roughness was measured using a mechanical profilometer (Taylor Hobson, Leicester, UK), and surface topography was examined by scanning electron microscopy (JSM-6610; JEOL Ltd., Tokyo, Japan). Biaxial flexural strength was evaluated using a universal testing machine (Instron 3344, Metalinspec, Canton, USA). Statistical analyses were performed using SPSS software (SPSS Inc., Chicago, IL, USA). Independent sample t-tests or Mann–Whitney U tests were applied for two-group comparisons, while ANOVA or Kruskal–Wallis tests were used for multiple-group comparisons. The level of significance was set at α = 0.05. Results: No statistically significant effects of layer thickness or curing time were observed on water sorption and solubility (p > 0.05). Regarding surface roughness, specimens cured with 4000 flashes exhibited the lowest values for both layer thicknesses (p < 0.05). Flexural strength was generally higher in specimens fabricated with 100 µm layer thickness; however, this effect was statistically significant only at the 8000-flash curing condition (p < 0.05). The lowest flexural strength values were recorded in the 2000-flash curing group (p < 0.05). Thermal aging did not significantly affect flexural strength or water sorption/solubility; however, a significant reduction in surface roughness was observed only under the 100 µm–2000-flash condition (p < 0.05). Conclusion: Specimens cured with 4000 flashes demonstrated superior physical and mechanical properties. Insufficient curing (2000 flashes) resulted in inferior material performance, whereas no consistent trend of improvement or deterioration was observed with excessive curing (8000 flashes).