Akıllı turizm deneyiminin algılanan değer, memnuniyet ve davranışsal niyetler üzerine etkisi
The impact of smart tourism experience on perceived value, satisfaction, and behavioral intentions
- Tez No: 990306
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN AYAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Turizm Deneyimi, Algılanan Değer, Memnuniyet, Davranışsal Niyet, İstanbul Destinasyonu, Akıllı turizm, Daha fazla ödeme isteği, Geri bildirim, Tekrar gelme niyeti, Turist niyetleri, Ziyaretçi memnuniyeti, Smart Tourism Experience, Perceived Value, Satisfaction, Behavioral Intention, Istanbul Destination, Smart tourism, Willingness to pay more, Feedback, Revisit intention, Tourist intention, Visitor satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma; akıllı turizm deneyiminin (bilgi ve iletişim teknolojileri, nesnelerin interneti, mobil uygulamalar, büyük veri analitiği, yapay zekâ ve akıllı destinasyon altyapılarının bütüncül biçimde kullanılmasıyla turistlere kişiselleştirilmiş, etkileşimli, erişilebilir, gerçek zamanlı ve değer artırıcı hizmetlerin sunulması süreci) algılanan değer (tüketicinin bir ürün, hizmet veya deneyim için elde ettiği faydalar ile bu faydaları elde etmek için katlandığı maliyetleri zihinsel olarak kıyaslaması sonucu oluşan genel değerlendirme), turist memnuniyeti (turistlerin bir destinasyon veya turizm hizmetiyle ilgili beklentileri ile gerçek deneyimleri arasındaki karşılaştırma sonucunda ortaya çıkan duygusal ve bilişsel değerlendirme) ve davranışsal niyet (bireylerin gelecekte belirli bir davranışı gerçekleştirme eğilimleri) üzerindeki etkisi İstanbul destinasyonu özelinde incelenmiştir. Araştırma modelinde akıllı turizm deneyimi; kullanım kolaylığı, hedonik deneyim, güven, öğrenme deneyimi, kullanışlılık, erişilebilirlik, etkileşim ve kişiselleştirme boyutlarıyla; davranışsal niyet ise tavsiye etme, tekrar ziyaret etme, daha fazla ödeme isteği ve geri bildirimde bulunma boyutlarıyla incelenmiştir. Akıllı turizm deneyimi, algılanan değer, memnuniyet ve davranışsal niyet arasındaki ilişkilerin test edilmesi amacıyla yüz yüze ve çevrim içi anket yöntemiyle 692 turistten veri toplanmış ve analizler PLS-SEM yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın bulguları, akıllı turizm deneyiminin turistlerin algıladıkları değeri ve memnuniyeti artırdığını; artan memnuniyetin ise davranışsal niyetleri olumlu yönde etkilediğini göstermiştir. Özellikle kullanım kolaylığı, etkileşim, öğrenme deneyimi, güven, hedonik deneyim ve kişiselleştirmenin algılanan değeri artırmada öne çıkan önemli boyutlar olduğunu göstermiştir. Bu doğrultuda destinasyonlar için; akıllı turizm altyapısının güçlendirilmesi, kişiselleştirilmiş dijital hizmetlerin geliştirilmesi, etkileşimi ve katılımı artıran uygulamaların yaygınlaştırılması, dijital hizmetlerde güvenin ön planda tutulması, kullanım kolaylığı ve erişilebilirliğe odaklanılması, dijital geri bildirim sistemlerinin iyileştirilmesi ve hedonik ile öğrenme deneyimini destekleyen içeriklerin üretilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research examines the process of delivering smart tourism experiences (through the integrated use of information and communication technologies, the Internet of Things, mobile applications, big data analytics, artificial intelligence, and smart destination infrastructure) to provide tourists with personalised, interactive, accessible, real-time, and value-enhancing services), perceived value (the overall assessment formed by mentally comparing the benefits a consumer gains from a product, service, or experience with the costs incurred to obtain these benefits), tourist satisfaction (the emotional and cognitive evaluation resulting from the comparison between tourists' expectations and their actual experiences with a destination or tourism service), and behavioural intention (individuals' tendencies to perform a specific behaviour in the future) has been examined specifically for the destination of Istanbul. The research model examined the smart tourism experience in terms of ease of use, hedonistic experience, trust, learning experience, usability, accessibility, interaction, and personalisation; behavioural intention was examined in terms of recommendation, repeat visit, willingness to pay more, and providing feedback. Data was collected from 692 tourists using face-to-face and online survey methods to test the relationships between smart tourism experience, perceived value, satisfaction, and behavioural intention. Analyses were conducted using the PLS-SEM method. The study's findings indicate that the smart tourism experience enhances the perceived value and satisfaction of tourists; increased satisfaction, in turn, positively influences behavioral intentions. It has been demonstrated that ease of use, interactivity, learning experience, trust, hedonistic experience, and personalisation are particularly important dimensions in enhancing perceived value. In this regard, it is recommended that destinations strengthen their smart tourism infrastructure, develop personalized digital services, promote applications that increase interaction and participation, prioritize trust in digital services, focus on ease of use and accessibility, improve digital feedback systems, and produce content that supports both hedonistic and learning experiences.