The design and evaluation of a virtual stage for amateur actors to practice their performance skills
Amatör oyuncuların performans becerilerini pratik yaparak geliştirebilmeleri için sanal bir sahnenin tasarlanması ve değerlendirilmesi
- Tez No: 990423
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE ELİF BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Oyuncu, Sahne tasarımı, Sanal gerçeklik, Tekrar yöntemi, Actor, Stage design, Virtual reality, Rehearsal method
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasarım, Teknoloji ve Toplum Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasarım Teknoloji ve Toplum Bilim Dalı
Özet
Bu tez, sanal gerçeklik teknolojisinin amatör oyuncuların prova sırasında karşılaştıkları düzenli prova mekânı eksikliği, mekânsal farkındalık geliştirme fırsatlarının sınırlı olması ve karakter sürekliliğini sürdürme zorluğu gibi fiziksel sınırlamaları nasıl aşmalarına yardımcı olabileceğini araştırmaktadır. Araştırma, Özyeğin Üniversitesi Oda Tiyatrosu grubuyla yürütülmüş olup metin çalışması ve ezberlemeye odaklanan üç aşamalı bir süreci izlemektedir. Birinci aşamada araştırmacılar, oyuncuların prova süreçlerini prova günlükleri aracılığıyla incelemiştir. Bu bulgulardan yola çıkarak oyuna entegre edilen ve iki tur kullanıcı testinde değerlendirilen bir sanal gerçeklik prova aracı tasarlanmıştır. Görüşme verileri tematik analizle incelenmiş ve sanal gerçeklikte prova yapmaya ilişkin oyuncu içgörülerini yansıtan altı tema ortaya koymuştur. İkinci aşamada bu altı tema, Özü Oda Tiyatro kulübü aracılığıyla çalışma kriterlerini karşılayan amatör oyunculara sunulan bir anket formuna dönüştürülmüştür. Oyuncular temaları çevrim içi olarak en önemli olandan en önemsiz olana doğru sıralamıştır. Tema önem sıralamaları Borda Sayımı yöntemi kullanılarak analiz edilmiş ve etkileşimli ortam en öncelikli tema olarak ortaya çıkmıştır. Üçüncü aşamada, bu etkileşimli ortam teması etrafında üç oturumluk bir test ve tasarım döngüsü süreci tasarlanmış ve katılımcılardan gelen geri bildirimlerle mevcut prova aracı iyileştirilmiştir. Görüşme verileri yeniden tematik analizle incelenmiş ve beş yeni tema ortaya çıkmıştır. Üç aşamadan elde edilen bulgular, VR'ın metin çalışması ve ezberleme süreçlerini nasıl geliştirebileceğine dair önemli içgörüler sunmakta ve VR tabanlı metin ve ezber çalışmaları için gerekli tasarım öğeleri ile potansiyel araçları ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores how virtual reality technology can help amateur actors overcome the physical limits they meet during rehearsals, such as the lack of steady rehearsal spaces, limited chances to build spatial awareness, and difficulty keeping character continuity. The research was carried out with Özyeğin University's Chamber Theatre group and follows a three-stage process focused on text work and memorization. In the first phase, the researchers examined actors' rehearsal processes through their rehearsal diaries. From these findings they designed a VR rehearsal tool that was integrated into the play and tested it with users in two rounds. Interview data were examined with thematic analysis which revealed six themes that reflect actors' insights into rehearsing in VR. In the second phase, the six themes were turned into a questionnaire and given, through the Özü Chamber Theatre club, to amateur actors who met the study criteria. The actors ranked the themes online from most to least important. The themes' importance rankings were analyzed using the Borda Count method, and the interactive environment emerged as the top priority. In the third phase is designed a three session test and design cycle process around this interactive environment theme and improved the existing rehearsal tool with feedback from participants. Interview data were again analyzed with thematic analysis, producing five new themes. The findings from all three stages give important insights into how VR can enhance text work and memorization, and they outline the design elements and possible tools needed for VR-based script work and memorization.