Eleştirel gerçekçilik ve kamu politikası
Critical realism and public policy
- Tez No: 990302
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSAMETTİN SERKAN AKILLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Post-pozitivizm, Post-positivism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kamu politikası disiplininde uzun yıllar egemen olan pozitivist yaklaşımın sınırlarını ve post-pozitivist paradigmalardan özellikle eleştirel gerçekçiliğin bu alana sunduğu katkıları incelemeyi amaçlamaktadır. Kamu politikası analizinde rasyonel, teknik ve nicel odaklı modellerin ağırlığı, karar alma süreçlerini indirgemeci bir çerçeveye hapsetmiş; bu durum, toplumsal gerçekliğin karmaşıklığını yansıtmada yetersiz kalmıştır. Eleştirel gerçekçilik hem ontolojik realizmi hem de epistemolojik eleştiriyi bir araya getirerek, bilgi üretim sürecinde yapı, fail ve bağlam etkileşimini dikkate alan bütüncül bir yaklaşım önermektedir. Tezin ilk bölümünde, pozitivist paradigma ve deneyselci politika analizlerinin sınırlılıkları tartışılmış; pozitivizme yöneltilen eleştiriler ve post-pozitivist yaklaşımın yükselişi aktarılmıştır. Tezin ikinci kısmında ise eleştirel gerçekçiliğin kamu politikası analizinde nasıl bir ontolojik ve epistemolojik çerçeve sunduğu değerlendirilmektedir. Bu bağlamda, eleştirel gerçekçiliğin ontolojik ve epistemolojik boyutları detaylandırılmış; yapı-fail ilişkisine ve gerçekliğin çok katmanlı doğasına yaptığı vurgu açıklanmıştır. Bu bölümde kamu politikası disiplini açısından kritik öneme sahip normatif yönelim ve interdisipliner yöntem konuları da ele alınmıştır. Son bölümde eleştirel gerçekçiliğin kamu politikası analizine getirdiği yenilikçi katkılar örneklendirilmiş ve görünmeyen mekanizmaların, yapısal koşulların ve aktörlerin etkileşimi bağlamında politika süreçlerinin derinlemesine değerlendirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the limits of the positivist approach, which has dominated the discipline of public policy for many years, and the contributions of post-positivist paradigms, especially critical realism, to this field. The weight of rational, technical and quantitative-oriented models in public policy analysis has confined decision-making processes to a reductionist framework; This situation has been insufficient to reflect the complexity of social reality. Critical realism brings together both ontological realism and epistemological critique, proposing a holistic approach that considers the interplay of structure, agent, and context in the process of knowledge production. In the first chapter of the thesis, the limitations of positivist paradigm and empiricist policy analysis are discussed; criticisms of positivism and the rise of the post-positivist approach are conveyed. In the second chapter of the thesis, it is evaluated how critical realism offers an ontological and epistemological framework in public policy analysis. In this context, the ontological and epistemological dimensions of critical realism are detailed; emphasis of critical realism on the structure-agent relationship and the multi-layered nature of reality is explained. In this chapter, normative orientation and interdisciplinary methodology, which are critical for public policy discipline, are also discussed. In the final chapter, the innovative contributions of critical realism to public policy analysis are exemplified and an in-depth evaluation of policy processes in the context of the interaction of invisible mechanisms, structural conditions, and actors is proposed.