Dijital etkileşimli ve yüz yüze akran desteklerinin tıp fakültesi öğrencilerinin yansıtma becerileri, klinik beceri performansları ile becerilerin kalıcılığına etkisi
The effects of digital interactive and face-to-face peer support on reflective skills, clinical skill performance, and skill retention of medical students
- Tez No: 989215
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ YAVAŞ KINCAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Education and Training, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Akran dönütü, Bilişsel yansıma, Kendine yansıtma, Motor beceriler, Psikomotor beceriler, Sözel düzeltici dönüt, Sözel geribildirim, Öğretmen dönütü, Peer feedback, Cognitive reflection, Self-reflection, Motor skills, Psychomotor skills, Oral corrective feedback, Verbal feedback, Teacher feedback
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu karma desenli doktora araştırmasının amacı, dijital etkileşimli ve yüz yüze akran desteklerinin tıp öğrencilerinin klinik beceri performansları, bu becerilerin kalıcılığı ve yansıtma becerileri üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yürütülen iki aşamalı bir tasarıma dayanmaktadır. İlk aşamada, Rapid Prototyping, insan–bilgisayar etkileşimi ve geribildirim kuramları temel alınarak Medifeeding adlı dijital akran geribildirim aracı geliştirilmiş; pilot uygulama ile aracın kullanılabilirlik, kabul edilebilirlik ve eğitsel işlevselliğine ilişkin nicel ve nitel veriler toplanmıştır. Bulgular, uygulamanın güçlü yönlerinin yanı sıra teknik altyapı ve moderasyon süreçlerine yönelik iyileştirme gereksinimlerini de ortaya koymuştur. Deneysel müdahale aşamasında, rastgele atama ile oluşturulan üç grup (dijital akran geribildirimi, yüz yüze akran geribildirimi, geleneksel/eğitici geribildirim) karşılaştırılmıştır. Intravenöz enjeksiyon, endotrakeal entübasyon ve sütür/düğüm atma becerileri Nesnel Yapılandırılmış Klinik Sınav (OSCE) ile; yansıtma becerileri ise Groningen Refleksiyon Beceri Ölçeği ve yansıtıcı günlükler ile değerlendirilmiştir. İlk performans sınavı sonrasında ve yedi hafta sonraki kalıcılık testinde dijital akran geribildirimi grubunun klinik beceri performansı ve performans tutarlılığını koruduğu, yüz yüze akran geribildirimi grubunun orta düzeyde; geleneksel geribildirim grubunun ise görece sınırlı kazanımlar sağladığı bulunmuştur. Yansıtma becerilerinde her iki akran geribildirim türü de geleneksel geribildirime üstünlük sağlamış, özellikle dijital grup kendini yansıtma ve reflektif iletişim alt boyutlarında daha yüksek ve homojen artışlar göstermiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda, kuramsal temelleri dikkatle gözetilerek tasarlanan dijital akran geribildirim ekosistemlerinin, yüz yüze akran destekleriyle birlikte kullanıldığında tıp öğrencilerinin klinik beceri performansını, klinik beceri kalıcılığını ve yansıtma becerilerini anlamlı düzeyde güçlendirebileceği; Medifeeding uygulamasının ise bu bağlamda ölçeklenebilir bir tamamlayıcı öğretim aracı olarak önemli bir potansiyel taşıdığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This mixed-methods doctoral study aimed to examine the effects of digitally-mediated interactive and face-to-face peer support on medical students' clinical skills performance, long-term retention of these skills, and reflection abilities. The research was conducted in two stages at Çanakkale Onsekiz Mart University School of Medicine. In the first stage, a digital peer feedback tool called Medifeeding was designed by drawing on rapid prototyping, human–computer interaction principles and contemporary feedback theories. A pilot implementation was carried out to investigate the usability, acceptability and educational utility of the tool through quantitative and qualitative data. Findings indicated that Medifeeding has substantial pedagogical potential while also revealing areas for improvement in the technical infrastructure and moderation processes. In the experimental intervention stage, three randomly assigned groups were compared: digital peer feedback, face-to-face peer feedback, and traditional/educator-based feedback. Intravenous injection, endotracheal intubation and suturing/knot-tying skills were assessed through an Objective Structured Clinical Examination (OSCE), while reflection skills were measured using the Groningen Reflection Ability Scale and reflective journals. Immediately after the training and at the seven-week retention test, the digital peer feedback group maintained the highest levels and the greatest within-group consistency in clinical skills performance; the face-to-face peer feedback group showed moderate, and the traditional feedback group relatively limited, gains. Both peer feedback conditions outperformed traditional feedback in overall reflection ability, with the digital group demonstrating the largest and most homogeneous improvements in self-reflection and reflective communication. In conclusion, when grounded in robust learning and feedback theories, digitally mediated peer feedback ecologies, used alongside face-to-face peer support, can substantially enhance medical students' clinical performance, clinical skills retention and reflective capacity. Within this framework, Medifeeding appears as a scalable complementary instructional tool for competency-based clinical skills training.