Vitreoretinal cerrahi hastalıklarda fakoemülsifikasyon ve göz içi lens implantasyonu sonrası refraktif sonuçları etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of factors affecting refractive outcomes after phacoemulsification and intraocular lens implantation in vitreoretinal surgical diseases
- Tez No: 989930
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜCELLA ARIKAN YORGUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pars plana vitrektomi, katarakt, refraksiyon, göz içi basıncı, biyometri, Pars plana vitrectomy, cataract, refraction, intraocular pressure, biometry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Vitreoretinal cerrahi hastalıklarda pars plana vitrektomi (PPV) ile eş zamanlı ya da ayrı seansta yapılan fakoemülsifikasyon ve göz içi lens (Fako+GİL) implantasyonu cerrahisinin refraktif sonuçlarını değerlendirmek ve refraktif sonuçlara etki edebilecek parametreleri saptamaktır. Yöntemler: Nisan–Ekim 2025 arasında tek merkezli, prospektif, gözlemsel tasarımda toplam 80 olgu üç grupta incelendi: PPV ile eş zamanlı Fako-GİL cerrahisi yapılan kombine grup (n=43), PPV cerrahisi sonrası ayrı seansta Fako-GİL cerrahisi yapılan vitrektomize fako (V. Fako) grubu (n=16), yalnızca Fako-GİL cerrahisi yapılan Fako grubu (n=21). Çalışma parametreleri ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 2. ayda değerlendirildi ve kaydedildi. Görme keskinliği değerleri logMAR' a dönüştürüldü. Göz içi basıncı (GİB) ölçümleri non kontakt, hava üflemeli tonometre (NT530P Nidek) ile kaydedildi. Aksiyel uzunluk (AU), ön kamara derinliği(ÖKD) ve keratometri(K) değerleri oküler biyometri cihazı [ZEISS IOLMaster 500 optical biometer (software v7.5; Carl Zeiss Meditec, Jena, Germany)] ile değerlendirildi. Refraksiyon değerleri otorefraktometre cihazı (Topcon-KR, otokeratorefraktometre) ile kaydedildi.GİL gücü, biyometrik ölçümlere dayanarak SRK/T formülüyle hesaplandı. Bulgular: Cerrahi öncesi hedeflenen ortalama refraktif değer Fako, V. Fako ve Kombine grupta sırasıyla -0,19± 0,46; -0,44 ±0,44; -0,45 ±0,37 idi (p=0,019). Cerrahi sonrası ortalama sferik değer Fako, V. Fako ve kombine gruplarda sırasıyla 0,01±0,60; 0,00±1,10; -0,37±1,03 iken; ortalama hedef refraksiyon sapması sırasıyla 0,20±0,53 D, 0,44±0,80 D ve 0,08±0,96 D olarak saptandı. Gruplar arasında ortalama sferik değer, astigmatizma değeri, sferik eşdeğer ve hedef refraksiyonda sapma değerinde anlamlı fark bulunmadı (tümü p>0,05). Kombine grupta cerrahi sonrası ortalama K2 değerindeki artış anlamlıydı (p=0,002), ancak K2 değişimi ile ortalama hedef refraksiyon sapması arasında korelasyon saptanmadı. Fako ve kombine grupta GİB, cerrahi sonrası benzer tespit edilirken; V. Fako grubunda ameliyat sonrası istatistiksel anlamlı GİB artışı izlendi (p=0,046). Cerrahi öncesi ÖKD tüm gruplarda benzerdi. Cerrahi sonrası ÖKD, cerrahi öncesine göre tüm gruplarda anlamlı artış gösterdi (tüm gruplarda p=0,001). Cerrahi sonrası ÖKD, Fako grubunda diğer gruplara göre anlamlı olarak düşük saptandı (p=0,025). V.fako grubunda PPV cerrahisi ile Fako+GİL cerrahisi arası süre ortalama 23,12±20,28 ay idi. Ortalama AU değerinde Kombine ve Fako grubunda anlamlı azalma görülürken (sırasıyla p= 0,001, p= 0,007), V. Fako grubunda değişiklik görülmedi (p>0,05). Görme keskinliği tüm gruplarda istatistiksel anlamlı artış gösterdi (her biri p=0,001). Ameliyat öncesi ortalama ÖKD, AU, GİB değerleri, EİDGK <5/200 hasta grubu ve ameliyat sonrası GİB değişimi değeri ile ameliyat sonrası ortalama refraksiyon değerleri arasında yapılan korelasyon analizinde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır(p>0,05). Sonuç: Pars plana vitrektomi yapılan olgularda eş zamanlı ya da ardışık Fako+GİL cerrahisi, cerrahi sonrası ÖKD' de artışa neden olmaktadır. PPV yapılan olgularda ardışık yapılacak Fako+GİL cerrahisinde -0,50 D GİL tercihi ile refraktif emetropi