Süspansiyon vero hücre kültüründe mikrotaşıyıcı kullanılarak koyun çiçek aşı virusunun (Bakırköy suşu) üretilmesi için alternatif bir yöntem geliştirilmesi
Development of an alternative method for the production of sheeppox vaccine virus (Bakirköy strain) using microcarriers in suspension vero cell culture
- Tez No: 990159
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL BİRBİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Vero hücreleri, Viral aşılar, Vero cells, Viral vaccines
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Koyun çiçek hastalığı (SPP), koyun popülasyonlarında yüksek ölüm ve ekonomik kayıplara yol açan tehlikeli bir viral hastalıktır. Bu çalışmada, Cytodex 1 mikrotaşıyıcıları ve Vero hücreleri kullanılarak, yüksek hacimli karıştırıcılı kültür kaplarında koyun çiçek aşı virusunun (Bakırköy suşu) üretimi için en uygun koşullar araştırılmıştır. Mikrotaşıyıcı bazlı karıştırıcılı kültür ile geleneksel T-tipi kültür yöntemi hem Vero hücrelerin üretimi aşamasında hem de koyun çiçek aşı virusunun üretim aşamasında karşılaştırılmıştır. Canlı zayıflatılmış koyun çiçek aşı virusu, Vero hücrelerine adapte edilerek 1 litrelik mikrotaşıyıcı (3g/L Cytodex 1) bazlı karıştırıcılı kültür kaplarında üretilmiştir. Vero hücrelerinin % canlılığı, toplam hücre sayısı, spesifik büyüme oranı, ikilenme zamanı, glikoz, laktat ve amonyak düzeyleri her iki kültür sisteminde tespit edilmiştir. Bunlara ek olarak, koyun çiçek aşı virusu üretim fazında ise virus titreleri saptanmıştır. Mikrotaşıyıcı kültürde en yüksek hücre yoğunluğu 850.000 hücre/mL olarak inkübasyonun 192. saatinde, T-tipi kültürde ise 1.200.000 hücre/mL olarak inkübasyonun 168. saatinde tespit edilmiştir. Mikrotaşıyıcı kültürde en yüksek spesifik büyüme oranı 0.0506 saat-1 ve en düşük ikilenme zamanı 13.70 saat olarak inkübasyonun 72. saatinde, T-tipi kültürde ise en yüksek spesifik büyüme oranı 0.0481 saat-1 olarak ve en düşük ikilenme zamanı 14.41 saat olarak inkübasyonun 48. saatinde tespit edilmiştir. En yüksek virus titreleri mikrotaşıyıcı bazlı karıştırıcılı kültürlerde 6.125 log10 DKİD50/mL (240. saat), T-tipi kültürlerde ise 5.625 log10 DKİD50/mL (168. saat) olarak saptanmıştır. Laktat ve amonyak seviyeleri kritik değerlerin üzerine çıktığında virus titrelerinde düşüş gözlenmiştir. Sonuçlar, mikrotaşıyıcı bazlı karıştırıcılı kültürün etkin, ölçeklenebilir ve endüstriyel aşı üretimine uygun olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Sheeppox (SPP) is a serious viral disease causing high mortality and economic losses in sheep populations. Hence, this study aimed to determine the optimal conditions for producing sheeppox vaccine virus (Bakırköy strain) using Cytodex 1 microcarriers and Vero cells in 1 L spinner culture flasks. The microcarrier-based spinner culture method was compared with conventional T-flask culture for both Vero cell growth and virus production phases. Live attenuated sheeppox virus was adapted to Vero cells and cultured in 1 L microcarrier-based spinner flasks (3 g/L Cytodex 1). Cell viability, total cell count, specific growth rate, doubling time, glucose, lactate, and ammonia concentrations were measured in both culture systems. Additionally, virus titers were assessed during the virus production phase. Maximum cell density in microcarrier culture was 850.000 cells/mL at 192 hours, while T-flask culture reached 1.200.000 cells/mL at 168 hours. The highest specific growth rate (0.0506 h-1) and lowest doubling time (13.70 hours) were observed at 72 hours in microcarrier cultures. The highest growth rate (0.0481 h-1) and lowest doubling time (14.41 hours) occurred at 48 hours in T-flask cultures. Peak virus titers were 6.125 log10 TCID50/mL at 240 hours in microcarrier cultures and 5.625 log10 TCID50/mL at 168 hours in T-flasks. Virus titers decreased when lactate and ammonia concentrations exceeded critical levels. These results demonstrate that microcarrier-based stirred cultures are effective, scalable, and suitable for industrial-scale vaccine production.