Orta serebral arter anevrizmalarının akım yönlendirici stentler ile tedavisi: Tek merkez deneyimi
Treatment of middle cerebral artery aneurysms with flow diverter stents: A single-center experience
  1. Tez No: 990301
  2. Yazar: NURSULTAN SATMAMATOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ OĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akım Yönlendirici Stent, Anevrizma Oklüzyonu, Modifiye Cekirge–Saatçi Sınıflaması, Endovasküler Tedavi, MCA Anevrizması, Yan Dal Patensisi, Flow Diverter Stent, Aneurysm Occlusion, Modified Cekirge–Saatci Classification, Endovascular Treatment, MCA Aneurysm, Branch Patency
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez, orta serebral arter (MCA) anevrizmalarının akım yönlendirici stentlerle (flow diverter, FD) tedavisine ait tek merkez deneyimini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. MCA'nın bifurkasyon yapısı, perforan arter ilişkileri ve geniş boyunlu anevrizmaların sıklığı nedeniyle FD uygulaması teknik olarak zorludur. Çalışma, FD'nin bu anatomideki uygulanabilirliğini, güvenliğini ve anjiyografik sonuçlarını tanımlamayı hedeflemektedir. Kapsam: Çalışmaya 2013–2025 yılları arasında FD ile tedavi edilen toplam 59 hasta dahil edilmiştir. Demografik özellikler, anevrizma morfolojisi, tedavi protokolleri, kullanılan cihazlar ve takip dönemlerindeki anjiyografik bulgular sistematik olarak incelenmiştir. Yöntem: Veriler retrospektif olarak hasta dosyaları ve PACS arşivinden elde edilmiştir. Anevrizma özellikleri (segment, boyut, morfoloji, rüptür durumu), kullanılan stent tipi/çapı/uzunluğu, dal kapama özellikleri, periprosedürel komplikasyonlar ve kontrol anjiyografilerindeki Modifiye Cekirge–Saatçi sınıflaması değerlendirilmiştir. İşlem sonrası stagnasyon paterni 4A–4B sınıflamasına göre kaydedilmiş, stagnasyon ile anevrizma oklüzyonu arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 57,6 yıl olup çoğu rüptüre olmamış küçük anevrizmalardan oluşmaktaydı. Anevrizmaların büyük kısmı Mbif segmentte (%69,5) ve geniş boyunlu yapıdaydı (%91,5). Pipeline Shield en sık kullanılan FD cihazıydı (%40). Periprosedürel komplikasyon oranı %28,8 (n=17), genel mortalite ise %1,7 (n=1) olarak kaydedildi. Komplikasyon gelişen ve uzun dönem takibi yapılabilen 15 hastanın 14'ünde (%93,3) fonksiyonel bağımsızlık (mRS 0–2) korunmuş olup, yalnızca akut intrakraniyal hemoraji gelişen bir hastada (%6,7) mortalite izlendi. Yaşayan bu hasta grubunda majör nörolojik defisit saptanmazken, iki hastada (%13,3) minör nörolojik yakınmaların devam ettiği ve radyolojik tam oklüzyonun %60,0 oranında sağlandığı belirlendi. İlk kontrol döneminde genel stent patensisi %97,9, dal patensisi %61,4 idi. Son kontrol döneminde değerlendirilebilen hastalarda stent patensisi %83,3, dal patensisi %61,4 olarak bulundu. Stagnasyon paterni ile nihai oklüzyon arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuç: Bu çalışma, MCA anevrizmalarında akım yönlendirici stentlerin seçilmiş olgularda uygulanabilir ve güvenli bir tedavi seçeneği olduğunu göstermektedir. Erken postop dönemde nörolojik komplikasyon oranları görece yüksek olsa da uzun dönem takiplerde bu durumun kalıcı morbiditeye yol açmadığı ve fonksiyonel bağımsızlığın korunduğu görülmüştür. Parent damar ve yan dal akım sürekliliği çoğu hastada korunmuş, oklüzyon süreçlerinin zaman içinde kademeli olarak geliştiği izlenmiştir. Bununla birlikte hasta sayısının sınırlı olması ve uzun dönem takip eksiklikleri, sonuçların genellenebilirliğini kısıtlamaktadır. Daha geniş hasta serileri ile yürütülecek prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This thesis aims to evaluate the single-center experience of treating middle cerebral artery (MCA) aneurysms using flow diverter (FD) stents. Due to the bifurcation anatomy, perforator-rich segments, and frequent wide-neck morphology, FD application in the MCA is technically demanding. The study focuses on assessing the feasibility, safety, and angiographic outcomes of FD treatment in this vascular territory. Scope: A total of 59 patients treated with FD between 2013 and 2025 were included. Demographic characteristics, aneurysm morphology, treatment strategies, device specifications, and angiographic follow-up results were comprehensively analyzed. Methods: Data were retrospectively collected from patient files and the PACS archive. Aneurysm characteristics (segment, size, morphology, rupture status), stent type/diameter/length, branch coverage, periprocedural complications, and follow-up angiographic evaluations using the Modified Cekirge–Saatci Classification were recorded. Post-procedural stagnation patterns were assessed using the 4A–4B system and analyzed for their association with aneurysm occlusion. Results: The mean age of the patients was 57.6 years, and the majority of the aneurysms were minor and unruptured. The predominant location of aneurysms was the M1 segment (69.5%), and they exhibited a wide-necked morphology (91.5%). Pipeline Shield was the predominant FD device, utilized by 40% of users. The periprocedural complication rate was documented at 28.8% (n=17), although the overall mortality rate was 1.7% (n=1). Functional independence (mRS 0–2) was maintained in 14 of 15 patients (93.3%) who experienced problems and were monitored long-term, with mortality occurring in only one patient (6.7%) due to acute cerebral hemorrhage. No significant neurological abnormalities were observed in this cohort of live patients; nevertheless, modest neurological symptoms persisted in two individuals (13.3%), and total radiological blockage was accomplished in 60.0% of cases. During the initial control period, the total stent patency was 97.8%, whereas the branch patency was 62.2%. In patients assessed during the final follow-up, stent patency was 82.6%, while branch patency was 62.2%. No statistically significant correlation was identified between the stagnation pattern and the eventual occlusion. Conclusion: This study illustrates that flow-diverting stents represent a feasible and secure therapeutic alternative for MCA aneurysms in some instances. Despite elevated rates of neurological complications in the early postoperative phase, long-term assessments indicate that this procedure does not result in lasting morbidity, and functional independence is preserved. In the majority of patients, the continuity of flow in the parent vessel and side branches was maintained, and it was seen that occlusive processes progressed gradually over time. The restricted patient sample and absence of long-term follow-up constrain the generalizability of the findings. Further prospective trials with bigger patient cohorts are required.