sonucu alınabilir. PPV'li olgularda bireyselleştirilmiş stratejiler (gerekirse hedefin hafif miyopik ayarlanması, modern formüller ve efektif lens pozisyonu (ELP) öngörüsü) refraksiyon sürprizlerini azaltabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the refractive outcomes of pars plana vitrectomy (PPV) and phacoemulsification and intraocular lens (Phaco+IOL) implantation performed simultaneously or in separate sessions in vitreoretinal surgical procedures and to identify parameters that may affect refractive outcomes. Methods: A total of 80 cases were examined in three groups in a single-center, prospective, observational design between April and October 2025: The combined group that underwent Phaco-IOL surgery simultaneously with PPV (n=43), the vitrectomized phaco (V. Phaco) group that underwent Phaco-IOL surgery in a separate session after PPV surgery (n=16), the Phaco group that underwent only Phaco-IOL surgery (n=21). Study parameters were assessed and recorded preoperatively and at 2 months postoperatively. Visual acuity values were converted to logMAR. Intraocular pressure (IOP) measurements were recorded with a non-contact, air-puffed tonometer (NT530P Nidek). Axial length (AL), anterior chamber depth (ACD) and keratometry (K) values were evaluated with an ocular biometry device [ZEISS IOLMaster 500 optical biometer (software v7.5; Carl Zeiss Meditec, Jena, Germany)]. Refraction values were recorded with an autorefractometer (Topcon-KR, autokeratorefractometer). IOL power was calculated using the SRK/T formula based on biometric measurements. Results: The preoperative targeted mean refractive value was -0.19±0.46; -0.44±0.44; -0.45±0.37 in the Phaco, V. Phaco and Combined groups, respectively (p=0.019). While the postoperative mean spherical value was 0.01±0.60; 0.00±1.10; -0.37±1.03 in the Phaco, V. Phaco, and combined groups, respectively, the mean target refractive error was 0.20±0.53 D, 0.44±0.80 D, and 0.08±0.96 D, respectively. There was no significant difference in the mean spherical value, astigmatism value, spherical equivalent and target refractive error value between the groups (all p>0.05). The increase in mean K2 value after surgery in the combined group was significant (p=0.002), but no correlation was found between K2 change and mean target refractive error. While IOP was found to be similar after surgery in the phaco and combined groups, a statistically significant IOP increase was observed after surgery in the V. Phaco group (p=0.046). Preoperative ACD was similar in all groups. Postoperative ACD showed a significant increase in all groups compared to preoperative values (p=0.001 in all groups). Postoperative ACD was found to be significantly lower in the Phaco group compared to the other groups (p=0.025). In the V.phaco group, the mean time between PPV surgery and Phaco+IOL surgery was 23.12±20.28 months. While there was a significant decrease in the mean AL value in the Combined and Phaco groups (p=0.001, p=0.007, respectively), no change was observed in the V. Phaco group (p>0.05). Visual acuity showed a statistically significant increase in all groups (p=0.001 each). No statistically significant relationship was found in the correlation analysis between preoperative mean ACD, AL, IOP values, BCVA <5/200 patient group and postoperative IOP change value and postoperative mean refraction values (p>0.05). Conclusion: In patients who underwent pars plana vitrectomy, simultaneous or sequential Phaco+IOL surgery causes an increase in postoperative ACD. In cases where PPV is performed, refractive emmetropia can be achieved by selecting a -0.50 D IOL in sequential Phaco+IOL surgery. In cases with PPV, individualized strategies (slight myopic adjustment of the target if necessary, modern formulas, and effective lens position (ELP) prediction) can reduce refractive surprises.