Boyama banyosu atıksularının arıtımında fiziko-kimyasal sistemlerin ardışık kullanımının değerlendirilmesi
Evaluation of the sequential use of physico-chemical systems for the treatment of dyeing bath wastewater
- Tez No: 990185
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Adsorption
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Tekstil endüstrisi genel olarak iplikten giyime, ev tekstilinden teknik tekstile kadar çeşitli tekstil materyallerinin üretimi, renklendirilmesi, tasarımı ve dağıtımını içeren oldukça geniş bir faaliyet alanını ifade etmektedir. Çoğunlukla karmaşık ve çok basamaklı üretim süreçleri ile karakterize edilen tekstil endüstrisi, aynı zamanda doğal kaynaklar üzerinde oluşturduğu tahribat nedeniyle çevre ve halk sağlı açısından önemli bir çevresel risk kaynağıdır. Özellikle su ve kimyasal madde yoğun bir proses olması ve üretim süreçlerinin büyük bir kısmından dirençli ve konsantre kirleticiler içerek yüksek miktarda atıksuyun açığa çıkması, su kirliliği kontrolü noktasında daha da önem kazanmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada örgü kumaş, kumaş boyama ve kumaş baskı konularında faaliyet gösteren bir işletmenin boyahane ünitesinden açığa çıkan boyama banyosu atıksularının, tek başına ve ardışık fiziko-kimyasal arıtma yöntemleri ile arıtılabilirlikleri incelenmiştir. KOİ, TOK, AKM, bulanıklık, renk, UV254, UV280 parametreleri izlenerek gerçekleştirilen tez çalışması kimyasal koagülasyon, Fenton, kimyasal koagülasyon-Fenton ve kimyasal koagülasyon-Fenton-adsorpsiyon olmak üzere aşamalı olarak yürütülmüştür. Buna göre kimyasal koagülasyon-Fenton olarak iki basamaklı gerçekleştirilen arıtma sistemiyle KOİ, TOK, AKM ve bulanıklık parametreleri için sırasıyla %86,9, %80,5, %95,4 ve %97,6 giderim verimi elde edildiği görülmüştür. Kimyasal koagülasyon-Fenton-adsorpsiyon olmak üzere üç basamaklı gerçekleştirilen arıtma sistemiyle ise kullanılan adsorbent miktarına bağlı olarak KOİ, TOK ve bulanıklık parametreleri için giderim verimlerinin yine sırasıyla %92-95,6, %86,1-91,7 %98,9-99,3 aralığında değiştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The textile industry generally covers a wide range of activities, including the production, coloration, design, and distribution of various textile materials, from yarn to apparel, from home textiles to technical textiles. Characterized largely by complex and multi‑stage manufacturing processes, the textile industry also poses a significant environmental risk due to the degradation it imposes on natural resources, which affects both the environment and public health. In particular, the water‑ and chemical‑intensive nature of textile processing, along with the generation of large volumes of wastewater containing resistant and concentrated pollutants originating from various stages of production, further raises its importance in the context of water pollution control. In this study, the treatability of dye bath wastewaters discharged from the dyehouse unit of an enterprise operating in knitted fabric production, fabric dyeing, and fabric printing was examined using standalone and sequential physico-chemical treatment methods. COD, TOC, TSS, turbidity, color, UV254, and UV280 parameters were monitored in the thesis study, which was carried out in stages comprising chemical coagulation, Fenton, chemical coagulation-Fenton, and chemical coagulation-Fenton-adsorption processes. Accordingly, the two‑stage treatment consisting of chemical coagulation followed by the Fenton process resulted in removal efficiencies of 86.9%, 80.5%, 95.4%, and 97.6% for COD, TOC, TSS, and turbidity, respectively. In the three‑stage treatment consisting of chemical coagulation-Fenton-adsorption, removal efficiencies for COD, TOC, and turbidity were found to vary in the ranges of 92-95,6%, 86,1-91,7%, and 98.9-99.3%, respectively, depending on the amount of adsorbent used.