Süt sığırcılığında kullanılan sıcaklık nem indeks eşitliklerinin değerlendirilmesi ve çukurova bölgesi için yeni eşitliklerin geliştirilmesi
Evaluation of thermal humidity indexs used in dairy cows and development of new equations for cukurova region
  1. Tez No: 990186
  2. Yazar: DİLBER ZÜLEYHA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR SERBESTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sıcak stresi, Heat stress
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, sıcaklık stresi koşullarının süt verimi üzerindeki etkisini bölgesel düzeyde daha doğru değerlendirebilmek amacıyla, Çukurova Bölgesi'ne özgü olarak geliştirilen Sıcaklık-Nem İndeksi (SNİ) eşitliği kullanılmıştır. Çalışmada, 2022 ve 2023 yılları Mayıs-Ekim aylarına ait meteorolojik veriler (kuru termometre sıcaklığı (SKT), ıslak termometre sıcaklığı (SİT), çiğlenme noktası sıcaklığı (SCN), nisbi nem (NisN), toprak üstü minimum sıcaklık (TUMS), rüzgâr hızı (Rhız) ve küresel güneş radyasyonu (KGR)) ile Adana ilinde faaliyet gösteren bir süt sığırı işletmesine ait inek verileri kullanılmıştır. İnek verileri her iki yılda da aynı olmak üzere toplam 174 baş ineğe ait kayıttan oluşmuştur. İncelenen ineklere ilişkin laktasyon sayısı 1.9±0.82 (ortalama±standart sapma), sağılan gün sayısı 185±85.62 gün ve süt verimi 37.4±10.66 kg/gün olarak hesaplanmıştır. Çalışmada geliştirilen SNİ eşitliği, süt verimini bağımlı değişken olarak ele alan çoklu doğrusal regresyon modeli temel alınarak elde edilmiştir. Model geliştirme sürecinde değişkenler arası ilişkiler incelenmiş, regresyon katsayılarının istatistiksel anlamlılığı değerlendirilmiş ve model seçiminde Akaike Bilgi Kriteri (ABK), Delta Akaike Bilgi Kriteri (ΔABK) ve Bayesyen Bilgi Kriteri (BBK) dikkate alınarak en uygun model belirlenmiştir. Seçilen eşitlik kullanılarak sıcaklık stresi ile süt verimi arasındaki ilişki nicel olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, bölgesel meteorolojik değişkenler ile hayvansal üretim özelliklerinin birlikte ele alınmasıyla kullanılan SNİ eşitliğinin, Çukurova Bölgesi koşullarında sıcaklık stresinin süt verimi üzerindeki etkisini değerlendirmede uygulanabilir bir yaklaşım sunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a Temperature–Humidity Index (THI) equation developed specifically for the Çukurova Region was used to more accurately evaluate the effects of heat stress on milk yield at a regional level. Meteorological data from the May–October periods of 2022 and 2023 (dry bulb temperature (DBT), wet bulb temperature (WBT), dew point temperature (DPT), relative humidity (RH), minimum ground surface temperature, wind speed, and global solar radiation) and cow-related data obtained from a commercial dairy farm located in Adana Province were used. Cow-related data consisted of records from a total of 174 dairy cows, with the same animals evaluated in both years. The lactation number was 1.9±0.82 (mean±standard deviation), days in milk was 185±85.62, and milk yield was calculated as 37.4±10.66 kg/day. The THI equation used in the study was derived based on a multiple linear regression model in which milk yield was considered as the dependent variable. During model development, relationships among variables were examined, the statistical significance of regression coefficients was evaluated, and model selection was performed using the Akaike Information Criterion (AIC), Delta Akaike Information Criterion (ΔAIC), and Bayesian Information Criterion (BIC). Using the selected equation, the relationship between heat stress and milk yield was quantitatively evaluated. The results indicated that the THI equation used in the study, which jointly considered regional meteorological variables and animal production characteristics, provided an applicable approach for evaluating the effects of heat stress on milk yield under the conditions of the Çukurova Region.