Sosyal medyadaki zenofobik tutumların Suriyeli sığınmacıların gündelik yaşamlarına etkisi: X (Twitter) örneği
The effect of xenophobic attitudes on social media on the daily lives of Syrian refugees: The example of X (Twitter)
  1. Tez No: 990037
  2. Yazar: DEMET SİNEM ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP BELMA GÖLGE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Zenofobi, Twitter, Türkiye, Suriyeli, Social media, xenophobia, Twitter, Turkey, Syria
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Toplumların yabancı insan ve gruplara yönelik sergiledikleri tutumların bütünü olarak tanımlanan zenofobi, son yıllarda literatürde sıklıkla incelenen bir kavramdır. Özellikle dünya üzerindeki bireysel ve kitlesel göç hareketlerinin yaygınlaşması zenofobinin daha çok öne çıkmasına neden olmuştur. Bu çalışmada Türkiye'de Suriyeli göçmenlere yönelik sosyal medya söylemlerinin göçmenlerin gündelik yaşamına nasıl yansıdığı, yerli halkın algısı ile birlikte ele alınarak incelenmesi amaçlanmıştır. Zenofobinin toplumsal yaygınlığı için Twexportly programı ile Twitter üzerinden Türkiye'de 2020-2024 yılları arasında Suriyeliler ile ilgili, beğeni sayısı 2 bini geçen twitler taranmış. Bunun yanında 25 yerli halk ve 25 Suriyeli göçmen olmak üzere 50 kişiyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yürütülmüştür. Twitlerin incelenmesi sonucunda ekonomi, kültür, demografik yapı, güvenlik, milli duygular ve toplumsal kriz gibi birçok farklı tema görülmüştür. Görüşmeler sonucunda alınan yorumlardan sağlık, ayrımcılık, eğitimde eşitsizlik, istihdamda haksız rekabet, sosyal eşitsizlik, seçme hakkı, kültürel uyum, kimlik algısı, güvenlik algısı, nefret söylemi, linç kültürü, kadın ve çocuk gibi birçok farklı alt alan belirlenmiştir. Çalışma bulguları göstermiştir ki toplumsal zeminde zenofobi gerek yerel halkı gerekse misafir topluluğu ciddi anlamda etkileyecek riskler barındırmaktadır. Bu anlamda zenofobinin nedenler ve sonuçlarının iyi anlaşılması toplumsal refahın korunmasında öncü görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Xenophobia, which is defined as the totality of attitudes that societies exhibit towards foreign people and groups, is a concept that has been frequently examined in the literature in recent years. Especially the spread of individual and mass migration movements in the world has caused xenophobia to become more prominent. In this study, it is aimed to examine how social media discourses against Syrian migrants in Turkey are reflected in the daily lives of migrants, together with the perception of the local population. For the social prevalence of xenophobia, the Twexportly program was used to scan tweets with more than 2 thousand likes about Syrians in Turkey between 2020 and 2024. In addition, semi-structured interviews were conducted with 50 people, 25 locals and 25 Syrian migrants. As a result of the analysis of the tweets, many different themes such as economy, culture, demographic structure, security, national feelings and social crisis were observed. From the comments received as a result of the interviews, many different sub-fields such as health, discrimination, inequality in education, unfair competition in employment, social inequality, right to choose, cultural adaptation, identity perception, security perception, hate speech, lynch culture, women and children were identified. The findings of the study show that xenophobia on social grounds poses risks that will seriously affect both the local and the visiting community. In this sense, a good understanding of the causes and consequences of xenophobia is important for the community.