Hidroponik Tere Yetiştiriciliğinde Biyostimulantlarin Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri
Effects of Biostimulants on Yield and Quality in Hydroponic Cress Cultivation
- Tez No: 990235
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Topraksız su kültürü, Lepidium sativum L, verim, antioksidan kapasite, besin kullanım etkinliği, Soilless water culture, Lepidium sativum L, yield, antioxidant capacity, nutrient use efficiency
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, hidroponik koşullarda yetiştirilen tere (Lepidium sativum L.) bitkisinde farklı biyostimülant uygulamalarının verim, büyüme, besin elementi alımı ve kalite özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Denemede kontrol uygulamasına ek olarak aminoasit, bitki gelişimini teşvik edici rizobakteriler (PGPR), deniz yosunu, fulvik asit, kitosan ve vermikompost uygulamaları değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, biyostimülant uygulamalarının tere bitkisinde toplam verimi ve bitki biyokütlesini artırdığını göstermiştir. Toplam verim değerleri 5,80–6,88 kg m⁻² aralığında değişmiş olup, PGPR, vermikompost ve deniz yosunu uygulamalarında kontrol uygulamasına kıyasla yaklaşık %15–19 düzeyinde verim artışı sağlanmıştır. Bitki ağırlığı da biyostimülant uygulamalarıyla artmış ve en yüksek değerler bakteriyel, vermikompost ve deniz yosunu uygulamalarında elde edilmiştir. Yaprak sayısı ve morfolojik özelliklerde sınırlı değişimler gözlenirken, verim artışının büyük ölçüde yaprak ağırlığı ve yaprak alanındaki artıştan kaynaklandığı belirlenmiştir. Biyostimülant uygulamaları yaprak alanı, kök taze ağırlığı ve yaprakta kuru madde oranı üzerinde olumlu etkiler göstermiştir. Yaprak kalite parametreleri incelendiğinde, yaprak rengi (L değeri) ve klorofil içeriğinin (SPAD) özellikle kitosan ve fulvik asit uygulamalarıyla arttığı belirlenmiştir. Biyokimyasal analizler, fenolik bileşikler, flavonoidler ve C vitamini içeriğinin biyostimülant uygulamalarıyla anlamlı düzeyde yükseldiğini ortaya koymuştur. Aminoasit ve kitosan uygulamaları fenolik bileşikler ve C vitamini bakımından, fulvik asit ve vermikompost uygulamaları ise flavonoid içeriği açısından öne çıkmıştır. Besin elementi analizleri, biyostimülantların makro ve mikro element alımını optimize ettiğini göstermiştir. Özellikle aminoasit uygulaması azot ve magnezyum alımını, vermikompost ve fulvik asit uygulamaları potasyum, kalsiyum, demir ve manganez içeriklerini artırmıştır. Sonuç olarak, biyostimülant uygulamaları hidroponik tere yetiştiriciliğinde verimde anlamlı ve tarımsal açıdan önemli artışlar sağlarken, yaprak kalitesi, antioksidan bileşikler ve besin elementi içeriği üzerinde de belirgin iyileşmeler oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effects of different biostimulant applications on yield, growth, nutrient uptake, and quality traits of garden cress (Lepidium sativum L.) grown under hydroponic conditions. In addition to the control treatment, amino acids, plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR), seaweed extract, fulvic acid, chitosan, and vermicompost were tested. The results demonstrated that biostimulant applications enhanced total yield and plant biomass of garden cress. Total yield ranged from 5.80 to 6.88 kg m⁻², with PGPR, vermicompost, and seaweed treatments providing approximately 15–19% higher yield compared to the control. Plant fresh weight was also increased by biostimulant applications, with the highest values observed under bacterial, vermicompost, and seaweed treatments. While leaf number and morphological traits showed limited variation among treatments, yield improvement was mainly associated with increases in leaf weight and leaf area. Biostimulant applications positively affected leaf area, root fresh weight, and leaf dry matter content. Regarding leaf quality parameters, leaf lightness (L value) and chlorophyll content (SPAD) were notably enhanced by chitosan and fulvic acid treatments. Biochemical analyses revealed significant increases in phenolic compounds, flavonoids, and vitamin C content under biostimulant applications. Amino acid and chitosan treatments were particularly effective in increasing phenolic compounds and vitamin C, whereas fulvic acid and vermicompost treatments promoted higher flavonoid content. Nutrient analysis indicated that biostimulants optimized both macro- and micronutrient uptake. Amino acid application enhanced nitrogen and magnesium contents, while vermicompost and fulvic acid treatments increased potassium, calcium, iron, and manganese concentrations in the leaves. In conclusion, biostimulant applications resulted in statistically and agronomically significant increases in yield in hydroponically grown garden cress, while simultaneously improving leaf quality, antioxidant composition, and nutrient status. These findings highlight the potential of biostimulants as effective tools for enhancing both productivity and quality in sustainable hydroponic cress production.