Lise öğrencilerinin kariyer kararı verme öz yeterliğinin 21. yy. becerileri ve bilişsel esneklik düzeyleri açısından incelenmesi
Investigation of career decision-making self-efficacy of high school students in terms of 21st century skills and cognitive flexibility levels
  1. Tez No: 990260
  2. Yazar: TUĞÇE BEREKET
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÖZEKES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 21. yy. becerileri, Bilişsel esneklik, Kariyer kararı verme öz yeterliği, 21. yüzyıl, 21st century skills, Career decision-making self-efficacy, Cognitive flexibility, 21. century
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada lise öğrencilerinin 21. yüzyıl becerileri ve bilişsel esneklik düzeylerinin kariyer kararı verme öz yeterliği üzerindeki yordayıcı etkisini incelenmiştir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, seçkisiz kümeleme örnekleme yöntemi ile belirlenen ve 520 lise öğrencisinden oluşan bir çalışma grubu oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde Çok Boyutlu 21. Yüzyıl Becerileri Ölçeği, Bilişsel Esneklik Ölçeği ve Kariyer Kararı Verme Öz Yeterliği Ölçeği – Kısa Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde çoklu aşamalı regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, 21. yüzyıl becerileri ve bilişsel esneklik, lise öğrencilerinin kariyer kararı verme öz yeterliğini anlamlı ve pozitif yönde yordamaktadır. Çoklu aşamalı regresyon analizine göre, 21. yüzyıl becerileri kariyer kararı verme öz yeterliğindeki varyansın yaklaşık %23,5'ini açıklarken, bilişsel esnekliğin eklenmesiyle açıklanan toplam varyans %27'ye ulaşmıştır. Araştırmanın bulguları literatür doğrultusunda tartışılmış ve öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the predictive effects of 21st century skills and cognitive flexibility on career decision-making self-efficacy among high school students. A relational survey model was employed in the study. The sample consisted of 520 high school students selected through random cluster sampling. Research data were collected using the Multidimensional 21st Century Skills Scale, the Cognitive Flexibility Scale, and the Career Decision-Making Self-Efficacy Scale–Short Form. The data were analyzed using stepwise multiple regression analysis. The results indicated that 21st century skills and cognitive flexibility significantly and positively predicted career decision-making self-efficacy among high school students. According to the hierarchical multiple regression analysis, 21st century skills accounted for approximately 23.5% of the variance in career decision-making self-efficacy, and the inclusion of cognitive flexibility increased the total explained variance to 27%. The findings were discussed in line with the relevant literature, and recommendations were provided.