Radyolojik görüntülerde diş anomalilerinin derin öğrenme ile tespiti
Detection of dental anomalies on radiological images with deep learning
  1. Tez No: 989307
  2. Yazar: ESRA SİVARİ RESUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GAZİ ERKAN BOSTANCI, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLER BURCU SENİRKENTLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Derin öğrenme, Deep learning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Çocuklarda diş anomalilerinin erken ve doğru teşhisi, zamanında tedavilere rehberlik etmek ve gelecekteki ağız sağlığı sorunlarından kaçınmak için esastır. Ancak, panoramik radyografilerin yorumlanması klinisyenler arasında değişiklik gösterebilir ve genellikle deneyim seviyelerinden etkilenir. Bu çalışmada, radyolojik değerlendirmenin kritik bir tanı rolü oynadığı germ eksikliği ve süpernümere dişler gibi pediatrik diş anomalilerini tespit etmek için tasarlanmış yeni bir derin öğrenme modeli olan Kompakt İnvolüsyonel Transformatör (CIT) tanıtılmıştır. Bir uzman pedodontist trafından düzenlenen veri seti, 1.170 pediatrik panoramik radyografiden oluşmaktadır ve hem çoklu sınıflandırma (germ eksikliği, normal, süpernümere diş) hem de ikili sınıflandırma ayarlarında test edilmek üzere yapılandırılmıştır. Üç sınıflı görevde, CIT, %96,00 doğruluk, %95,29 F1 skoru, %95,76 AUC ve %93,28 Matthews korelasyon katsayısı elde ederek son teknoloji derin öğrenme modellerinden daha iyi performans göstermiştir. Modelin yorumlanabilirliği, kararlara katkıda bulunan bölgeleri vurgulayan Grad-CAM ısı haritalarıyla desteklenmiştir. Karşılaştırmalı bir değerlendirmede, McNemar testine göre CIT, pedodontistlere karşı anlamlı biçimde üstündür; genel diş hekimleriyle fark anlamlı değildir ve klinik örtüşme sürmektedir. Gerçekleştirdiğimiz literatür taramasından bildiğimiz kadarıyla, bu tez çalışmasında, otomatik germ eksikliği tespiti için tasarlanmış ilk yapay zeka yaklaşımı ve aynı zamanda tıbbi görüntü analizi için transformatör tabanlı bir model içinde involüsyonun ilk uygulaması sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Early and accurate diagnosis of dental anomalies in children is essential for guiding timely treatments and preventing future oral health complications. However, the interpretation of panoramic radiographs can vary among clinicians and is often influenced by their level of experience. This study introduces a novel deep learning model called the Compact Involutional Transformer (CIT), which is specifically designed to detect pediatric dental anomalies including germ deficiency and supernumerary teeth, where radiological evaluation plays a critical role in diagnosis. A dataset of 1,170 pediatric panoramic radiographs was compiled and annotated by a specialist in pediatric dentistry. The model was evaluated in both multi-class classification (germ deficiency, normal, and supernumerary teeth) and binary classification tasks. In the multi-class scenario, the CIT model outperformed existing state-of-the-art deep learning architectures by achieving 96.00% accuracy, 95.29% F1 score, 95.76% AUC, and 93.28% Matthews correlation coefficient. Model interpretability was supported by Grad-CAM heatmaps that highlighted the image regions contributing to the decision-making process. In a comparative analysis, the According to McNemar's test, CIT demonstrates statistically significant superiority over the pediatric dentist group, whereas its difference from the general dentist group is not significant; clinical concordance is maintained. Based on our review of the existing literature, this thesis presents the first artificial intelligence approach developed for the automatic diagnosis of germ deficiency and provides the first known implementation of involution within a transformer-based architecture for medical image analysis.