Economic impact of unlicensed renewables under the deregulation policy of electrical energy in Turkey
Türkiye'de elektrik enerjisi serbestleştirme politikasi kapsaminda lisanssiz yenilenebilir enerjinin ekonomik etkisi
  1. Tez No: 989797
  2. Yazar: SİNAN KEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT AÇMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji ekonomisi, Enerji politikaları, Yenilenebilir enerji, Energy economy, Energy policies, Renewable energy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Kaynakları ve Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de lisanssız elektrik üreticilerine (kendi tüketimi için üretim yapıp fazlasını şebekeye satan işletmeler) sağlanan doğrudan ve dolaylı destekleri; bu desteklerin kapsamını ve maliyetlerini; ayrıca söz konusu desteklerin Türkiye'nin enerji politikalarıyla uyumlu biçimde, aynı yenilenebilir enerji üretim hedeflerine daha düşük sera gazı emisyonları ve daha az fosil yakıt ithalatı ile ulaşılmasını sağlayacak alternatif kullanım alanlarını incelemektedir. Türkiye'nin elektrik enerjisi politikasından elde edilen sonuçlar, desteğin lisanssız operatörler yerine lisanslı yenilenebilir enerji kaynakları operatörlerine yönlendirilmesi durumunda, benzer bir enerji profili elde edilebileceği ve bu faydanın konut binalarının ısı yalıtımında kullanılarak daha iyi enerji verimliliği ve sera gazı etkisinin sağlanabileceği, aynı zamanda fosil yakıt ithalatının azaltılabileceği sonucuna götürmektedir. Bu“varsayımsal”çalışma, lisanssız üreticiler için verilen desteklerin konutların çevresel koşullandırılmasının iyileştirilmesine kullanılması durumunda 6 milyon sakinin evlerinde daha iyi bir yalıtıma sahip olurken sera emisyonlarını azaltabilecektir Konut binalarının yalıtımını destekleyen bu politika tercihi, yalnızca vatandaşlar için daha iyi bir yaşam kalitesi sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda stratejik ve maliyetli bir ithalat kalemi olan fosil enerjinin Türkiye'ye girişini de azaltacaktır. Bu bağlamda, ABD, AB ve Türkiye'nin enerji politikası oluşturma modelleri karşılaştırılarak, bu sonuca neyin yol açtığına dair bir analiz de sunulmaktadır. Tezde sunulan“varsayımsal”analizle, Türkiye'de lağvedilmiş merkezi bir politika oluşturma organının, doğru politika oluşturmada 360 derecelik bir bakış açısı sağlanmasında kritik öneme sahip olduğu savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on direct and indirect and support for unlicensed producers (companies producing energy for themselves while selling excess to the grid), the context and cost of the support and the alternative ways of using this support in line with Turkey's energy policies while attaining similar renewable energy production goals with lesser greenhouse emissions and fossil fuel imports. The results from the Turkish electrical energy policy imply, should the support be diverted to licensed RES operators instead of unlicensed operators, while similar energy profile could be attained, the benefit could have been used in residential building heat insulation, attaining even better energy efficiency and greenhouse impact while lowering fossil fuel import. A“what-if”study provided on residential building insulation points out 6M residents could have received a better insulation at their homes should this policy be steered to environmental conditioning of residential buildings which also would result in lowering glasshouse emissions. This policy choice favoring residential building insulation would not only have enabled a better quality of life for the citizens but also decrease fossil energy in-flux to Turkey, a strategic and costly import item. An analysis is also provided in this context on what yielded to this outcome, comparing US, EU and Turkish energy policy making models. With the“what-if”analysis presented through the thesis, it is argued that a central policy making body or discussion board is imperative, which had been once present in Turkey, is critical for a 360-degree view in proper policy making.